Mes grasmaaier slijpen en balanceren

botte grasmaaier messenMet een scherp mes maait je cirkelmaaier veel lichter en sneller. Maar een grasmaaier mes heeft het ook zwaar te verduren en zal bot worden. Daarom is het raadzaam om na verloop van tijd je grasmaaier mes te slijpen, óf te vervangen.

Hoe je een handgrasmaaier slijpt, vind je hier: ‘handgrasmaaier slijpen‘.

Hoe goed je ook oplet, het mes van je cirkelmaaier zal tijdens het maaien in aanraking komen met zand, harde takken, stenen en grind. Dat zorgt ervoor dat er beschadigingen in het grasmaaier mes ontstaan. Het mes wordt bot.

beschadigd gras cirkelmaaierMet een bot mes is het niet alleen moeizamer maaien, maar zelfs als je er wel doorheen komt, beschadig je het gras. De toppen worden gerafeld en bruin. Dat zie je als een bruin-gelige gloed over je gazon. Bovendien zijn die wondjes een ingangspoort voor schimmels en andere ziekten.

Dus is het raadzaam om het grasmaaier mes te slijpen.

Let op: veiligheid voorop! Een grasmaaier kan een gevaarlijke machine zijn.

  1. Ga je sleutelen aan je grasmaaier om het blad te slijpen of andere werkzaamheden: altijd bougie loshalen, of stekker uit het stopcontact! Voorkom ten alle tijde het onverwacht starten van de maaier.
  2. Handschoenen aan, want beschadigingen, en zelfs een oud verroest blad kunnen nog erg scherp zijn!

Goed gereedschap… voor slijpen grasmaaier

Haakse slijper Makita DGA504Eerst nog dit: vaak pakken mensen de slijptol om een grasmaaier te slijpen.

Haakse slijper Makita

Maar als je een wat minder vaste hand hebt, is zo’n slijptol is niet zo eenvoudig secuur te hanteren. Een ernstige beschadiging aan je maaimes heb je dan zó voor elkaar.

Siliciumcarbide Slijpwiel boormachine

Handiger is deze speciale kleine siliciumcarbide slijpwiel voor het slijpen van je grasmaaier. Die zet je gewoon op de boormachine.

De oppervlakte van dit slijpwiel is gehoekt en dat – in combinatie met de hulpschijf -, zorgt ervoor dat je automatisch een mooie snijrand slijpt.

Geschikt voor alle elektrische en accu boormachines.

Siliciumcarbide Slijpwiel voor grasmaaier


Meer informatie en actuele prijs:

Slijpwiel bij bol.com

Siliciumcarbide slijpschijf
voor grasmaaiers

Messen van een cirkel grasmaaier slijpen

De onderstaande video toont duidelijk hoe je de bladen van een cirkelmaaier kunt slijpen (en de uitleg waarom je dat slijpen beter niet met een haakse slijper kunt doen!). En er wordt getoond hoe je het grasmaaier mes ná het slijpen moet uit balanceren.

Mes grasmaaier balanceren

Na het slijpen van het mes, is het belangrijk om het mes uit te balanceren. Doe je dat niet, en heeft het mes een onbalans, dan gaat het mes in de grasmaaier trillen.

grasmaaier mes uit balancerenDoor het trillen zou er op den duur een stuk van het mes af kunnen breken, wat vervolgens het maaidek zal beschadigen, of zelfs personen kan verwonden.

Het is héél erg slecht voor de motor, omdat er speling rond de motoras door zal ontstaan en een zware belasting op diverse motor onderdelen, die niet op zulke krachten berekend zijn.

En zelfs lichte trillingen zijn niet prettig voor degene die de grasmaaier langere tijd vast moet houden. Langdurige trillingen zijn vermoeiend en ongezond voor handen, polsen en armen.

In de video hierboven wordt uitgelegd hoe je het mes van de grasmaaier kunt balanceren. Door telkens een stukje van het mes te slijpen en dan het evenwicht te controleren, krijg je het mes weer keurig in balans.

Grasmaaier messen vervangen

Wanneer moet je het mes blad vervangen en niet meer slijpen?

In de regel moet het blad in ieder geval elke twee jaar worden vervangen. Verouderd metaal wordt brozer en het grasmaaier mes wordt dan vatbaarder voor breuk. Je wilt niet het risico lopen dat er tijdens het maaien een stuk metaal weggeslingerd wordt.

beschadigd grasmaaier mesVervang het grasmaaier blad óók onmiddelijk als het verbogen is. Zo’n verbogen blad krijg je misschien nog recht, maar door het om- en weer rechtbuigen verzwakt het metaal. Als het vervolgens tijdens het maaien breekt, is dat ten eerste echt levensgevaarlijk, maar het kan ook je machine zwaar beschadigen.

Een grasmaaier blad wat je al twee keer hebt geslepen, dien je ook te vervangen. Door herhaaldelijk slijpen wordt het blad brozer en neemt het risico op breuk toe.

Vervang het mes zeker bij diepere deuken en groeven, of als er stukken ontbreken. Zo’n mes loopt ten eerste een verhoogde kans op breuk. Maar zulke beschadigingen verhogen óók de kans op het met hoge snelheid wegslingeren van grind, takjes, eikels en andere kleine voorwerpen. Levensgevaarlijk!

Zal ik grasmaaier mes slijpen of vervangen?

mes grasmaaier uitbalancerenHet is aan jou of je de moeite wilt doen om het mes van je grasmaaier te slijpen. Dat is is best te doen. Maar het is een secure klus. Wil je het goed doen, dan ben je er zo een dagje mee bezig.

En voor veel merken grasmaaiers is een vervangend mes blad helemaal niet zo duur!

Grasmaaier mes vervangen

Reserve messen voor cirkelmaaier bij Gereedschapcentrum (onder meer Wolf Garten, Gardena, Bosch, Flymo, Makita, Black & Decker).

Meer informatie bij Gereedschapcentrum

Grasmaaier messen


Je vindt ook grasmaaier mes bladen bij Van Melis (onder meer Powerplus, Greenworks, Topcraft).


Meer informatie bij Van Melis

Mes bladen Van Melis


En anders vind je het juiste grasmaaier mes voor je motormaaier bij bol.com (onder meer Wolf Garten, Gardena, Einhell, Bosch, Robomow).


Meer informatie bij bol.com:

Grasmaaier mes bol

Cirkelmaaier vervangen?

Soms kun je te lang blijven tobben. Is je gehele cirkelmaaier eigenlijk niet aan vervanging toe?

Met een goede, moderne benzinemaaier ben je veel sneller klaar met het gazononderhoud.

Bekijk de best gewaardeerde modellen maar eens in het Review Top 10 – Beste Benzine grasmaaier!

Mulchfunctie

Moderne grasmaaiers zijn bovendien voorzien van mulchfunctie.

grasmaaier met mulchfunctieHet maaidek en het maaimes zijn zó ontworpen dat het gras meerdere malen gesneden wordt. Het maaisel wordt fijn versnipperd.

Die snippers kun je vervolgens lekker op het gazon laten liggen. Want ze verteren als meststof voor het gras.

Voordelen:

  • je hoeft geen grasmaaisel weg te harken;
  • je groencontainer raakt minder vol;
  • en je hoeft het gras veel minder te mesten!

Je maait efficiënter en bespaart veel tijd, energie én geld. Bekijk onze

(Of de beste accu grasmaaiers met mulchfunctie)