Welke elektrische grasmaaier kiezen?

Een groter gazon, wil je natuurlijk gemotoriseerd grasmaaien en je kiest voor een elektrische grasmaaier. Maar wélke elektrische grasmaaier moet je dan kiezen? Want de keuze is enorm.

Zie ook de ‘6 Allerbeste Elektrische grasmaaiers‘ »

Welke elektrische grasmaaier kiezen?

Om de beste elektrische grasmaaier te kiezen, let je vooral op de volgende aandachtspunten:

1. Welke maaibreedte heb ik nodig?

Met een bredere grasmaaier kun je sneller een grotere oppervlakte maaien. Maar vaak is een kleine maaier wendbaarder en makkelijker te manouvreren en dus beter geschikt als je een kleiner of onregelmatig gevormd gazon hebt.

Enkele voorbeelden van een goed gewaardeerde smalle en een brede elektrische grasmaaier:

Bosch Arm 34
Smalle grasmaaier

Maaibreedte 34 cm

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue

en bij Gereedschapcentrum
of bij bol.com
en bij Toolmax

elektrische grasmaaier bosch arm 34

Gardena PowerMax 42
Brede elektrische grasmaaier

Maaibreedte 42cm

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

en bij Coolblue
of bij Alternate

Tip: Heb je veel rondingen of hoeken in je tuin? Let dan op de maat van de achterwielen. Een elektrische grasmaaier met grotere achterwielen is namelijk wendbaarder.

Aanbevolen maaibreedtes

Hoe groot is je gazon?Aanbevolen elektrische maaier
t/m 50 m²
elektrische grasmaaier
met een maaibreedte tot 33 cm
van 50 – 250 m² *elektrische grasmaaier
met een maaibreedte tussen 33 en 37 cm.
Zie ‘Top 5 – Beste kleine Elektrische grasmaaier kiezen
van 250 en 1.000 m²elektrische grasmaaier, accugrasmaaier of robotmaaier
met een maaibreedte tussen 38 en 42 cm
Zie ‘Beste elektrische grasmaaier‘ (grote gazons)
van 1.000 en 1.500 m²Een zelftrekkende elektrische grasmaaier (met accu) of een robotmaaier met een maaibreedte tussen 43 en 47 cm
groter dan 1.500 m²Een zelftrekkende elektrische grasmaaier
of robotmaaier met een maaibreedte
groter dan 47 cm.
*250 m² is ongeveer de grootte van een tennisbaan

2. Welke vermogen van de elektrische grasmaaier?

Een grasmaaier met meer vermogen en dus meer kracht gaat gemakkelijker door verwaarloosd gras, stug onkruid, of boomtwijgen heen. Het vermogen van tegenwoordige elektrische grasmaaiers varieert van 800 watt tot zo’n 2.000 watt.

Heb je een tuin met bomen en wat rommelige onkruidhoeken, en/of is regelmatig maaien niet je hobby, dan heb je een krachtige maaier nodig. 

3. Zelfrijdende elektrische grasmaaier kiezen

Een aantal elektrische grasmaaiers zijn zelfrijdend. Daardoor hoef je nauwelijks te duwen, maar alleen de richting te corrigeren. Een automatische grasmaaier gaat ook veel makkelijker een helling op.

Heb je een tuin met glooiende hellingen? Of heb je niet veel kracht of uithoudingsvermogen? Dan is het echt raadzaam om voor een zelftrekkende elektrische grasmaaier te kiezen.

4. Elektrische grasmaaiers met mulchfunctie en/of opvangbak

De meeste grasmaaiers werpen het afgemaaide gras naar achteren uit. Dat grasmaaisel moet je na het maaien nog opruimen, bij elkaar harken en afvoeren naar groenbak of composthoop, anders krijgen de grasplanten eronder te weinig licht en lucht.

Je bespaart al een hoop tijd als de grasmaaier een opvangbak heeft. Dan hoef je het afgemaaide gras allemaal niet bij elkaar te harken.  

Nog handiger is een elektrische grasmaaier met mulchfunctie, want een mulchmaaier versnippert het afgemaaide gras in hele kleine stukjes en strooit ze weer uit over het gazon. Dan hoef je namelijk zelfs geen opvangbakken te legen. Die snippers verteren snel en dienen dan als bemesting voor de grasplanten. Je gazon blijft met een mulchmaaier veel mooier en groener. 

5. Welke inhoud moet de opvangbak/opvangzak hebben?

De inhoud van de opvangbak bepaalt hoe vaak je moet legen. Let op: sommige modellen met een grote opvangzak worden topzwaar en dus instabiel als de zak vol is.

6. Instelbaarheid maaihoogte

Het allermooiste en gezondste gazon bereik je met verschillende maaihoogtes door het seizoen heen. Vind je dat belangrijk kies dan voor een maaier met centrale maaihoogte verstelling in veel stappen. Zie “Grasmaaiers met de beste maaihoogteverstelling” **link**

7. Geproduceerd geluid

Vooral als je je buren te vriend wilt houden, maar ook voor je eigen maaiplezier, is het best goed om ook naar het geproduceerde geluid kijken, want er zijn onderling veel verschillen. De luidruchtigste gaan naar bijna 100 dB, terwijl de de stilste grasmaaiers maar 77 dB produceren.

8. Is de snelheid regelbaar?

Voor grotere afstanden is het prima als de machine in een lekker vlot tempo door kan rijden. Maar voor het secure manoeuvreren tussen je bloemperken door, is het waarschijnlijk prettiger als je de machine ook wat rustiger kunt laten rijden.

9. Elektrisch maaien in een grotere tuin?

Ook in een grotere tuin, is een elektrische maaier prima te gebruiken. Tip: maak het je zelf nog wat makkelijker door één, of enkele stopcontacten extra aan te (laten) leggen.

 

10. Accu grasmaaier voor grotere tuin?

De techniek van gereedschap op accu’s is de laatste jaren enorm verbeterd. Ook voor de grote gazons zijn er prima bruikbare accu grasmaaiers. Dan heb je complete vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Schaf meerdere accu’s of een extra lader aan, dan kun je onbelemmerd door blijven maaien. Zeker als de batterijlader een snellader is.

Zie “Top 4 – Beste accu grasmaaier‘.

Of om te kiezen voor een robotmaaier! Na installatie heb je daar helemaal vrijwel geen omkijken meer naar.

 

 

Goede verlengkabel!

Verlengkabel brennenstuhlMag bij een elektrische grasmaaier niet ontbreken: een degelijke verlengkabel.

Deze vinylkabel van goede kwaliteit is 25 meter lang, lekker flexibel, geaard en spatwaterdicht. IP20 gecertificeerd

De kleur valt in het gras goed op!

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue

en bij Toolmax
of bij Bol.com
of bij Gereedschapcentrum

Model: Brennenstuhl 25 m
Prijs vanaf € 45,-