Grasmaaier slijpen en afstellen

Natuurlijk wil je een perfect maairesultaat met je grasmaaier. Daarom is het belangrijk de grasmaaier goed af te stellen en de messen te slijpen.

Drie zaken zorgen voor het behoud van je grasmaaier en een mooi maairesultaat. Dat zijn deze drie:

  1. dat je de messen van je handgrasmaaier goed afstelt. Bij een motormaaier gaat dit automatisch;
  2. dat je élke keer na het maaien, de grasresten uit de machine verwijderd. Achtergebleven nat gras gaat rotten en zorgt ervoor dat de machine-onderdelen gaan roesten.
  3. en dat je één of twee keer per jaar groot onderhoud aan de machine doet: de grasmaaier slijpen, de maaimachine grondig schoonmaken en smeren.

Hieronder vind je voor zowel de handgrasmaaier als de cirkelmaaier, de uitleg hoe je deze moet afstellen en slijpen.

Zo moet je een handgrasmaaier afstellen

grasmaaier afstellenOm een perfect maairesultaat te behalen is het belangrijk dat het gras netjes afgesneden wordt. Dat kan alleen als het onderste mes van je handgrasmaaier goed is afgesteld.

Je kunt het het onderste mes op de gewenste stand afstellen door de stelschroeven aan de zijkant van de messenkooi los of juist aan te draaien. Let op: een kwart draai heeft al veel effect.

grasmaaier afstellen en slijpenOm te controleren of de afstelling juist is, plaats je een strookje papier tussen de cilindrische snijmessen en het onderste mes. Door de cilinder voorzichtig met de hand te draaien, kun je het snijmechaniek controleren. Bij een juiste afstelling wordt het papier netjes en moeiteloos afgesneden.

Hoe moet je een handgrasmaaier afstellen?

Natuurlijk is het veel makkelijker is om gewoon even te zien hoe je een handgrasmaaier moet afstellen. Daarom verwijzen we naar de onderstaande video.

Op ongeveer 2min20 begint het daadwerkelijke afstellen. Maar het is ook goed om eerst even te zien hoe een kooimaaier nu eigenlijk werkt.

Hoe moet je een grasmaaier slijpen?

In deze video wordt uitgelegd hoe je de kooimessen van een handgrasmaaier kunt slijpen en de grasmaaier weer kunt opknappen!

Messen van een cirkel grasmaaier slijpen

De onderstaande video toont duidelijk hoe je de bladen van een cirkelmaaier kunt slijpen en uitbalanceren (en de uitleg waarom je dat slijpen beter niet met een haakse slijper kunt doen!)

Handgrasmaaiers zijn veel verbeterd

Is de machine heel erg versleten en beschadigd, overweeg deze dan gewoon te vervangen. Bespaar jezelf telkens weer veel frustratie. Zonder goed gereedschap kun je immers geen goed werk afleveren, hoeveel energie je er ook in stopt.

De techniek van handgrasmaaiers is de afgelopen jaren namelijk flink verbetert. Het mechaniek daait veel efficiënter, lichter en prettiger. Het gras wordt daardoor moeiteloos en veel netter afgemaaid. En je hoeft veel minder hard te duwen. Moderne handgrasmaaiers maken zelfs véél minder geluid.

Gardena 330
Scherpe messen,
maaihoogte simpel in te stellen,
praktisch geluidsarm. Geweldige maaier!

Maaibreedte: 33 cm
Voor gazongrootte: 150 m2
Prijs: ± € 75,-
(morgen in huis)

Aanbod bij Bol.com

Bespaar jezelf veel tijd door te mulchen!

Wist je dat er tegenwoordig óók handgrasmaaiers zijn met mulchfunctie? Daarbij wordt het maaisel klein versnippert zodat het kan verteren tot meststof voor het gazon. Je hoeft dan minder vaak te mesten én natuurlijk geen grasmaaisel meer op te ruimen en weg te dragen.

Zie ook het artikel ‘De beste handgrasmaaier – De Top 5.

of ‘Een handgrasmaaier kopen? 7 goede redenen.

En ervaar zelf: met een soepel lopende grasmaaier, is grasmaaien echt prettig werk!

 

Siliciumcarbide slijpstenen

slijpsteen siliciumcarbide

Aanbod bij Bol.com