Gardena kooimesmaaier 330 | Review – mei 2022

We hadden een kleine kooimesmaaier nodig om een smalle grasstrook netjes te kunnen maaien. En omdat de Gardena kooimesmaaier 330 een erg populaire en goed gewaardeerde handmaaier voor de kleinere gazons is, hebben we deze voor onszelf aangeschaft. En natuurlijk meteen grondig onder de loep genomen. Vandaar dit review.

We bestelden deze Gardena kooimesmaaier 330 via de webshop van Tuinland, want daar is deze kooimaaier meestal het laagst geprijsd.

Gardena kooimesmaaier 330 unboxenTuinland is vooral in de Noordelijke provincies van ons land een bekende naam voor een keten van grotere tuincentra. Maar via de webshop levert Tuinland natuurlijk ook aan alle andere regio’s.

De Gardena werd netjes en snel geleverd in een grote doos. Met de opvangbak er los bij.

Het monteren van de Gardena 330

Voordat je de kooimesmaaier kunt gebruiken, moet je die eerst in elkaar zetten. Dat moet geen probleem zijn, denk je. Want de handleiding zit erbij.

Wat blijkt: die handleiding is érg onduidelijk (slechte vertaling waarschijnlijk). Dat verwacht je niet van een kwaliteitsmerk als Gardena!

Dat werd dus zelf puzzelen. Om andere mensen dat gepuzzel te besparen hebben we veel foto’s gemaakt en de complete werkwijze vind je in het artikel ‘het monteren van een Gardena grasmaaier‘.

Review van de Gardena kooimesmaaier 330

Gardena kooimesmaaier gemonteerd

Uiteindelijk hadden we de maaier toch netjes in elkaar. En konden we met het echte review beginnen.

De Gardena 330 voelt ten eerste lekker handzaam aan. Niet te zwaar: hij is gewoon goed te tillen.

Maar deze Gardena handmaaier is ook niet te licht. Want daardoor zal hij mooi vlak op het gazon oppervlak blijven liggen.

Stille werking

fluisterstil Gardena testWat direct opvalt bij onze test: deze kooimesmaaier “ratelt” helemaal niet. De onderdelen van deze moderne handgrasmaaier zijn erg secuur ontworpen en gemaakt.

Over de hele breedte van de grasmaaier raken de ronddraaiende oranje maaimessen het rechte snijmes erboven, nét niet. Overal zit minder dan een millimeter ruimte tussen. De afstand is echt nauwelijks zichtbaar.

Maar daardoor maait de Gardena 330 lekker geruisloos. En de scherpe messen slijten minder snel. De beide delen schuren immers niet tegen elkaar.

Het gras wordt wél precies afgeknipt. Want grassprieten zijn iets dikker. We testen het met strookjes papier. Ook die werden mooi scherp doorgesneden.

Als we de grasmaaier verplaatsen, maken de wielen wel wat geluid over de bestrating, maar dat hoor je natuurlijk niet op een gazon.

De wielen draaien heel erg makkelijk. Dus de Gardena kooimesmaaier was moeiteloos te verplaatsen over het pad naar het gazon voor “De Maaitest”.

En hoe beviel het maaien met deze handgrasmaaier?

We kunnen bij dit review niet anders zeggen: de Gardena kooimesmaaier maait érg plezierig.

Gardena 330 kooimaaier reviewTen eerste zijn de wielen bijzonder goed gelagerd. Ze draaien héél soepel en geven vrijwel geen weerstand. De wielen hebben bovendien een goed profiel en dus goed grip op het gazon.

Ten tweede zijn de oranje messen van de kooi erg scherp. Die hebben geen enkel probleem met het maaien van het gras.

Daardoor kost het heel weinig kracht om de Gardena 330 vooruit te duwen. Wát een verschil met die oude maaimachines van vroeger!

Een stuk gazon van zo’n 10 x 5 meter was in een enkele minuten gemaaid. Echt snel.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je deze kooimesmaaier veel sneller even pakt om je gazon netjes te houden.

maaihoogte instellen GardenaMaaihoogte instellen

De maaihoogte was heel eenvoudig in te stellen. Dat gaat het gemakkelijkst als je de kooimesmaaier achterover op het gras legt.

Je trekt dan de oranje knopjes aan de beide zijkanten uit, waardoor je de zwarte rol hoger of lager kunt zetten. Dat bepaalt de maaihoogte.

Je kunt kiezen van 12 tot 42 mm maaihoogte. De schaalverdeling vonden we erg duidelijk af te lezen.

Opvangbak voor de Gardena kooimesmaaier

Gras opvangbakWe hebben de Gardena kooimesmaaier 330 voor dit review natuurlijk ook getest met de opvangbak.

Het opvangen werkt in principe goed. De grassnippers worden naar achteren uitgegooid en komen inderdaad vrijwel allemaal in de opvangbak terecht.

Daardoor hoef je na het maaien geen grasmaaisel meer bij elkaar te harken. Dat is prettig.

haak opvangbak

Even uitproberen

Maar verder is het wel even uitproberen hoe je het handigst met deze zak werkt. Hij hangt namelijk aan de duwstang.

Met het gespje op de riem kun je deze riem korter of langer maken. Daardoor kun je de opvangzak wat hoger of lager laten hangen.

Hangt hij te laag, dan sleept hij over het gras. Hangt hij te hoog, dan trekt hij de duwstang wat naar beneden.

Maar heb je eenmaal een fijne stand gevonden, dan hoef je dat daarna niet meer te veranderen.

Opvangbak legen

gardena opvangbak ophangenHet legen van de bak ging heel eenvoudig en snel.

Je maakt het haakje bij de stuurstang los en tilt de bak zó uit de inkepingen van de maaier. En na het legen is hij ook weer eenvoudig en snel terug te hangen.

Voor dit review hebben we ook gekeken of de opvangzak mogelijk in de weg zat. Bij het lopen had één persoon geen last van de opvangzak. Een ander (met lange benen) raakte met zijn voeten de zak af en toe wel.

Dus als je lang bent, is het raadzaam iets rustiger te lopen en dan wat kleinere passen te nemen. Dan is het geen probleem.

Duwstang valt om

Even een aandachtspunt dat we in dit review willen benoemen is het volgende. Want waarschijnlijk zal het jou de eerste keer ook zal overkomen.

Als je het maaien even onderbreekt (bijvoorbeeld omdat je een praatje met de buurman wilt maken), kun je deze Gardena kooimesmaaier gemakkelijk even “parkeren” met de duwboom recht omhoog. Dat is handig en je raakt er snel aan gewend.

Maar als de opvangbak gemonteerd is – afhankelijk van hoe hoog of laag deze hangt – blijft de duwboom niet goed meer omhoog staan. Hij kan dan omklappen en iets of iemand raken. Iets om rekening mee te houden.

Gewicht opvangbak

Gardena opvangbak review gebruikWe noemen in dit review nog een aandachtspunt: we kunnen ons voorstellen dat de zak nogal zwaar kan worden als hij héél erg vol raakt.

Dat maakt de grasmaaier natuurlijk wat minder makkelijk hanteerbaar. Terwijl dat nu juist een pluspunt van deze Gardena kooimesmaaier 330 is.

Zeker als je wat langer gras gaat maaien (bijvoorbeeld na de vakantie) zul je de zak waarschijnlijk wat vaker legen. Maar dat is natuurlijk altijd nog veel minder werk dan het alternatief: alle gras bij elkaar harken.

Tip: we noemen in dit review nog een derde alternatief. Als je het gras ’s zomers om de 2 à 3 dagen maait, snij je telkens maar hele kleine snippers af. Die kun je gewoon op het gazon laten liggen. Ze verteren weer als mest voor het gras. Dat wordt mulchen genoemd. Dan hoef je óók geen maaisel op te ruimen.

Met deze Gardena kooimesmaaier 330 is het in ieder geval helemaal niet erg om regelmatig te maaien.

Schoonmaken van de Gardena 330

Als we iets reviewen doen we dat grondig. Dus hebben we ook bekeken hoe gemakkelijk de Gardena schoon te maken is.

En dat bleek prima in orde. De messen zijn van een anti-kleef laag voorzien. Dus de grasresten blijven er nauwelijks aan plakken. Een droge borstel erlangs halen en het was weg.

Prettig trouwens dat de wielen van deze Gardena kooimesmaaier gesloten zijn en dat er nauwelijks ruimte tussen de maaier en de wielen zit. Daardoor kunnen zich dáár geen grasresten ophopen.

Bij traditionele maaimachines kwam het gras daar altijd om de as heen klem te zitten, wat erg moeilijk te verwijderen was.

Bij deze moderne Gardena handmaaier heb je daar dus helemaal geen last van!

Opvouwen van de kooimesmaaier

Gardena handmaaier opvouwenNa gebruik draai je de oranje knop op de duwstang was losser. Want dan kun je de duwstang van de Gardena kooimesmaaier opklappen.

Daarna kun je de twee onderste poten eventueel ook nog los maken van het maaideel.

Als je de poten wat dichter naar elkaar buigt, kun je ze nét uit de bevestiging wippen. En voor gebruik kun je de delen zo ook weer in elkaar schuiven.

Conclusie Gardena handmaaier 330

Onze conclusies bij dit review van de Gardena 330 is dat het een erg prettige kooimesmaaier is voor het maaien van kleinere gazons.

Het is wel even puzzelen hoe je hem in elkaar zet, want de handleiding is onduidelijk.

De Gardena 330 laat zich makkelijk duwen, maait netjes en maakt erg weinig geluid.

Na gebruik is hij eenvoudig schoon te maken. En je hebt deze kooimesmaaier snel opgevouwen. Dus neemt hij weinig plek in in je berging.

Als je niet graag gras na het maaien harkt, levert Gardena een bijbehorende opvangbak. Maar ook hiervoor geldt: even uitzoeken hoe jij er het prettigst mee werkt. Dan is deze opvangbak verder prima bruikbaar.

De Gardena kooimesmaaier 330 is verkrijgbaar bij:

Gardena kooimesmaaier 330 nieuw

Nu bij Tuinland

en bij Bol.com
of bij Coolblue
en bij Alternate

Kooimesmaaier Gardena 330
Maaibreedte: 33 cm
Gazon: 150 m²

Bijbehorende opvangbak voor de Gardena grasmaaier

Deze opvangbak past op alle drie de kooimesmaaiers van Gardena. Dus zowel op de Gardena 330, de Gardena 400 Classic én op de Gardena 400 Classic Comfort.

gardena opvangbak handgrasmaaier
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Tuinland

Gardena grasvangbak
voor Gardena 330
en Gardena 400

en bij Bol.com
of bij Coolblue

Het verschil tussen de drie typen Gardena kooimesmaaier 330, Classic 400 en Classic 400 Comfort staat uitgelegd in het artikel ‘Welke Gardena handgrasmaaier‘.

 

Wat zijn de ervaringen met de Gardena kooimesmaaier 330?

Het kost heel weinig kracht om de Gardena 330 vooruit te duwen. De wielen zijn soepel gelagerd en hebben een goed profiel. De scherpe messen maaien moeiteloos. Wel een paar aandachtspuntjes om even op te letten.

Is de Gardena opvangbak nuttig?

Gardena levert bij de kooimesmaaier een bijbehorende opvangbak. Ook deze opvangbak hebben we getest en hij blijkt goed bruikbaar. Maar het is wel even uitzoeken hoe je er het prettigst mee werkt. Zie de tips.