Welke Bladblazer kopen? Zo kies je!

Je wilt de beste bladblazer kopen voor jouw budget. Maar welke? Van een bladblazer kun je super veel plezier hebben, mits je er één hebt gekocht die precies doet wat jij wilt. Want als hij minder geschikt voor je blijkt, kan een bladblazer ook erg veel irritaties opleveren!

Welke bladblazer kiezen?Dat is precies de reden dat je bij bladblazers erg wisselende reviews tegen komt. Vrijwel elke bladblazer heeft zowel enthousiaste gebruikers, als kopers die vinden dat het product tegen valt.

Vóórdat je de technische specificaties van bladblazers gaat vergelijken, is het handig om allereerst te bedenken wat je echt nodig hebt met behulp van de informatie hieronder.

Bezem-bladhark-blazerBezem?

Hoe denk je de bladblazer bijvoorbeeld te gaan gebruiken? De lichtere bladblazers (vooral die op accu) doen namelijk vooral dienst als een soort veredelde bezem/bladhark. Mensen gebruiken ze om de boel regelmatig even netjes te maken.

herfst bladerenHerfst schoonmaak

Voor de echte grondige (herfst-)schoonmaak zijn de zwaardere, sterkere bladblazers een veel betere keuze.

Daarmee kun je je tuin gemakkelijk van grote hoeveelheden boombladeren ontdoen. En ze zijn essentieel voor het opgeruimd houden van grotere oppervlaktes, zoals een grote tuin, erf, of landgoed.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bladblazer?

Blaassnelheid van de bladblazer

blaasvolume versus blaassnelheidAls je bladblazers gaat vergelijken, wordt een flinke blaassnelheid vaak als belangrijkste pluspunt genoemd.

Blaassnelheid is belangrijk, maar staar je zelf er niet blind op. Het zegt namelijk niet alles.

Blaaskracht wordt ook bepaald door de hoeveelheid lucht die met die snelheid door de bladblazer heen gaat: het volume aan doorgevoerde lucht. Het blaasvolume wordt vooral bepaald door kracht van de motor en de pijpvorm en -doorsnede van de bladblazer.

Een bladblazer met een bescheiden pijpdiameter kan eenzelfde blaassnelheid hebben als een blazer met een flink brede blaaspijp.

Blaassnelheid blaasvolume bladblazerMaar de eerste laat bijvoorbeeld maar 5 m³ lucht per minuut door en de laatste 15 m³ per minuut. De laatste zal dan véél meer blad tegelijk en met meer kracht kunnen verplaatsen dan de kleine blazer. Die is dus veel geschikter voor een grotere tuin. Op een klein terrasje zul je er mogelijk zelfs je bloempotjes mee omblazen.

Het luchtvolume staat bij de kleinere toestellen meestal niet eens vermeld. Ga er maar van uit dat die véél minder is, dan bij de modellen waar het wél vermeld staat.

De beste bladblazer kopen voor jouw situatie

1. Klein terras of patio tuin: compacte bladblazer

Heb je alleen een betegeld terras of patio met wat meubilair en potten? En komen er niet veel grote bladeren binnen gewaaid? Dan kun je volstaan met een lichtgewicht bladblazer die een blaasvermogen heeft van zo’n 150 km/uur.

Elektrische bladblazer stekkerOmdat de afstand tot een stopcontact niet zo groot is, is een kleine elektrische bladblazer een prima en ook erg voordelige keuze.

Maar een accu bladblazer blijkt in de praktijk veel sneller gepakt om éven wat grasmaaisel, gemorste aarde, vogelvoer, of broodkruimels op te ruimen.

In de ‘7 De beste bladblazers op accu‘ vind je ook een aantal handzame modellen.

Zuigfunctie?

Op een kleiner terras zie je sneller rommeltjes liggen. Waarschijnlijk vind je het dan prettig om een bladblazer te kopen die, behalve blazen, ook afval kan opzuigen?

herfstblaadjes bladblazerGroot of klein blad?

Heb je alleen kleinere blaadjes, dan is een versnipperfunctie nauwelijks nodig.

Heb je ook groter blad, dan heb je een wat krachtiger bladzuiger nodig. En door ze te versnipperen kunnen er meer in de opvangzak. De versnipperratio geeft aan hoe klein het blad wordt gemaakt.

Geluid

Heb je een kleine tuin, dan woon je waarschijnlijk ook dicht op je buren? Let in dat geval zeker ook op het geproduceerde geluid. Door een stille bladblazer te kopen, kun je zonder overlast te veroorzaken, desgewenst elke dag blazen of zuigen.

2. Bladblazer voor kleine tuin met gazon

Heb je een kleine tuin tot zo’n 300 m2 waar je blad van het terras en het gazon wilt blazen? Dan is een bladblazer met een blaasvermogen van zo’n 150 tot 200 km/uur geschikt.

Nat blad blazenBladeren die op een gazon liggen, blijven langer vochtig, zijn wat zwaarder en daardoor moeilijker weg te blazen. Helemaal als het groot en stevig blad is, zoals van kastanje, eik of grootbladige esdoorn. Dan is een bladblazer met minimaal een blaasvermogen van zo’n 200 km/uur de beste koop.

Gardena AccuJet mondstukKomt er groot blad op je terras of andere bestrating? Natte bladeren blijven op een betegeld oppervlak vaak flink vast plakken. Dan kun je het beste een bladblazer kopen met liefst een gebogen pijp en in ieder geval een plat horizontaal mondstuk. Zie de foto van het Gardena AccuJet mondstuk. Die is beter in staat om de luchtstroom ónder de bladeren te stuwen, zodat ze opwaaien en je ze kunt wegblazen.

Elektrische bladblazer voor meer kracht

Heb je een – met verlengsnoer – goed bereikbaar stopcontact? Dan kun je volstaan met de meestal prettig geprijsde elektrische bladblazers. Die hebben bovendien een veel krachtiger motor! Daarmee ben je sneller klaar met de grotere klussen.

In de ‘Top 7 Beste elektrische bladblazer‘ vind je de best gewaardeerde modellen.

Accu bladblazer voor meer vrijheid

wolf garten accu bladblazerHeb je veel obstakels in je tuin, zoals bomen, struiken, meubilair, klimtoestellen of een vijver? Dan heb je meer plezier van een bladblazer op accu. Je hebt dan geen last van een snoer wat overal achter blijft haken.

Blazen kunnen de betere accu bladblazers tegenwoordig ook erg goed. Tip: Zie ‘7 De beste bladblazers op accu ‘.

Accu bladblazer / bladzuiger met versnipperfunctie?

Blad zuigen is een ander verhaal. Het opzuigen van groter en/of natte bladeren en zwaarder afval vraagt zeer veel kracht en vermogen. Daarvoor blijken veel accu bladblazers nu nog niet zo geschikt, al bieden de fabrikanten het wel aan.

Heb je een grote tuin met veel (vochtig) blad, dan is een elektrische, of benzine bladblazer met een vermogen van 2.000 Watt of meer, op het moment nog een betere keuze. (Zie ‘Top 4 beste elektrische bladblazer‘)

Nat blad blazenGebruikers van veel kleinere modellen en merken zuigblazers op accu noemen dat het apparaat tegenvalt bij het zuigen. Het apparaat heeft te weinig zuigkracht, raakt te snel verstopt, of de batterij is heel snel leeg.

Daarbij willen we wel opmerken, dat het met élk type bladzuiger belangrijk is om deze op de juiste manier te gebruiken. Werk je te gehaast en pak je teveel blad tegelijk, dan raken de buis en het rotorhuis veel eerder verstopt. Vermijd in elk geval te groot en te nat blad, en stekelige takjes.

Ook wordt aangeraden de buis niet ín de bladhoop te steken. Geef de machine even de tijd om zijn versnipperwerk te doen door telkens kleinere beetjes blad op te zuigen. Dan ben je echt het snelste klaar!

Blad versnipperen

Dan is óók een accu bladblazer/bladzuiger prima te gebruiken voor de meeste, niet te zware, opzuig- en versnipperklussen.

3. Bladblazer voor middelgrote tuin

Je hebt een middelgrote tuin met terras, gazon, struiken en borders. Is je tuin in grote vlakken ingedeeld en heb je goed bereikbare stopcontacten in de buurt, dan is een elektrische bladblazer de meest economische keuze.

bladblazenHeeft je tuin echter een grillige vorm met bijvoorbeeld kleine paadjes tussen borders door, dan kun je beter een snoerloze accu bladblazer kopen. Ook accu bladblazers zijn er in zeer krachtige uitvoeringen voor wat betreft het blazen (het zuigen is een ander verhaal, zie boven).
Tip: Zie ‘7 De beste bladblazers op accu ‘. Ga je voor kwaliteit? Bekijk dan het artikel over de ‘beste Makita accu bladblazers‘.

Heb je alleen last van kleiner blad en ander plantafval? Dan is een bladblazer met een blaasvermogen rond 200 km/uur waarschijnlijk voldoende.

eikels blazenKrijg je grotere bladeren, takjes en/of eikels en andere noten in je tuin? Dan heb je meer plezier van een bladblazer met een blaasvermogen van minstens zo’n 250 km/uur.

Regelbare blaaskracht

Om je kwetsbare borderplanten niet weg te blazen of te “zandstralen”, is het goed om te kiezen voor een bladblazer met een gemakkelijk regelbare luchtstroom.

Een regelbare luchtstoom heb je óók nodig als je grindvlakken in je tuin hebt. Je kunt het vermogen dan precies zó instellen dat het blad zich verplaatst, maar je grind netjes blijft liggen.

Versnipperen blad

Bladblazer versnipperen ratioWil je het blad ook kunnen opzuigen, dan is het slim om een elektrische of benzine bladblazer te kopen met versnipperfunctie. Je opvangzak en je groencontainer raken dan minder snel vol.

De versnipperratio van de betere bladblazers is zo’n 16:1. Dat betekent dat het volume van de afvalsnippers verkleind wordt naar circa 1/16 van het oorspronkelijke volume aan bladeren.

Gebogen of dubbele blaaspijp

Komen er grote bladeren in je tuin? Let er dan op dat je een bladblazer kiest met een gebogen pijp en een smalle horizontale opening. Die is beter in staat om de luchtstroom ónder de bladeren te stuwen, zodat ze opwaaien en je ze kunt wegblazen.

De krachtiger modellen zijn vaak voorzien van een dubbele blaaspijp. Om voldoende blaasvolume en blaasvermogen te houden, is niet de grote ronde blaaspijp van een platte mond voorzien, maar zit er onder de grote pijp, een tweede blaaspijp met zo’n platte mond.

Grootte pijpopening

Voor het opzuigen van groter blad is het verstandig er op te letten dat de opening van de pijp voldoende groot en rond is. Een platte mond is dan niet handig.

Verstoppingen bladzuiger verhelpen

Belangrijk: kun je gemakkelijk verstoppingen verhelpen? Gebruikers van bladblazers meldden dat irritatie nummer 1 bij het gebruik van de zuigfunctie, het optreden van verstoppingen is.

In de Nederlandse herfst – met vooral veel regen en mist – heb je nu eenmaal vaak met vochtig blad te maken.  Vochtig blad is plakkerig en zal regelmatig voor verstoppingen in de bladzuiger zorgen.

Kies voor een bladblazer waarbij je makkelijk bij het mechaniek en de rotorbladen van de bladblazer kunt komen. Zo bespaar je tijd en kun je snel weer verder met bladzuigen.

4. Bladblazer kopen voor de grotere tuin

Heb je een grotere tuin en wil je snel en efficiënt en met veel kracht kunnen blazen? Dan kun je het beste een bladblazer kopen met een blaasvermogen van circa 300 km/uur of meer.

Die heb je traditioneel in twee uitvoeringen: elektrisch en op benzine. Maar de technische ontwikkelingen staan niet stil, want er zijn tegenwoordig ook al accu bladblazers die eveneens een blaasvermogen van meer dan 300 km/uur produceren.

Bij de zwaardere bladblazers (meestal de benzinemodellen) van meer dan 5 kg is het prettiger om de machine op de rug te dragen.

Accu bladblazer StihlBij de handmodellen bladblazers hebben sommigen de mogelijkheid om de opvangzak op de rug of met een schouderband te dragen. Omdat het gewicht dan niet aan de machine hangt, kun je een grotere zak en dus een groter volume aan blad op vangen en meedragen.

Bij de accu modellen is het soms mogelijk om een accu station op de rug mee te nemen. Zo haal je meer bedrijfstijd uit je accu bladblazer, zonder dat het apparaat zwaarder wordt. Zie onder meer het artikel over de ‘beste Makita accu bladblazers‘.

Bladblazer op benzine

De benzine bladblazer geeft je alle bewegingsvrijheid en kan erg krachtig zijn. Maar een benzineblazer is óók zwaarder en wordt dan op de rug meegedragen.

Een flink nadeel zijn de uitlaatgassen (vaak méér dan een auto!) en onaangename geur. Bovendien maken benzineblazers meer lawaai, al zijn de viertakt motoren wat stiller dan de tweetakt motor bladblazers.

En natuurlijk heeft deze bladblazer brandstof en regelmatig onderhoud nodig (smeren, regelmatig schoonmaken van luchtfilter, etc).

Elektrische bladblazer

De sterkere elektrische bladblazers doen qua blaasvermogen niet onder voor de benzineblazers. Ze zijn veel handzamer, lichter van gewicht, hebben nauwelijks onderhoud nodig en ze maken minder lawaai. Maar je bent natuurlijk wél altijd met verlengkabels in de weer.

In de ‘Top 7 Beste elektrische bladblazer‘ vind je de best gewaardeerde modellen!

Krachtige accu bladblazer

Met een accu bladblazer heb je alle bewegingsvrijheid en geen last van snoeren. Ze zijn iets zwaarder dan elektrische bladblazers, maar maken veel minder lawaai dan benzine blazers en produceren geen stankoverlast.

Kies voor een accu bladblazer van een merk dat erg sterk en betrouwbaar is in de Li-ion accu’s. Want als je continu op volle kracht blaast, houden zelfs de betere accu’s het maar zo’n 30 minuten vol. Ze zijn in een snellader echter wél heel snel weer opgeladen!
Tip: voor meer werktijd kun je natuurlijk ook enkele accu’s extra aanschaffen! De ene in de lader, de andere in gebruik.

NB. Hoe er rekening mee dat de meeste accu blazers voor wat betreft het opzuigen van groot, nat of zwaar blad (nog) niet sterk genoeg zijn. Maar blazen gaat met de betere modellen echt prima!

Zie ‘7 De beste bladblazers op accu ‘ en het artikel over de ‘betere Makita accu bladblazers‘.

Welke bladblazer voor grind?

Een bladblazer en bladzuiger kun je ook gebruiken voor grindpaden. Let er dan wel op dat je bladblazer een regelbare blaas- en zuigkracht heeft. En een bladblazer met een metalen rotor is dan ook een betere keuze. Want ook al ben je voorzichtig, het zal je toch gebeuren dat je af en toe grind opzuigt. Een bladblazer met een metalen rotor is wel zwaarder, maar beschadigt minder snel.

Geschikte bladblazers zijn bijvoorbeeld de accu bladblazer Gardena PowerJet (review), of de elektrische Garden Tidy van Bosch (zie review).

Bladblazen op grind: zo doe je dat

bladblazen op grindJe grindpad schoon zuigen werkt het makkelijkst als het blad zo droog mogelijk is. Dan is het verschil in gewicht tussen blad en grind namelijk het grootst.

En begin gewoon eerst op een rustig tempo te blazen/zuigen. Dan kun je beter bepalen welke kracht je nodig hebt om het blad te verplaatsen, zónder dat je grind mee zuigt. Je kunt ook nog spelen met de afstand die je tussen de grond en de blaaspijp houdt.

Zo vind je voorzichtig de instelling die voor jouw grind en jouw bladgrootte het meest efficiënt zal werken.

Tip: met een flink krachtige blazer kun je het grind vanaf je gazon, trouwens ook weer terugblazen naar het pad!

In de ‘Top 7 Beste elektrische bladblazer‘,
de ‘Beste Accu Bladblazer – Top 7‘ en
de ‘Beste bladzuiger – Top 7
vind je de best gewaardeerde modellen.