Beste Benzine grasmaaier – Top 10 | Mét Reviews

Met een benzine grasmaaier kun je snel en efficiënt grotere oppervlaktes maaien. Motor aan en gáán. Met die krachtige motor kan een benzine grasmaaier bovendien veel gemakkelijker door hoger gras en stug onkruid heen. Maar er zijn zoveel merken en typen. Wat is een goede benzine grasmaaier?

nieuwe benzine grasmaaiersWe zochten het voor je uit. We bekeken het aanbod benzine grasmaaiers van alle merken en vergeleken:

– de specificaties van de motoren,
– de degelijkheid van de constructie,
– het gebruiksgemak,
– de prijs/kwaliteit verhouding
– en natuurlijk: het maairesultaat.

Maar ook erg belangrijk: wat vinden de gebruikers van elke benzine grasmaaier in de praktijk? Had de benzinemaaier nadelen? Want daar kom je niet snel achter als je de grasmaaier blinkend in een webshop ziet staan.

Op basis hiervan kwam de Top 10 ‘Beste benzine grasmaaier’ tot stand. Al vrij snel bleek het nodig om een onderscheid te maken tussen benzine grasmaaiers voor de grote tuinen – nummers 1 t/m 5 – en die voor de gemiddelde gazons – 6 t/m 10.

Want voor een groter gazon heb je andere wensen (bijvoorbeeld mulchfunctie en dat de benzine grasmaaier zichzelf voort kan trekken), dan voor een gemiddeld gazon (bijvoorbeeld hanteerbaarheid en wendbaarheid)

De Top 10 ‘Beste benzine grasmaaier’

De 5 beste benzine grasmaaiers voor groot gazon (geschikt voor 1.500 m² tot 2.500 m²) :

 1. Sterke benzine grasmaaier: Stiga Combi 55 svq h;
 2. Efficiënte motormaaier: Makita plm5600n;
 3. Allround maaier: Stiga Combi 50 svq h;
 4. Voor elk type terrein: Stiga Multiclip 50 SX.
 5. Ergonomisch: STIHL RM 4 RT;

De 5 beste benzine grasmaaiers voor gazons tot 1.500 m²:

 1. Populaire motormaaier: Powerplus XG60245;
 2. Brede grasmaaier: Powerplus XQG7555;
 3. Stil en krachtig: Makita plm4631n;
 4. Stoer: McCulloch M53-160awrpx;
 5. Robuuste benzine grasmaaier: Wolf Garten A 460 A SP HW IS;

Elke benzine grasmaaier wordt hieronder besproken. Maar welke van deze 10 je ook kiest; je zult er een verstandige koop mee doen. Want we hebben alleen de beste benzinemaaiers van betrouwbare merken opgenomen.

Maar eerst nog een paar nuttige tips.

Welke benzine grasmaaier? De aandachtspunten

Let bij het kiezen van een grasmaaier op benzine in ieder geval op de volgende punten:

 • Welk merk motor zit er in de grasmaaier?
 • Welk motorvermogen heeft de grasmaaier?
 • Hoeveel cilinderinhoud?
 • Is de grasmaaier zelfrijdend? Of moet ik hem duwen?
 • Wat is de maaibreedte?
 • Kan de grasmaaier mulchen?

Onderaan deze pagina vind je meer uitleg en aanbevolen specificaties bij elk van deze aandachtspunten.

Benzine grasmaaier met mulchfunctie

Mulchfunctie werkingEen moderne grasmaaier is tegenwoordig voorzien van mulchfunctie. Bij het mulchen wordt het gras heel fijn versnipperd zodat het kan verteren als meststof voor je gazon. En daarmee maai je veel efficiënter:

 • Je bent véél sneller klaar met de maaiklus. Je hoeft het grasmaaisel immers niet op te ruimen en ook de opvangbak niet meer te legen.
 • De benzinemaaier is makkelijker hanteerbaar en wendbaarder zonder een zware opvangbak.
 • En je hoeft minder en minder vaak kunstmest op je gazon te strooien. Dat scheelt ook weer tijd en geld.
 • Ook prettig: je groencontainer blijft leger in de zomermaanden.
 • En alle benzine grasmaaiers kunnen het gras sowieso ook nog in een bak opvangen, als je dat toch een keer zou willen.

Omdat de mulchfunctie door gebruikers bijzonder wordt gewaardeerd, is elke benzine grasmaaier uit deze Top 10 hieronder natuurlijk voorzien van zo’n mulchfunctie.

aansluiting tuinslang StigaTip: Als je grasmaaier kan mulchen, is het handig als er een aansluiting voor een tuinslang op zit. Bij het mulchen van (te) vochtig gras wordt de binnenkant van het maaidek namelijk best smerig. Dan is het prettig als de grasmaaier zichzelf kan schoonspuiten.

De Top 10 Beste benzine grasmaaier

1. Sterk: de Stiga Combi 55 svq h – tot 2.500 m²

Motormaaier Honda Honda motor – 3.820 Watt (5,20 pk) – 201 cc – 53 cm

Stiga Combi 55 Honda motorBovenaan in deze Top 10: de Stiga Combi 55 svq h. Dit blijkt een erg fijne grasmaaier. Ten eerste vanwege zijn krachtige 201 cc Honda motor en royale maaibreedte van 53 cm. En omdat hij zichzelf vooruit trekt. Daarmee heb je een groot gazon netjes, snel en efficiënt gemaaid.

De Honda motor levert royaal alle benodigde kracht en uithoudingsvermogen om een groot gazon makkelijk aan te kunnen. Zelfs als het gras wat hoger is en als er stug onkruid tussen zit. De Stiga Combi 55 maait alles weer netjes en strak.

Enkele gebruikers vonden de motor wat lawaaiig, hoewel het geluid vergelijkbaar is met de meeste andere benzine grasmaaiers. Je kunt bovendien niet verwachten dat zo’n sterke grasmaaier ook nog muisstil is. (Vind je een lage geluidsproductie een belangrijk criterium, bekijk dan de Makita PLM5600 op deze pagina).

Prettig werken

De meeste andere gebruikers geven aan dat ze het een plezier vinden om met deze Stiga grasmaaier te werken. Zo is bijvoorbeeld één keer licht trekken aan het startkoord al voldoende om hem te starten. Dat komt mede dankzij de autochoke en de kwaliteit van de Honda motor. Er is ook een versie met elektrische start, maar die heb je bij deze Stiga grasmaaier eigenlijk niet nodig.

Stiga variabele snelheid regelaarStiga grasmaaier met variabele snelheid

De Stiga trekt zichzelf vervolgens vooruit dankzij een soepele wielaandrijving. Met de snelheidsregelaar op de duwstang, kun je de rijsnelheid comfortabel – met één vinger – aanpassen aan je wandeltempo.

De ergonomische stuurhendel met softgrip is eenvoudig op hoogte in te stellen en voelt prettig aan. De Stiga laat zich er gemakkelijk mee sturen. De centrale maaihoogte instelling kent 5 standen van 2,5 tot zo’n 80 cm.

Deze benzinemaaier is zelfs voorzien van een degelijke aansluiting voor de tuinslang, dus hij is erg makkelijk te reinigen.

Gebruikers waarderen deze Stiga Combi 55 óók vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

De Stiga Combi 55 svq h is een fijne, krachtige benzine grasmaaier. Aanrader.

Benzine grasmaaier Stiga Combi 55

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

en bij Welkoop Online
of bij Toolmax
en bij Coolblue

Model: Stiga Combi 55 svq h
Motor: Honda – 201 cm³
Vermogen: 3.820 Watt
Prijs: circa € 685,-
Maaibreedte: 53 cm
Gazon: 2.500 m²

2. Efficiënte benzinemaaier: Makita PLM5600N2 – tot 2.200 m²

Motormaaier Briggs & Stratton Briggs & Stratton motor – 2.600 Watt (3,54 pk) – 163 cc – 56 cm

Het innovatieve Makita bewijst dat het vermogen van een motor ook nog niet alles zegt. Door o.m. een erg efficiënt ontwerp van de motor, van het maaimechaniek en de aandrijving (door bijvoorbeeld de wielen goed te lageren), kan deze Makita PLM5600N2 het geleverde vermogen namelijk beter benutten.

Makita grasmaaier benzine PLM5600N2-detailEn omdat het benzineverbruik van een 2.600 W motor lager in is vergelijking met de zwaardere brede benzine grasmaaiers, is deze Makita wat milieu-vriendelijker én ook een stuk stiller (maar 85 dB).

Dat, en het geavanceerd systeem om trillingen tegen te gaan, maakt de Makita een prettige grasmaaier om langere tijd om mee te werken.

Variabele rijsnelheid

De snelheid van deze zelfrijdende benzinemaaier is variabel instelbaar en het aantrekken van de motor is dankzij het ReadyStart systeem – met autochoke – een fluitje van een cent.

De maaihoogte is centraal in maar liefst 8 stappen te verstellen van 2 tot 7,5 cm. Hij maait netjes en ook de mulch functioneert goed.

Gecombineerd met een royale maaibreedte van 56 cm is dit een fijne grasmaaier voor het grote gazon.

Benzine grasmaaier Makita PLM5600N2

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Mtools

of bij Toolmax
en bij Coolblue

Model: Makita PLM5600
Briggs & Stratton – 163 cm³
Vermogen: 2.600 Watt
Prijs: circa € 615,-
Maaibreedte: 56 cm
Gazon: 2.200 m²

Tip: smallere Makita grasmaaier voor meer wendbaarheid

De Makita’s hieronder hebben wel dezelfde motor, hetzelfde vermogen en dezelfde cilinder inhoud als de Makita PLM5600. Maar de smallere maaibreedte maakt deze Makita grasmaaiers ook wat wendbaarder. Dat komt vooral van pas als je een gazon met veel onregelmatige vormen hebt.

a. Makita PLM5113 – 51 cm – tot 2.000 m²

Zelfrijdend, variabele snelheid (van 3 – 4,5 km/u), stalen maaidek.

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Mtools

of bij Toolmax
en bij Bol.com
of bij Coolblue

b. Makita PLM4631 – 46 cm – tot 1.500 m2

Zelfrijdend, stalen maaidek, gemakkelijk onderhoud en lange levensduur.

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

of bij Bol.com
en bij Coolblue


3. Allrounder: Stiga Combi 50 SVEQ H – tot 1.600 m²

Motormaaier HondaHonda motor – 2.700 W (3,68 pk) – 145 cc – 48 cm

Stiga grasmaaier COMBI 50 SVEQ HondaNog zo’n fijne, krachtige en daarom populaire benzine grasmaaier voor een groot gazon: de Stiga Combi 50 SVEQ H. Deze Stiga grasmaaier heeft gewoon alles wat je van een moderne grasmaaier verwacht.

Zoals: betrouwbare Honda motor, degelijk gemaakt, zelfrijdend, variabele snelheid, autochoke, centrale maaihoogte regeling, een mooi maairesultaat. En natuurlijk een uitstekende mulchfunctie.

Benzine grasmaaier Stiga Combi-55 detailDe maaibreedte van 48 cm is precies wat veel mensen nodig hebben. Voor de krachtige motor blijkt hoog gras of onkruid geen probleem. Gebruikers geven bovendien aan dat deze benzine grasmaaier makkelijk te manoeuvreren is. Dat komt dankzij de hoge achterwielen van 24 centimeter en de ergonomische stuurhendel met soft grip.

En omdat deze Stiga grasmaaier voorzien is van elektrostart, is hij telkens heel gemakkelijk te starten met één druk op de knop.

Gebruikers vinden de Stiga Combi 50 SVEQ H een complete, sterke en probleemloze grasmaaier. En fijne allrounder!

Stiga grasmaaier COMBI 50 SVEQ H

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

Stiga Combi 50 SVEQ H
Motor: Honda – 145 cm³
Vermogen: 2.700 Watt
Prijs: circa € 695,-
Maaibreedte: 48 cm
Gazon: 1.600 m²

Of hou jij van een strak geschoren “biljartlaken”?

Strak gemaaid gazon biljartlaken
Stiga grasmaaier Twinclip dubbel mesTip: Bekijk dan de Twinclip serie Stiga grasmaaiers, want die zijn voorzien van de gepatenteerde Twinclip: een geavanceerd dubbel snijmes.

In het maaidek van elke Stiga Twinclip draaien dus vier scherpe messen razendsnel rond én de lucht wervelt nog heftiger. Resultaat?

Bijzonder goede mulchprestaties!

Stiga grasmaaier TwinClip 50 SQ H

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax
Model: Stiga Twinclip

De Twinclip is leverbaar met
Honda of Briggs & Stratton
motor, met koordstarter,
maar ook met
elektrische startknop.

Stiga Twinclip mes youtubeStiga grasmaaier Twinclip in actie

Bekijk op YouTube hoe het gepatenteerde Twinclip maaimes van Stiga werkt:

 

4. Voor elk type terrein: Stiga Multiclip 50 SX – tot 1.800 m²

Stiga motor – 2.600 W – 166 cc – 48 cm

Stiga MULTICLIP 50 SX Benzine grasmaaier-zijkantLaat je niet misleiden door het compacte uiterlijk van deze Stiga Multiclip benzine grasmaaier.

Dit is wel degelijk een echt krachtige, veelzijdige benzine grasmaaier, ontworpen voor wendbaarheid en langdurig gebruik in diverse situaties.

Wil je grote terreinen kunnen maaien, maar daarnaast ook allerlei onregelmatig gevormde grasveldjes? Zelfs op schuinere hellingen? Of op ongelijke terreinen met kuilen of bulten?

Of heb je op meer locaties maaiklussen uit te voeren en wil je een maaier die je gemakkelijk in de auto mee kunt nemen?

Dan heb je meer aan dit type benzinemaaier.

Gespecialiseerde mulchmaaier

De Stiga Multiclip is gewoon een krachtige maaier die op alle terreinen een mooi maairesultaat kan verzorgen. Daar zorgen de sterke Briggs & Stratton motor, de scherpe maaimessen en de centrale maaihoogte verstelling in 5 stappen van 3 tot 7,5 cm wel voor.

Deze benzine grasmaaier heeft trouwens géén opvangbak, want dit is een gespecialiseerde mulchmaaier.

Stiga MULTICLIP 50 SX Benzinemaaier-gebruik

Extra wendbare duwhendel

De Stiga multiclip is bovendien heel wendbaar. De ergonomische duwhendel is speciaal ontworpen om gemakkelijk naar links en rechts te kunnen kantelen. Zo kun je de maaier comfortabel langs muren, onder heggen, op schuine taluds en naar andere moeilijk bereikbare plaatsen sturen.

Daarbij trekt deze Stiga benzinemaaier zichzelf vooruit dankzij comfortabele wielaandrijving. De autochoke zorgt er verder voor dat deze Stiga altijd makkelijk te starten is. Je hoeft maar één keer aan het koord te trekken.

Wendbaar, krachtig en veelzijdig, dus lekker snel klaar. Deze handige maaier is in meer maaibreedtes leverbaar en is er ook in een accu uitvoering.

Fijne wendbare benzine grasmaaier met uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Stiga MULTICLIP 50 SX Benzine maaimachine
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Bol.com

Stiga Multiclip 50 SX
Briggs & Stratton – 166 cm³
Vermogen: 2.600 Watt
Prijs: circa € 609,-
Maaibreedte: 48 cm
Gazon: 1.800 m²

De Stiga MultiClip 50 SX in actie op YouTube

Stiga MULTICLIP 50 SX Benzinemaaier YouTube

5. Ergonomische benzinemaaier STIHL RM 4 RT – tot 2.500 m²

Stihl grasmaaier logoKohler motor – 2.200 W – 149 cc – 53 cm

Stihl Kohler motor grasmaaierEen STIHL grasmaaier is van een heel ander kaliber. STIHL is hét merk voor gemeentes en de veeleisende (semi-) professionele gebruiker.

Degelijk gebouwd met een betrouwbare Kohler motor; de motoren met gietijzeren cilinders die je in veel kwaliteits-bedrijfsmachines vindt.

Met deze grasmaaier kun je prettig werken, zelfs als je dat meerdere uren achter elkaar wilt doen. Want deze benzine maaier zit ergonomisch goed in elkaar. Antivibratie elementen ontlasten bijvoorbeeld de gewrichten en spieren en de licht lopende wielen zijn dubbel gelagerd.

Benzine grasmaaier Stihl-RT4RT-compactDeze STIHL maait netjes en je kunt er ook echt strak mee langs een rand, of muurtje maaien.

Met 35 kg is hij relatief niet zo zwaar. Dus extra makkelijk te manoeuvreren en ook makkelijk te transporteren, mede dankzij diverse, goed geplaatste, handgrepen.

Trekken en vertrekken

Belangrijk: de STIHL start altijd moeiteloos dankzij SmartChoke-technologie (gewoon “trekken en vertrekken”), ongeacht of de motor koud of warm is.

Kortom: je kunt met de STIHL RM 4 RT volwaardig grote terreinen tot 2.500 m² maaien. Maar omdat deze mulchmaaier dat combineert met een prima wendbaarheid en hanteerbaarheid, kun je ermee dus élk type terrein netjes en vlot maaien!

Een fijne mulchmaaier voor de veeleisende (semi-) professionele gebruiker.

Tip: ook leverbaar in accu uitvoering.

Grasmachine Stihl-RT4RT
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

Model: STIHL RM 4 RT
Motor: Kohler – 149 cm³
Vermogen: 2.200 Watt
Prijs: circa € 729,-
Maaibreedte: 53 cm
Gazon: 2.500 m²

De STIHL RM 4 RT mulchmaaier in actie op Youtube

Grasmaaier Stihl RT 4 RT YouTube

6. Populair: Powerplus powxg60245 – tot 1.300 m²

Powerplus motor – 3.460 Watt (4,71 pk) – 173 cc – 51 cm

Powerplus Benzinemaaier-POWXG60245 detail Net als de brede Powerplus hieronder is ook de PowerPlus POWX60245 een fijne, no-nonsense grasmaaier, die óók nog eens aantrekkelijk geprijsd is.

Maar deze Powerplus benzinemaaier heeft een wat smallere maaibreedte en is daardoor prettiger wendbaar. Dat maakt hem beter geschikt voor een gazon tot 1.300 m².

Goed gewaardeerde benzinemaaier

Hij wordt door gebruikers met een 9 gemiddeld gewaardeerd. Met name zijn indrukwekkende kracht én zijn veelzijdigheid maken hem populair.

Je gazon mag bijvoorbeeld gerust uit wat hoger gras en stugger onkruid bestaan (als je een maaibeurt, of twee, drie? hebt overgeslagen). Want dat kan de motor van deze krachtpatser met zijn 4,71 PK makkelijk aan. Verder start die motor makkelijk, hij draait soepel en het brandstofverbruik is laag.

Prettige snelheid voor banen en bochten

Gebruikers oordelen dat de wielaandrijving van deze motormaaier een prettige snelheid heeft. Snel genoeg voor de lange banen, maar ook weer niet té snel voor in de bochten.

De gebruikte materialen in de Powerplus POWXG60245 zien er verder degelijk uit. Zo is de maaier helemaal omgeven door een stalen behuizing, waardoor hij lang meegaat. Je kunt de duwboom in hoogte verstellen en ook opvouwen, dus deze benzinemaaier is compact op te bergen.

aansluiting tuinslang Powerplus benzine grasmaaierHij maait netjes want maaihoogte is bij deze benzine grasmaaier heel precies in 8 standen te verstellen van 2,4 tot 7,4 cm (met een centrale hendel).

Deze grasmaaier is bovendien voorzien van een aansluiting voor de tuinslang. Vooral bij een mulchende maaier zoals deze is dat erg prettig.

De Powerplus POWXG60245 is een fijne no-nonsens grasmaaier tegen een betaalbare prijs!

Benzinemaaier Powerplus POWXG60245

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Haxo

en bij Coolblue
of bij Van Melis
en bij Bol.com

Model: Powerplus powxg60245
Motor: Powerplus – 173 cm³
Vermogen: 3.460 Watt
Prijs: circa € 485,-
Maaibreedte: 51 cm
Gazon: 1.300 m²

Zelfrijdende Powerplus grasmaaier POWXG60240Kleinere Powerplus budgetmaaier – 800m²

Tip: Voor de kleinere tuinen tot 800 m² is de compacte budgetmaaier Powerplus POW XG60240 nog wat geschikter. Ook dat is een zelfrijdende benzine grasmaaier mét mulchfunctie.

Je vindt hem bij Coolblue, Bol.com en Van Melis.

7. Breed: Powerplus powxqg7555 – tot 1.500 m2

Motormaaier Briggs & Stratton 2.600 W – 163 cc – 56 cm

Powerplus is misschien een te bescheiden grasmaaier merk. Er wordt minder reclame voor gemaakt, maar de Powerplus verkoopt zichzelf. Zo is ook deze Powerplus powxqg7555 benzine grasmaaier niet echt hightech, maar wel gemaakt uit degelijke materialen. Een benzine grasmaaier die gewoon uitstekend doet wat hij moet doen. En dat wordt gewaardeerd.

Benzine grasmaaier Powerplus powxqg7555 gebruikGebruikers zijn meestal erg tevreden over hun keuze en vaak verbaasd over de prijs/kwaliteit verhouding. Die is namelijk veel beter dan men verwacht.

De Powerplus is bijvoorbeeld een gemakkelijker starter en heeft precies de juiste snelheid voor het maaien. Hij trekt lekker, laat zich lekker sturen, heeft genoeg kracht, en hij maait en mulcht ook keurig.

Kleine benzinetank

Een mogelijk puntje van aandacht is dat de benzinetank wat kleiner uitvalt (je moet hem dus iets vaker vullen). Maar het geluidsniveau van 98 dB vindt men daarentegen meevallen. Gebruikers noemen het een acceptabel en mooi motorgeluid, passend bij deze benzine grasmaaier.

De Powerplus powxqg7555: een bescheiden maar prima grasmaaier met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Benzinemaaier PowerPlus POWXQG7555
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue

Powerplus powxqg7555
Briggs & Stratton – 163 cm³
Vermogen: 2.600 Watt
Prijs: circa € 599,-
Maaibreedte: 56 cm
Gazon: 1.500 m²

Meer Powerplus power en maaibreedte nodig?

Ben je op zoek naar een nog sterkere en bredere Powerplus benzine grasmaaier? Bekijk dan deze:

Beide aantrekkelijk geprijsde krachtpatsers
vind je bij Van Melis:
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Van Melis

8. Stil en krachtig: Makita PLM4631N – tot 1.000 m²

Motormaaier Briggs & StrattonBriggs & Stratton motor – 2.600 Watt (3,54 pk) – 163 cc – 46 cm

We hebben eerder al de grote en sterke Makita grasmaaier PLM5600 genoemd. Dat is een aanrader voor gazons van 2.000 m² en groter.

Maar voor de iets kleinere gazons tot een grootte van 1.000 m² is de Makita PLM4631N een fijne benzine grasmaaier.

Benzine grasmaaier Makita PLM4631N2-detailBijzonder is dat deze Makita grasmaaier precies dezelfde onderhoudsvriendelijke Briggs & Stratton motor heeft als de grotere maaier. Dus hetzelfde vermogen en dezelfde cilinderinhoud.

Alleen heeft de Makita PLM4631 een smallere maaibreedte. En dat maakt deze benzine grasmaaier wendbaarder en dus geschikter voor de kleinere tuin.

Wat gebruikers vooral waarderen is dat ook deze Makita maaimachine is voorzien van het ReadyStart systeem met autochoke. Daardoor heb je maar heel weinig kracht nodig om de motor aan te trekken. Hij start dus telkens als een zonnetje.

Snorrende Briggs & Stratton motor

Makita benzine grasmaaierEn als de Makita motor aan staat valt meteen op: hij is stiller dan de meeste andere benzinemaaiers. Niet alleen het geluidsniveau van circa 84 dB is wat minder, maar het geluid klinkt ook meer snorrend dan snerpend. Dat komt onder meer door de relatief iets royalere cilinderinhoud van 163 cc. Daardoor hoeft de motor minder toeren te maken en kan hij gewoon rustig en soepel draaien. (Nb. wat blijft is dat het een sterke benzinemotor is en die maken natuurlijk geluid).

Grasmaaier met wielaandrijving

De Makita PLM4631N heeft een efficiënte wielaandrijving met volledig gelagerde wielen. Het maairesultaat is netjes (centrale maaihoogte vergrendeling in 5 stappen) en de mulchfunctie werkt prima.

Zelfrijdend, smaller en wendbaar!

Zelfrijdend Makita grasmaaier
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Coolblue
of bij Mtools

Model: Makita PLM4631N
Motor: Briggs & Stratton – 163 cm³
Vermogen: 2.600 Watt
Prijs: circa € 485,-
Maaibreedte: 46 cm
Gazon: 1.000 m²

Tip: bij Toolmax en Mtools vind je ook de Makita PLM4630. Die heeft dezelfde maaibreedte van 46 cm, maar is niet zelfrijdend en daardoor nog wat prettiger geprijsd. Geschikt voor gazons tot 800 m².

9. Stoere benzine grasmaaier: McCulloch M53-160awrpx – tot 1.500 m²

Motormaaier HondaHonda motor – 2.900 W (3,95 pk) – 160 cc – 53 cm

McCulloch is een dochtermaatschappij van Husqvarna en dat kun je zien aan de kwaliteit en de afwerking van elke McCulloch benzine grasmaaier.

McCulloch grasmaaier op benzineOok deze McCulloch M53 ziet er stijlvol en luxueus uit. Maar de M53 grasmaaier is zeker geen luxepaard, want hij kan ook goed en krachtig maaien. De maaihoogte is centraal in 6 stappen te verstellen. Het maairesultaat is keurig en de mulchfunctie werkt ook prima.

Deze maaimachine start gemakkelijk en daarna rijdt hij vanzelf, want hij heeft wielaandrijving. Ook prettig: de snelheid is variabel in te stellen.

Eigenlijk heeft deze stijlvolle benzine grasmaaier maar één nadeel. Hij is hier in de Benelux wat moeilijker verkrijgbaar (dus snel uitverkocht).

McCulloch M53: mooie maaimachine. Maar één nadeel: snel uitverkocht.

Benzine grasmaaier McCulloch-M53-160awrpx

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Haxo

en bij Coolblue

McCulloch M53-160awrpx
Motor: Honda – 160 cm³
Vermogen: 2.900 Watt
Prijs: circa € 599,99
Maaibreedte: 53 cm
Gazon: 1.500 m²

 

Stoerder: McCulloch M56-190AWFPXtot 2.000 m²

McCulloch grasmachine benzineHeb je een gazon van zo’n 2.000 m²? Dan pak je het waarschijnlijk meteen goed aan: meer kracht, meer cilinderinhoud, meer maaibreedte? Zoek je de “Power to get the Job Done”? Dan is deze McCulloch M56 met zijn sterke Honda motor precies wat je nodig hebt.

De McCulloch M56 biedt trouwens veel méér dan alleen brute kracht in vergelijking met de M53. Want je kunt bijvoorbeeld ook de maaihoogte nauwkeuriger instellen (in 9 stappen én voor elk wiel afzonderlijk). En de rijsnelheid van de wielaandrijving is variabel, zodat je vaart kunt maken op de grote stukken en voorzichtiger op smalle, of bochtige gazondelen.

De McCulloch M56 is een prima keuze als je op zoek bent naar een veelzijdige, stoere benzinemaaier.

McCulloch M56-190AWFPX
Honda motor – 3.400 W (4,63 pk) – 190 cc

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Haxo

Maaibreedt: 56 cm
Gazongrootte: tot 2.000 m²


10. Robuuste benzine grasmaaier: Wolf Garten A 460 A SP HW IS – tot 800m²

Motormaaier Briggs & StrattonBriggs & Stratton motor – 2.200 W – 150 cc – 46 cm

Het merk Wolf Garten heeft in veel jaren een trouwe schare fans opgebouwd. Want zeg je “Wolf Garten”, dan zeg je “degelijk”.

Wolfgarten benzinemaaier frontOok deze Wolf Garten A 460 A SP HW IS is weer robuust gebouwd met een stalen behuizing en maaidek.

Als je een Wolf Garten benzine grasmaaier wilt kopen, is het soms even puzzelen wat de type aanduiding betekent. Belangrijk om in ieder geval te weten, is dat deze grasmaaier 46 cm maaibreedte heeft, zelf kan rijden, kan mulchen én is voorzien van een elektrische startknop.

Zie eventueel de lijst met aanduidingen Wolf Garten

Bovendien is dit een Wolf Garten maaimachine uit de nieuwe A-serie. Dat betekent dat hij is voorzien van het Triplex drie-bladen-systeem. Door slim design maait deze benzine grasmaaier een stuk efficiënter en worden grasresten beter in de opvangbak gezogen.

Pittige Wolf Garten benzinemaaier

benzine grasmachine Wolf Garten A 460 A SP HW ISDeze Wolf Garten benzine grasmaaier rijdt in een pittig tempo van 5,2 km/u. Sommige gebruikers geven aan dat hij daardoor waarschijnlijk minder geschikt is voor een tuin kleiner dan zo’n 400 m². Ook als je veel bochten en ronde vormen moet maaien, rijdt hij wat te snel.

Een ander aandachtspunt bij deze grasmaaier, is dat het erg onduidelijk is wat nu de precieze technische specificaties zijn qua vermogen en cilinderinhoud. De website van Wolf Garten zelf geeft nauwelijks informatie en ook in de gebruikershandleiding kun je dat niet terug vinden. Mogelijk is dat de reden dat je in de diverse webshops erg uiteenlopende gegevens hierover tegen kunt komen.

Randen maaien

De Wolf Garten benzine grasmaaier maait verder wel netjes en mulcht goed. Het is daarbij prettig dat hij buiten wielen maait, dus je kunt lekker vlak langs muurtjes, etc. Verder is de maaihoogte geheel naar wens in 6 stappen verstelbaar, namelijk vanaf 28 mm tot zo’n 92 mm.

De duwboom is in hoogte verstelbaar en dat is fijn voor langere mensen. En wat door iedereen heel erg gewaardeerd wordt: de elektrische start. Eén druk op de knop en je kunt gáán!

Deze Wolf Garten is degelijk, pittig en érg gemakkelijk te starten!

Grasmachine Wolf Garten A 460 A SP HW IS
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue

Bij Alternate vind je een
aanbieding van deze grasmaaier
in een 53 cm brede uitvoering.

Wolf Garten A460ASPHW IS
Briggs & Stratton – 150 cm³
Vermogen: 2.200 Watt
Prijs: circa € 745,-
Maaibreedte: 46 cm
Gazon: 800 m²

Benzine grasmaaier kopen

We noemden het al eerder: let bij het kiezen van een benzine grasmaaier in ieder geval op deze aandachtspunten:

 • Welk merk motor zit er in de grasmachine?
 • Welk vermogen heeft de motor nodig?
 • Hoeveel cilinderinhoud?
 • Is de maaimachine zelfrijdend? Of moet je hem duwen?
 • Wat is de maaibreedte?

a. De motor van de grasmaaier

Makita benzine motorDe prestaties van een benzine grasmaaier worden vooral bepaald door het vermogen, de kwaliteit, de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de 4takt motor.

Veel mensen beschouwen een Honda als de beste grasmaaier motor, op de voet gevolgd door die van Briggs & Stratton (zoals in de afbeelding van de Makita benzinemaaier).

Beide merken maken sterke motoren, degelijk geconstrueerd, die soepel draaien en telkens probleemloos starten. Nadeel van zo’n kwaliteitsmotor is dat je er natuurlijk wel wat meer voor betaalt.

En het wil bovendien ook niet zeggen dat de motoren van bijvoorbeeld Stiga, PowerPlus, Wolf Garten of STIHL dan slecht zijn. Want die hebben evengoed gewoon een erg goede reputatie (anders stonden ze niet in deze Top 10 ‘Beste benzine grasmaaier’).

b. Prestaties van de motor: welk vermogen?

grasmaaier Stiga 440Hoe krachtiger de motor van de benzine grasmaaier, hoe harder hij zijn scherpe messen door het gras kan slaan. Dat geeft een nettere snede, maar zorgt er tevens voor dat de benzinemaaier gemakkelijker hoger gras en stug onkruid aan kan (ook als dat wat vochtiger is).

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in Watt (en zelfs nog in PK). Dat geeft aan hoeveel werk de benzine grasmaaier kan verrichten.

Als je regelmatig maait en je gazon zo’n 800 m² groot is, dan is circa 2.300 Watt (3,13 pk) al een prima vermogen voor je benzine grasmaaier. Heb je vaker te maken met hoger gras en stugger onkruid? Dan zul je een grasmaaier met een vermogen van 2.600 (3,5 pk) of meer, beter waarderen.

Bron: KU Leuven - Uitleg principe 4takt motor

d. Hoeveel cilinderinhoud?

Daarnaast let je op de cilinderinhoud, vooral voor een groter gazon. Een motor met meer cilinderinhoud is namelijk beter in staat om langdurig het vereiste vermogen te leveren.

Want een motor met een kleinere cilinderinhoud moet meer toeren maken, wordt warmer en zal op den duur eerder verslijten (maakt vaak ook meer geluid).

Een motor van met een cilinderinhoud van zo’n 140 cc (oftewel 140 cm³) is al goed bruikbaar voor een gazon van 800 m². Heb je een groter gazon en/of zwaarder maaiwerk, kies dan voor een motor met 160 cc of meer cilinderinhoud.

Tip: Maar voor élke benzinemotor geldt dat hij beter presteert, makkelijker start en langer meegaat als je hem goed onderhoudt. Controleer dus in ieder geval regelmatig de olie, reinig het filter en ververs meerdere malen per jaar de olie.

Zelfrijdende benzine grasmaaier? Of duwmaaier?

Daarnaast is belangrijk of de grasmaaier zichzelf voortbeweegt (wielaandrijving), of dat je hem vooruit moet duwen.

Heb je een groot gazon (meer dan 800 m²)? Of heb je een gazon met hellingen? Kies dan voor een zelfrijdende benzine grasmaaier. Is je gazon vlak en niet zo heel groot? Dan kun je gerust ook kiezen voor een duwmaaier.

Prehistorische grasmaaierWerkplezier

Maar hou ook gewoon rekening met je werkplezier. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en kies voor een moderne zelfrijdende grasmaaier.

Als je alleen hoeft bij te sturen, werkt het een stuk prettiger en ben je sneller klaar. Met een fijne grasmaaier ga je waarschijnlijk ook vaker maaien. En dat is weer beter voor de kwaliteit en het uiterlijk van je gazon.

Tip: Maar heb je een erg onregelmatig gevormd gazon met bijvoorbeeld haakse bochten en smalle doorgangen? Een zelfrijdende grasmaaier is meestal wat zwaarder van gewicht. Dat zou hem mogelijk wat minder makkelijk te manoeuvreren maken.

Tip: En het is bij een zelfrijdende benzine grasmaaier trouwens erg prettig als je de rijsnelheid variabel in kunt stellen. Dan kun je namelijk sneller op de grote stukken, en voorzichtiger langs je kwetsbare bloemperken.

e. Welke maaibreedte?

Benzinemaaier maaibreedte

Natuurlijk kies je een efficiënte maaibreedte die past bij je gazongrootte. Hoe breder de maaibanen, hoe sneller je immers klaar bent met maaien.

Maar bij een onregelmatig gevormd gazon kies je beter een iets kleinere maat. Die zijn namelijk wat lichter en wendbaarder dan een brede.

Globale richtlijn: bij een gazon van zo’n 800 m² past een maaier tot zo’n 46 cm maaibreedte. Is je gazon groter dan 1.000 m²? Bekijk dan de maaiers met een maaibreedte van 51 cm of meer.

 

Zelftrekkende benzine grasmaaier?

Speciaal op zoek naar een zelftrekkende benzine grasmaaier? Benzinemaaiers die zichzelf voort kunnen trekken worden beschreven in het artikel Beste zelfrijdende grasmaaier!

Mulchmaaier?

Of ben je specifiek op zoek naar een benzinemaaier die kan mulchen? Bekijk dan de Top 6 Beste mulchmaaiers!

Kleiner gazon?

Heb je een kleiner gazon, dan kun je jezelf veel geld besparen. Een elektrische grasmaaier is meestal stiller en véél goedkoper.