Mes grasmaaier slijpen en balanceren

botte grasmaaier messenMet een scherp mes maait je cirkelmaaier veel lichter en sneller. Maar een grasmaaier mes heeft het ook zwaar te verduren en zal bot worden. Daarom is het raadzaam om na verloop van tijd je grasmaaier mes te slijpen, óf te vervangen.

Hoe je een handgrasmaaier slijpt, vind je hier: ‘handgrasmaaier slijpen‘.

Hoe goed je ook oplet, het mes van je cirkelmaaier zal tijdens het maaien in aanraking komen met zand, harde takken, stenen en grind. Dat zorgt ervoor dat er beschadigingen in het grasmaaier mes ontstaan. Het mes wordt bot.

beschadigd gras cirkelmaaierMet een bot mes is het niet alleen moeizamer maaien, maar zelfs als je er wel doorheen komt, beschadig je het gras. De toppen worden gerafeld en bruin. Dat zie je als een bruin-gelige gloed over je gazon. Bovendien zijn die wondjes een ingangspoort voor schimmels en andere ziekten.

Dus is het raadzaam om het grasmaaier mes te slijpen.

Let op: veiligheid voorop! Een grasmaaier kan een gevaarlijke machine zijn.
1. Ga je sleutelen aan je grasmaaier om het blad te slijpen of andere werkzaamheden: altijd bougie loshalen, of stekker uit het stopcontact! Voorkom ten alle tijde het onverwacht starten van de maaier.
2. Handschoenen aan, want beschadigingen, en zelfs een oud verroest blad kunnen nog erg scherp zijn!

Messen van een cirkel grasmaaier slijpen

De onderstaande video toont duidelijk hoe je de bladen van een cirkelmaaier kunt slijpen (en de uitleg waarom je dat slijpen beter niet met een haakse slijper kunt doen!). En er wordt getoond hoe je het grasmaaier mes ná het slijpen moet uit balanceren.

Mes grasmaaier balanceren

Na het slijpen van het mes, is het belangrijk om het mes uit te balanceren. Doe je dat niet, en heeft het mes een onbalans, dan gaat het mes in de grasmaaier trillen.

grasmaaier mes uit balancerenDoor het trillen zou er op den duur een stuk van het mes af kunnen breken, wat vervolgens het maaidek zal beschadigen, of zelfs personen kan verwonden.

Het is héél erg slecht voor de motor, omdat er speling rond de motoras door zal ontstaan en een zware belasting op diverse motor onderdelen, die niet op zulke krachten berekend zijn.

En zelfs lichte trillingen zijn niet prettig voor degene die de grasmaaier langere tijd vast moet houden. Langdurige trillingen zijn vermoeiend en ongezond voor handen, polsen en armen.

In de video hierboven wordt uitgelegd hoe je het mes van de grasmaaier kunt balanceren. Door telkens een stukje van het mes te slijpen en dan het evenwicht te controleren, krijg je het mes weer keurig in balans.

Grasmaaier messen vervangen

Wanneer moet je het mes blad vervangen en niet meer slijpen?

In de regel moet het blad in ieder geval elke twee jaar worden vervangen. Verouderd metaal wordt brozer en het grasmaaier mes wordt dan vatbaarder voor breuk. Je wilt niet het risico lopen dat er tijdens het maaien een stuk metaal weggeslingerd wordt.

beschadigd grasmaaier mesVervang het grasmaaier blad óók onmiddelijk als het verbogen is. Zo’n verbogen blad krijg je misschien nog recht, maar door het om- en weer rechtbuigen verzwakt het metaal. Als het vervolgens tijdens het maaien breekt, is dat ten eerste echt levensgevaarlijk, maar het kan ook je machine zwaar beschadigen.

Een grasmaaier blad wat je al twee keer hebt geslepen, dien je ook te vervangen. Door herhaaldelijk slijpen wordt het blad brozer en neemt het risico op breuk toe.

Vervang het mes zeker bij diepere deuken en groeven, of als er stukken ontbreken. Zo’n mes loopt ten eerste een verhoogde kans op breuk. Maar zulke beschadigingen verhogen óók de kans op het met hoge snelheid wegslingeren van grind, takjes, eikels en andere kleine voorwerpen. Levensgevaarlijk!

Zal ik grasmaaier mes slijpen of vervangen?

mes grasmaaier uitbalancerenHet is aan jou of je de moeite wilt doen om het mes van je grasmaaier te slijpen. Dat is is best te doen. Maar het is een secure klus. Wil je het goed doen, dan ben je er zo een dagje mee bezig.

En voor veel merken grasmaaiers is een vervangend mes blad helemaal niet zo duur!

Reservemessen voor cirkelmaaier bij Gereedschapcentrum (onder meer Wolf Garten, Gardena, Bosch, Flymo, Makita, Black & Decker):

reserve mes grasmaaier

Reservemessen voor motormaaier bij bol.com (onder meer Wolf Garten, Gardena, Einhell, Bosch, Robomow):

mes bladen bij bol