Wanneer grasmaaien? Tot en vanaf wanneer?

Gras wordt in de winter meestal niet gemaaid. Maar tot wanneer moet je eigenlijk door blijven maaien in de herfst? En wanneer begin je weer met grasmaaien in het voorjaar?

Tot wanneer grasmaaien?

Tot wanneer je in de herfst blijft grasmaaien is sterk afhankelijk van het weer en de temperatuur.

Bodem thermometerGras blijft groeien zolang:

  • de temperatuur overdag
    minstens 7 – 10ºC is,
  • én de nachttemperatuur
    minstens 3ºC is.

En let op: hierbij is vooral de temperatuur
ín de grond belangrijk. Zie hieronder.

(Meten is weten: voor een klein bedrag heb je een goede bodem thermometer!)

Tot wanneer grasmaaienAls de temperatuur in november weer een aantal dagen boven de genoemde temperaturen komt, zul je zien dat het gras ook weer “wakker” wordt en opnieuw begint met groeien. Dan kun je gerust nog een keer maaien.

Hou wel de weersvoorspellingen in de gaten. Je wilt juist dat het een aantal dagen ná het maaien ook nog wat warmer weer blijft. Dan kan het gras zich goed herstellen van de maaibeurt.

grasmaaier in herfstAanbevolen maaihoogte in de herfst

Tip: zet de maaihoogte in de herfst op de hoogste stand, zodat het gras voldoende bladlengte over houdt voor de fotosynthese en voor de aanmaak van de voedingsstoffen die nodig zijn voor de nieuwe groei.

In het najaar is er namelijk véél minder daglicht dan in de zomermaanden. De zon blijft veel lager en schijnt minder intens. En de dagen zijn ook korter dan in de zomer. Dus heeft het gras minder uren tijd voor de fotosynthese.

 

Bladeren op je gazon, zijn ze schadelijk?

elektrische bladblazerZoals hierboven al gemeld, is er in het najaar al véél minder licht. Dat wordt nog erger als er bladeren op het gras liggen.

En als de groei van het gras stagneert, wordt het gevoeliger voor schimmels en andere ziektes. Vooral schimmels gedijen heerlijk vooral nu in de herfst. Kijk de paddenstoelen maar overal op schieten!

Ook mos krijgt meer kans om in je gazon te groeien. Mos is namelijk wat minder afhankelijk van licht en houdt juist wel van dat lekkere vochtige microklimaatje door het herfstblad.

Dus: het is beter herfstbladeren van je gazon te verwijderen!

Efficiënter blad verwijderen van je gazon

Gardena versus Fiskars bladharkGoed nieuws: de meeste mensen hebben niet persé een bladblazer nodig om bladeren van hun gazon te verwijderen.

Want met een moderne bladhark – die tegenwoordig véél efficiënter zijn – ben je zó klaar. In het artikel ‘De beste bladhark – Top 7‘ ontdek je welke bladharken in de praktijk het beste vegen. Met enkele halen heb je dan alle blad en grasmaaisel bij elkaar.

Stihl Bladzuiger SHE 71 met opvangzak gebruikToch liever bladblazen?

Bekijk dan de artikelen:
– de ‘Beste accu bladblazer‘, of
– de ‘Beste bladzuiger met opvangzak‘.

Daarin vind je bladblazers die goed beoordeeld worden op prestaties en gebruiksgemak en die bovendien een prettige prijs-kwaliteit verhouding hebben.

Vanaf wanneer grasmaaien?

grasverzorging voorjaarIn Nederland kunnen we meestal vanaf ongeveer half maart voor de eerste keer het gras gaan maaien. Maar dat is sterk afhankelijk van het weer. En van je plaatselijke situatie.

Gras begint namelijk te groeien als:

  • de temperatuur overdag minstens 7 à 10ºC is,
  • én de nachttemperatuur minstens 3ºC is.

En let op: hierbij is vooral de temperatuur ín de grond belangrijk.

Woon je in één van de zuidelijke provincies van Nederland, dan kun je dus eerder gaan maaien dan in het Groningen of Friesland.

Ook het microklimaat in je eigen tuin is van belang. Heb je een gazon op het zuiden, die lekker beschut ligt? Dan begint de temperatuur er al in februari op te lopen. En dan zal jouw gras dus ook veel eerder gaan groeien.

Heb je een open grasveld met veel schaduw? En veld waar bovendien de wind over heen jaagt? Dan blijft de grond veel langer koud. En moet je dus wat langer op de nieuwe groei wachten.

Wanneer beginnen met grasmaaien?

Wanneer grasmaaien maaistandJe hoeft pas te gaan maaien als je vindt dat je gras weer te lang wordt (ja, duh… 😉 ) ! Als je het langer vindt worden, zit de groei er namelijk in. Dan zie je waarschijnlijk ook al duidelijk verse groeipunten in het gras.

Maar hou dus wel die bodemtemperatuur in de gaten. Maai je eerder, en groeit het gras nog nauwelijks, dan kan het zich niet goed herstellen. Als er weer groei in het gras zit, begin je om de twee weken een keer te maaien.

En wordt er nachtvorst verwacht, wacht dan nog even een paar dagen. Net gemaaid gras is kwetsbaarder voor vorst schade!

Maaistand

Zet de maaihoogte in de hoogste stand, zodat het gras voldoende bladlengte over houdt voor de fotosynthese en voor de aanmaak van de voedingsstoffen die nodig zijn voor de nieuwe groei.

Er is namelijk in het voorjaar veel minder licht dan in de zomermaanden. De zon staat nog niet zo hoog en de dagen zijn nog kort. Dus maai je het gras in de lente altijd op een hogere maaistand dan in de zomer.

Hoe groeit gras?

grasmaaien gezond grasGras haalt elke dag energie uit het zonlicht. Maar het neemt ook CO2 op uit de lucht. En via de wortels voedingsstoffen uit de aarde. Uit de opgenomen CO2 en de voedingsstoffen vormt het gras nieuwe cellen en dan groeit er dus onder meer nieuw blad.

Energie opnemen doet het gras alleen overdag. Maar het proces van het omzetten gaat non-stop door, zelfs in het donker. Het gras stopt dus niet mer groeien nadat de zon is ondergegaan. Het is best ongelofelijk, maar gras groeit eigenlijk het meest in het vroege ochtendgloren.

De bovenstaande processen zijn sterk afhankelijk van de temperatuur. Bij een hogere temperatuur verlopen de groeiprocessen sneller.

Gras heeft daarom dagtemperaturen nodig van minstens 7 – 10ºC en een nachttemperatuur van minstens 3ºC. En let op: hierbij is vooral de temperatuur ín de grond belangrijk.

Zie ook  “Maaihoogte en hoe vaak moet ik maaien?” en “Wel eens gras zien groeien?“.