De ideale maaihoogte voor je gazon

Hoeveel water en dure meststoffen je je gras ook geeft: als je verkeerd maait, gaat je gazon er steeds slechter uit zien!

Als je een prachtig groen gazon wilt, moet je weten wanneer je welke grashoogte voor het maaien aan moet houden.

Grasmaaien = afgrazen

Koe maait grasGras is tijdens de evolutie voor allerlei dieren een belangrijke voedselbron geweest. Daar heeft het zich aan aangepast. Om het voortdurende afgrazen te overleven groeit gras – in tegenstelling tot andere bomen, planten en struiken – nauwelijks aan de uiteinden, maar vooral aan de basis van de plant. Daar zit een actief groeipunt dat telkens nieuwe bladstelen omhoog duwt. Zie ook “Wel eens gras zien groeien?“.

En door het voortduren “toppen” gaat het gras bovendien breder uitgroeien.

Maar om nieuwe bladstelen te kunnen vormen, heeft het gras voedingstoffen nodig. Dat maakt het vooral zelf.

Grasmaaien hoogte: zorg voor genoeg blad!

gazon onderhoudGras neemt via de wortels mineralen uit de grond op. Daarvan worden ín de bladeren – uit CO2 en onder invloed van zonlicht – voedingsstoffen gemaakt. Die voedingsstoffen, bouwstenen zoals eiwitten en cellulose, zijn nodig voor de groei van nieuwe bladeren en wortels.

Voor het gras is de aanwezigheid van bladeren dus heel belangrijk voor nieuwe groei. Er worden voedingstoffen in gemaakt. Er wordt CO2 mee uit de lucht gehaald. En er wordt zonlicht mee opgevangen.

Dan begrijp je ook dat als je een té groot deel van het blad afmaait, de grasplant niet genoeg voedingsstoffen kan maken. En dan dus geen nieuwe bladeren kan vormen. Je gazon gaat er steeds slechter uitzien!

De ideale maaihoogte

Een goede basis richtlijn is dat je het gras gaat maaien als het ongeveer 7,5 cm hoog is. En dan haal je er 1/3 vanaf, dus je maait het af tot 5 cm hoogte.

Je merkt dat er dan ook geen vaste maaifrequentie aan te geven is. Als het echt groeizaam weer is kan het gras al na 3 dagen weer 7,5 cm lang zijn. En in voor- en najaar daarentegen kan het wel 2 weken duren.

Gras maaien: hoogte langer in voor- en najaar

Globale stelregel: Geef het gras meer blad in voor- en najaar.

gras blad fotosyntheseIn maart, april, september, oktober, november is er minder licht. De zon staat lager en de dagen zijn korter.

Om dan genoeg licht op te kunnen vangen voor de fotosynthese heeft het gras wat langer blad nodig. Dus je zet de maaihoogte wat hoger. En je maait wat minder vaak.

In mei, juni, juli, augustus staat de zon heel hoog, en de dagen zijn lekker lang. Dan mag je het gras gerust wat korter en vaker maaien!

Is het echt uitzonderlijk warm en zonnig weer, dan wordt ook in de zomer aangeraden het gras iets langer te laten. Het blad biedt de plant dan wat bescherming.

Maaihoogte instellen

Het beste resultaat krijg je met een maaier die je gemakkelijk en in veel stappen kunt instellen. Zie bijvoorbeeld de ‘Top 5 – Beste Handgrasmaaiers. Bij al deze 5 handgrasmaaiers kun je de maaihoogte nauwkeurig én gemakkelijk instellen.

Groeien, groeien, groeien dankzij mest

En natuurlijk krijg je het mooiste gazon als je af en toe wat meststoffen geeft. Want na een periode van flink groeien kunnen de mineralen in de grond op raken. Ook dan stagneert de groei en zie je het gras wat gelig worden. Zie ook “Gazon bemesten” **link**.

Gazonmest

Tip: De goedkoopste!

Langwerkende meststof voor 300 m² gazon.
Eén keer opbrengen volstaat voor 70 dagen.
In 8 – 10 weken is je gazon dicht en prachtig groen.
Zónder mos of onkruid erin!

Nu € 12,50 bij Haxo »

Gazon herstel renovatie

 

Tip 2: Herstel je gazon!
Organische mest + graszaad ineen.
Nu strooien voor een groener gazon!

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com