Wanneer grasmaaien? Tot en vanaf wanneer?

In de winter hoef je gras meestal niet te maaien. Maar tot wanneer moet je eigenlijk door blijven maaien in de herfst? En wanneer begin je weer met grasmaaien in het voorjaar?

Vanaf wanneer grasmaaien?

grasverzorging voorjaarIn Nederland kunnen we meestal vanaf ongeveer half maart voor de eerste keer het gras gaan maaien. Maar dat is sterk afhankelijk van het weer. En van je plaatselijke situatie.

Gras begint namelijk te groeien als:

  • de temperatuur overdag minstens 7 à 10ºC is,
  • én de nachttemperatuur minstens 3ºC is.

En let op: hierbij is vooral de temperatuur ín de grond belangrijk.

Woon je in één van de zuidelijke provincies van Nederland, dan kun je dus eerder gaan maaien dan in het Groningen of Friesland.

Ook het microklimaat in je eigen tuin is van belang. Heb je een gazon op het zuiden, die lekker beschut ligt? Dan begint de temperatuur er al in februari op te lopen. En dan zal jouw gras dus ook veel eerder gaan groeien.

Heb je een open grasveld met veel schaduw? En veld waar bovendien de wind over heen jaagt? Dan blijft de grond veel langer koud. En moet je dus wat langer op de nieuwe groei wachten.

Wanneer beginnen met grasmaaien?

Wanneer grasmaaien maaistandJe hoeft pas te gaan maaien als je vindt dat je gras weer te lang wordt (ja, duh… 😉 ) ! Als je het langer vindt worden, zit de groei er namelijk in. Dan zie je waarschijnlijk ook al duidelijk verse groeipunten in het gras.

Maar hou dus wel die bodemtemperatuur in de gaten. Maai je eerder, en groeit het gras nog nauwelijks, dan kan het zich niet goed herstellen. Als er weer groei in het gras zit, begin je om de twee weken een keer te maaien.

Dit jaar – 2020 – is het weer al direct vanaf de eerste weken in januari extreem zacht geweest. We hebben vrijwel geen nachtvorst gehad, maar wel dagen dat de temperatuur zelfs regelmatig boven de 10ºC kwam. Het gras is dus overal al volop aan het groeien. Een maaibeurt om de twee á drie weken is dus geen overbodige luxe.

Maar wordt er nachtvorst verwacht, wacht dan nog even een paar dagen. Net gemaaid gras is kwetsbaarder voor vorst schade!

Maaistand

Zet de maaihoogte in de hoogste stand, zodat het gras voldoende bladlengte over houdt voor de fotosynthese en voor de aanmaak van de voedingsstoffen die nodig zijn voor de nieuwe groei.

Er is namelijk in het voorjaar veel minder licht dan in de zomermaanden. De zon staat nog niet zo hoog en de dagen zijn nog kort. Dus maai je het gras in de lente altijd op een hogere maaistand dan in de zomer.

Tot wanneer grasmaaien?

Tot wanneer je in de herfst blijft grasmaaien is sterk afhankelijk van het weer en de temperatuur.

Gras blijft groeien zolang:

  • de temperatuur overdag
    minstens 7 – 10ºC is,
  • én de nachttemperatuur
    minstens 3ºC is.

En let op: hierbij is vooral de temperatuur ín de grond belangrijk.

Tot wanneer grasmaaienAls de temperatuur in november een aantal dagen boven de genoemde temperaturen is, zul je zien dat het gras weer wat langer gaat worden. Dan kun je gerust nog een keer maaien.

Hou wel de weersvoorspellingen in de gaten. Je wilt juist dat het ná het maaien ook nog een aantal dagen wat warmer weer blijft. Dan kan het gras zich goed herstellen na de maaibeurt.

En zet de maaihoogte in de hoogste stand, zodat het gras voldoende bladlengte over houdt voor de fotosynthese en voor de aanmaak van de voedingsstoffen die nodig zijn voor de nieuwe groei.

In het najaar is er namelijk véél minder daglicht dan in de zomermaanden. De zon blijft veel lager en schijnt minder intens. En de dagen zijn ook korter dan in de zomer.

Bladeren op je gazon?

elektrische bladblazerHerfstbladeren kun je echt het beste van je gazon verwijderen. Zoals hierboven al gemeld, is er in het najaar al véél minder licht. Als de groei stagneert, wordt gras gevoeliger voor schimmels en andere ziektes. En die gedijen vooral nuin de herfst.

Ook mos krijgt meer kans om in je gazon te groeien. Dat is wat minder afhankelijk van licht en houdt juist wel van lekker vochtig herfstblad.

Tip: Maak het jezelf gemakkelijk! Een bladblazer heb je al vanaf zo’n € 40,-.

Zie het aanbod bladblazer bij Toolmax of
het aanbod bladblazer bij Bol.

Of lees deze reviews:
De beste accu bladblazer – Top 7 of
De beste elektrische bladblazer – Top 4.

Extra resistentie tegen winter en vorst

Gazon verzorging gazonmest najaar

 

Tip: Met Najaarsmest
is je gazon in de winter
sterker tegen vorst en regen
en eerder mooi in het voorjaar!

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com
of bij Warentuin

Hoe groeit gras?

grasmaaien gezond grasGras haalt elke dag energie uit het zonlicht. Maar het neemt ook CO2 op uit de lucht. En via de wortels voedingsstoffen uit de aarde. Uit de opgenomen CO2 en de voedingsstoffen vormt het gras nieuwe cellen en dan groeit er dus onder meer nieuw blad. 

Energie opnemen doet het gras alleen overdag. Maar het proces van het omzetten gaat non-stop door, zelfs in het donker. Het gras stopt dus niet mer groeien nadat de zon is ondergegaan. Het is best ongelofelijk, maar gras groeit eigenlijk het meest in het vroege ochtendgloren.

De bovenstaande processen zijn sterk afhankelijk van de temperatuur. Bij een hogere temperatuur verlopen de groeiprocessen sneller.

Gras heeft daarom dagtemperaturen nodig van minstens 7 – 10ºC en een nachttemperatuur van minstens 3ºC. En let op: hierbij is vooral de temperatuur ín de grond belangrijk.

Zie ook  “Maaihoogte en hoe vaak moet ik maaien?” en “Wel eens gras zien groeien?“.