Beste STIGA grasmaaier op benzine – Top 5 | Met reviews

De laatste jaren wordt de Stiga grasmaaier steeds populairder. Ook voor de royalere gazons. Bij dit merk is namelijk voor elke gazongrootte een grasmaaier te vinden met een prettige combinatie van kracht, degelijkheid en een goede prijs/kwaliteitverhouding. Daarom bespreken we in dit artikel de 5 meest verkochte en best gewaardeerde Stiga grasmaaiers op benzine.

Stiga cirkelmaaier TwinClipHet Zweedse gereedschapsmerk Stiga maakt degelijke kwaliteits grasmaaiers, bestaat al 80 jaar en wordt inmiddels in 70 landen verkocht. Met een Stiga maaimachine doe je dus sowieso een goede keuze.

Maar wat is de beste Stiga grasmaaier?


Dit is de Top 5 meest populaire en meest gewaardeerde Stiga grasmaaier op benzine:

 1. Sterke grasmaaier Stiga Combi 55 SVQ H;
 2. Beste mulchmaaier is Stiga TwinClip 55 SV H;
 3. Allround benzine grasmaaier Stiga Combi 48;
 4. Kracht en flexibiliteit: Stiga MultiClip 50 SX;
 5. Voor de kleine tuin; Stiga Collector 43.

We bespreken de ervaringen met elk van deze vijf Stiga grasmaaier hieronder.

Makkelijker de juiste Stiga grasmaaier kiezen

Stiga benzinemaaier gebruikNog even een tip. Je kunt makkelijker – in één oogopslag – de beste Stiga grasmaaier kiezen, als je weet wat de letters en codes achter de naam van elke Stiga betekenen. De belangrijksten:

 • S = Self propelling, dus zelfrijdend;
 • V = variabele snelheid instelbaar;
 • E = voorzien van Elektrische startknop;
 • Q = zij uitworp mogelijk;
 • H = voorzien van Honda motor;
 • B = voorzien van Briggs & Stratton motor.

Wil je uitgebreid weten waar je op moet letten bij het kopen van een benzine grasmaaier van dit merk? Bekijk dan onderaan deze pagina de uitleg ‘Welke Stiga grasmaaier?‘.

 

1. Sterk! Beste grasmaaier Stiga Combi 55 SVQ H – tot 2.500 m²

Motormaaier Honda Honda motor – 3.820 Watt (5,20 pk) – 201 cc – 53 cm maaibreedte

Stiga Honda motor grasmachine Bovenaan in deze Top 5: de Stiga Combi 55 SVQ H. Dit is een erg prettige grasmaaier voor een groot gazon, die door gebruikers goed wordt gewaardeerd.

Ten eerste vanwege zijn royale maaibreedte, maar vooral dankzij de extra power van de Honda motor van maar liefst 201 cc.

Met deze betrouwbare kwaliteitsmotor kan hij een groot gazon makkelijk aan. Zelfs als dat gras op een helling ligt, als het gras wat langer is en ook als er stugger onkruid tussen zit. De Stiga Combi 55 maait alles weer netjes en strak.

Met plezier maaien

Stiga maaimachine gebruikGebruikers geven aan dat ze het een plezier vinden om met deze Stiga grasmaaier te werken.

Zo is bijvoorbeeld één keer licht trekken aan het startkoord al voldoende om hem te starten. Dat komt mede dankzij de autochoke en de uitstekende Honda motor. Er is ook een versie met elektrische start (let dan op de ‘E’ in de naam), maar die heb je bij deze Stiga grasmaaier eigenlijk niet nodig.

Stiga variabele snelheid regelaarStiga grasmaaier met variabele snelheid

De ‘S’ in de naam geeft aan dat deze Stiga zichzelf vooruit trekt dankzij een soepele wielaandrijving. De ‘V’ geeft aan dat hij voorzien is van een snelheidsregelaar op de duwstang. Daarmee kun je de rijsnelheid comfortabel – met één vinger – aanpassen aan je wandeltempo.

Zo kun je sneller maaien op de lange stukken en voorzichtiger langs bochten en kwetsbare bloemperken.

De ergonomische stuurhendel met softgrip is eenvoudig op hoogte in te stellen en voelt prettig aan. De Stiga laat zich er eenvoudig mee sturen. De centrale maaihoogte instelling kent 5 standen van 2,5 tot zo’n 80 cm.

aansluiting tuinslang StigaMakkelijk schoon met de tuinslang

Natuurlijk kan deze moderne Stiga grasmaaier goed mulchen, dus je hoeft het maaisel niet op te vangen, maar kunt de grassnippertjes lekker laten liggen. Deze benzinemaaier is zelfs voorzien van een degelijke aansluiting voor de tuinslang, dus hij is na het maaien en mulchen erg makkelijk te reinigen: hij kan zichzelf schoonspuiten.

Vandaar dat de meeste gebruikers deze Stiga grasmaaier als een goede koop beoordelen. Eigenlijk heeft deze Stiga maar één nadeel: het lukt de webshops dit voorjaar nauwelijks om aan de enorme vraag te voldoen. Elke levering van deze grasmaaier is telkens weer héél snel uitverkocht.

De Stiga Combi 55 SVQ H is een fijne, krachtige benzine grasmaaier. Aanrader!

Benzine grasmaaier Stiga Combi 55

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue

en bij Welkoop Online
of bij Toolmax
en bij Bol.com

Stiga Combi 55 SVQ H
Motor: Honda – 201 cm³
Vermogen: 3.820 Watt
Prijs: circa € 549,-
Maaibreedte: 53 cm
Gazon: 2.500 m²


2. Stiga TwinClip – beste mulchmaaier

Als tweede populaire Stiga grasmaaier noemen we de gehele nieuwe serie Stiga TwinClip.

Stiga grasmaaier Twinclip dubbel mesAls je het gras kunt mulchen, hoef je het niet op te ruimen en dat scheelt heel veel tijd. Voor een moderne benzine grasmaaier is het daarom tegenwoordig een vereiste dat hij kan mulchen.

En precies op het gebied van dat mulchen levert de TwinClip grasmaaier van Stiga ongeëvenaarde prestaties. Dat komt omdat deze TwinClips voorzien zijn van een innovatief dubbel maaiblad. Stiga heeft daarmee een nieuwe standaard in mulchkwaliteit neergezet.

Stiga grasmaaier TwinClip cirkelmaaier

Uitzonderlijke mulchprestaties met 4 messen

Door het uitgekiende ontwerp van maaiblad en maaidek, ontstaat extra werveling. Daardoor kunnen de grassnippers vervolgens door de 4 scherpe messen zéér fijn worden vermalen (of optimaal opgezogen in de opvangzak).

Resultaat: een onberispelijk gazon, want je ziet na het maaien nauwelijks meer een sprietje liggen.

We noemen hieronder twee prettige Stiga grasmaaiers uit deze TwinClip serie: een basic variant de TwinClip 50 S en een luxere variant de TwinClip 55 SVEQ H.

 

2.a Krachtig werkpaard: Stiga TwinClip 50 S – tot 2.000 m²

Stiga motor – 2.600 Watt (3.5 pK) – 160 cc – 48 cm maaibreedte

De TwinClip 50 S grasmaaier van Stiga is een uitstekende basic, maar volwaardige grasmaaier met een prettige prijs/kwaliteit verhouding.

Stiga TwinclipWeinig toeters en bellen, maar er zit precies op wat je nodig hebt. Deze Stiga is gewoon een fijne krachtige grasmaaier, degelijk gebouwd uit goede materialen, met keurig maairesultaat en een uitstekende mulchfunctie.

Deze grasmaaier heeft een royale 48 cm maaibreedte. Dat is breed genoeg voor een groter gazon, maar deze maaier blijft desondanks wendbaar.

Voor een groter gazon is het zeker erg praktisch als een benzine grasmaaier zelfrijdend is (vooral als het gazon hellingen of glooiingen heeft). Dus dat doet deze Stiga grasmaaier met een prettig vaartje van 3,6 km/u.

Gemakkelijk starten

Dankzij de ingebouwde Autochoke is de motor telkens soepel te starten. Gewoon één keer aan het startkoord trekken en je kunt gáán.

De maaihoogte is centraal in een aantal standen in te stellen. En je kunt het gras naar keuze mulchen, opvangen of achter uitwerpen.

Het degelijke maaidek van gegalvaniseerd staal is makkelijk te reinigen, want elke TwinClip is voorzien van een aansluiting voor de tuinslang. Hij kan zichzelf dus schoonspuiten.

De Stiga TwinClip S is “gewoon” een erg fijne grasmaaier. Aanrader!

Stiga grasmaaier Twinclip S

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Bol.com
of bij Amazon

Stiga TwinClip S
Motor: Stiga – 166 cm³
Vermogen: 2.600 Watt
Prijs: circa € 579,-
Maaibreedte: 48 cm
Gazon: 2.000 m²

Tip: de Stiga TwinClip 50 is in nog meer breedtes en uitvoeringen verkrijgbaar (bijvoorbeeld ook met elektrostart, Briggs & Stratton motor, zijuitworp etc) bij o.m. Toolmax.

2.b Meer comfort, meer kracht: Stiga Twinclip 55 SVEQ H – tot 2.500 m²

Motormaaier Honda Honda motor – 3.300 Watt (4,5 pK) – 167 cc – 53 cm maaibreedte

Ter vergelijking met de bovenstaande basic TwinClip noemen we hier de uitgebreider TwinClip 55 SVEQ H.

Twinclip mulchmaaier gebruikWat extra comfort is immers geen overbodige luxe als je bij elkaar optelt hoeveel tijd je jaarlijks achter je grasmaaier doorbrengt.

Met extra comfort maai je prettiger, en waarschijnlijk ook eerder/vaker. En dat is dan weer goed voor de kwaliteit van je gazon.

Natuurlijk kan de TwinClip 55 SVEQ H ten eerste netjes maaien en uitstekend mulchen.

Sterke Honda kwaliteitsmotor

Maar deze Twinclip is bovendien voorzien van een nog wat betere en sterkere Honda kwaliteitsmotor. Daarmee ga je makkelijker hoog gras en stugger onkruid te lijf. Ook heeft deze Stiga grasmaaier meer maaibreedte. Dat maakt hem geschikt voor een groter gazon tot 2.500 m².

Stiga grasmaaier variabele snelheidVariabele snelheid voor meer controle

Net als de vorige TwinClip is hij zelfrijdend, maar bij deze versie kun je de rijsnelheid helemaal naar wens instellen (van 2,7 tot 4,4 km/u).

Dat geeft je een nauwkeuriger controle over deze krachtige machine. Je kunt dan voorzichtiger langs bochten en bloemperken maaien en dan weer op volle snelheid efficiënt de grote vlakken doen.

Stiga grasmaaier met elektrostart knop

Stiga Twinclip startknopDe ‘E’ in de naam geeft het al aan: de TwinClip 55 SVEQ H is voorzien van elektrostart knop. Dus je hoeft niet aan een koord te trekken om hem te starten, maar start hem met een simpele druk op de startknop. Die startknop bevindt zich onder handbereik op het stuur.

En bij deze Stiga grasmaaier kun je kiezen of je het gras wilt mulchen, opvangen, naar achter- of naar opzij wilt uitwerpen.

Met de TwinClip 55 SVEQ H heb je meer kracht, meer controle, meer comfort.

Stiga grasmaaier TwinClip 55-SVEQ-H

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

of bij Bol.com
en bij Coolblue

Stiga TwinClip 55 SVEQ H
Motor: Honda – 166 cm³
Vermogen: 3.820 Watt
Prijs: circa € 975,-
Maaibreedte: 53 cm
Gazon: 2.500 m²

Tip: de Stiga TwinClip 55 is in meer breedtes en uitvoeringen verkrijgbaar bijvoorbeeld bij Toolmax.

3. Beste verkocht: Stiga grasmaaier Combi 48 SVQ H – tot 1.000 m²

Motormaaier Honda Honda motor – 2.750 Watt (4,5 pK) – 145 cc – 46 cm maaibreedte

Grasmaaier Motor HondaWaarschijnlijk het meest verkocht is de Stiga Combi 48. Deze is ontworpen voor gazons tot 1.000 m² en heeft daardoor voor veel mensen precies de juiste specificaties.

De Stiga Combi is een krachtige benzine grasmaaier die bovendien zelf kan rijden. Hij is voorzien van een degelijke Honda 145 cc motor van maar liefst 2.750 watt. Genoeg echte power dus. Hoog gras of stugger onkruid is voor deze krachtige maaier echt geen probleem.

Variabele snelheid

Gebruikers vinden deze benzine grasmaaier makkelijk te manoeuvreren dankzij de hoge achterwielen van 24 centimeter. Hij trekt zichzelf vlot vooruit en bedient gemakkelijk. Bij de Combi 48 modellen met een ‘V’ in de naam kun je de snelheid bovendien precies naar wens doseren, zodat je nog wat meer controle over de machine hebt.

Dankzij de ingebouwde Autochoke start de motor telkens soepel door eenmaal aan het koord te trekken. Het is een Stiga, dus ook de mulchfunctie van deze grasmaaier werkt prima.

Je kunt het gras mulchen, opvangen, achter uitwerpen en bij de ‘Q’ variant wordt ook een hulpstuk voor zij uitworp meegeleverd. De maaihoogte is met één handel centraal te verstellen in 5 standen van 2,7 t/m 8 cm.

Gebruikers vinden de Stiga grasmaaier Combi 48 een fijne, sterke en probleemloze benzinemaaier!

Sitga Combi

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

of bij Toolmax
en bij Coolblue

Stiga Combi 48 SVQH
Vermogen: 2.750 Watt
Motor: Honda GCV 145cc
Prijs vanaf € 459,80
Maaibreedte: 46 cm
Gazonoppvl: 1.000 m²

Budgetmaaier Combi 48

Motormaaier Briggs & StrattonTip: De Stiga grasmaaier Combi 48 type SB is eveneens een prima benzinemaaier, maar die heeft een iets minder sterke 140cc Briggs & Stratton motor.

Het is een betrouwbare motor die 2,12 kW aan power kan leveren. Als je regelmatig maait – en het gras dus niet te lang wordt – is dit voor veel tuinen al goed genoeg.

Soms wordt de niet-zelfrijdende Stiga Combi 48 aangeboden (die heeft dan geen ‘S’ in de naam). Leuk geprijsd, maar die is voor een groter gazon echt minder geschikt. Alleen doen als je in de zomer zo’n twee keer per week een flinke workout wilt. Het is anders wel erg lang duwen elke maaibeurt.

Wel een stuk gunstiger geprijsd!

Benzinemaaier Stiga-Combi-48SB

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Coolblue
en bij Amazon

Stiga Combi 48 SB
Vermogen: 2.120 W
Briggs & Stratton 140cc
Prijs vanaf € 389,-
Maaibreedte: 46 cm
Gazonoppvl: 1.000

4. Krachtig en wendbaar: Stiga Multiclip 50 SX – tot 1.800 m²

Stiga motor – 2.600 W – 166 cc – 48 cm

Stiga MULTICLIP 50 SX Benzine grasmaaier-zijkantWil je grote terreinen kunnen maaien? Maar daarnaast ook allerlei onregelmatig gevormde grasveldjes?

Zelfs op schuinere hellingen? Of op ongelijke terreinen met kuilen of bulten?

Of heb je op meer locaties maaiklussen uit te voeren?

Dan zul je deze Stiga Multiclip 50 SX grasmaaier erg waarderen. De Stiga Multiclip is ten eerste lekker compact, dus laat zich makkelijk achterin een auto meenemen.

Krachtig en veelzijdige benzinemaaier

Maar ondanks zijn compacte uiterlijk is dit wel degelijk een krachtige maaier die een onberispelijk maairesultaat kan verzorgen. Want hij is voorzien van een sterke 160 cc Stiga motor, een uitstekende mulchfunctie en centrale maaihoogte verstelling in 5 stappen van 3 tot 7,5 cm.

Stiga MULTICLIP 50 SX Benzinemaaier-gebruikDe Stiga multiclip is bovendien heel wendbaar. De ergonomische duwhendel is speciaal ontworpen om gemakkelijk naar links en rechts te kunnen kantelen. Zo kun je de maaier comfortabel langs muren, onder heggen, op schuine taluds en naar andere moeilijk bereikbare plaatsen sturen.

Comfortabele wielaandrijving

Daarbij trekt deze Stiga benzinemaaier zichzelf vooruit dankzij comfortabele wielaandrijving. De autochoke zorgt er verder voor dat deze Stiga altijd makkelijk te starten is. Je hoeft maar één keer aan het koord te trekken.

Wendbaar, krachtig en veelzijdig, dus lekker snel klaar. Deze handige maaier is in meer maaibreedtes leverbaar en is er ook in een accu uitvoering.

De Stiga MultiClip 50 SX is een fijne veelzijdige en wendbare benzine grasmaaier.

Stiga MULTICLIP 50 SX Benzine maaimachine
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Bol.com

Stiga Multiclip 50 SX
Briggs & Stratton – 166 cm³
Vermogen: 2.600 Watt
Prijs: circa € 545,-
Maaibreedte: 48 cm
Gazon: 539,- m²

De Stiga MultiClip 50 SX in actie op YouTube

Bekijk het starten en het maaien met de Stiga grasmaaier.

Stiga MULTICLIP 50 SX Benzinemaaier YouTube

5. Voor de kleine tuin; Stiga Collector 43 – 500 m²

Stiga motor – 1.900 W (2,5 PK) – 125 cc – 41 cm maaibreedte

Stiga grasmaaier Collector 43Heb je een tuin met veel kleinere stukken gras of kleine doorgangen? En wil je wel alle vrijheid van een grasmaaier zonder snoer? Dan is de Stiga Collector 43 een geschikte benzinemaaier voor je.

Deze Stiga grasmaaier is lekker compact, smaller en daardoor goed wendbaar op de kleinere stukken gazon en bijvoorbeeld in wegbermen. Ondanks zijn kleine afmetingen is dit wél gewoon een degelijke Stiga, met een stalen chassis en een prima Stiga motor.

Het is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke machine. Goed met het koord te starten dankzij de ingebouwde Autochoke. De maaihoogte is centraal in 6 standen te verstellen van erg kort 2,2 cm tot 6,6 cm. Je kunt kiezen tussen het gras achter uitwerpen of opvangen in de royale opvangbak van 60 liter met vol-indicator.

Deze grasmachine is niet zelfrijdend, want voor kleinere ongelijkmatig gevormde oppervlakten is een duwmodel veel prettiger. De duwstang is in hoogte verstelbaar en opklapbaar, dus deze kleine Stiga is plaatsbesparend op te bergen.

Fijne kleine Stiga grasmaaier met zijn eigen toepassingsgebied!

Benzine Stiga grasmaaier 43 collector

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Welkoop online
of bij Coolblue
en bij Bol.com

Stiga Collector 43
Motor: Stiga 125 cc
Prijs vanaf € 229,-
Maaibreedte: 41 cm
Gazonoppvl: 500

Welke Stiga grasmaaier op benzine?

benzinemaaier detailEr zitten veel verschillen tussen benzinemaaiers. Let bij het uitkiezen vooral op deze zaken:

 1. Hoe breed is de grasmaaier? Breder gaat sneller, maar is minder wendbaar.
 2. Hoe sterk is de grasmaaier (hoeveel watt en cc)? Sterker is makkelijker maaien.
 3. Kun je het gras opvangen?
 4. Kan de grasmaaier mulchen?
 5. Is de grasmaaier zelftrekkend of moet je hem duwen?
 6. Is de snelheid variabel in te stellen? Dit is vooral belangrijk als je onregelmatig gevormde of kwetsbare plantenperken hebt, waar je liever wat rustiger langs rijdt.
 7. Maait de grasmaaier buiten de wielen? Zo kun je beter langs opstaande randen maaien.
 8. Start de grasmaaier met een trekkoord of zit er een elektrische starter op?
 9. Welke brandstof gaat er in?
 10. Hoe groot is de benzine tank? Groter betekent minder vaak vullen, maar maakt de machine ook zwaarder.
 11. Is de grasmaaier voorzien van een aansluiting voor een tuinslang waarmee je de machine heel gemakkelijk schoon kunt maken? Dat is vooral handig als de machine ook kan mulchen. Te vochtig gras kan namelijk een groene smurrie worden die in het maaidek blijft plakken.

 

Honda motor, of Briggs & Stratton motor in de Stiga grasmaaier?

motor Briggs StrattonBij het kiezen van de beste Stiga benzinemaaier is het bovendien raadzaam om op het merk motor te letten. Sommige Stiga benzine grasmaaiers worden geleverd met een Honda motor, sommigen met een motor van Briggs & Stratton en sommigen met een motor van eigen merk.

Het is erg moeilijk te vergelijken, maar reviews tonen aan dat de Honda meestal wat betrouwbaarder is bij het starten. Maar de motoren van Briggs&Stratton blijken vaak wat sterker (bij o.m. het verwerken van taaie beplanting).

Let in ieder geval op het wattage. Een Stiga grasmaaier met een sterkere motor gaat sowieso makkelijker door stugger gras en onkruid, dan een grasmaaier met een lager wattage.

Hoe start ik een Stiga grasmaaier?

De meeste Stiga grasmaaiers kun je gemakkelijk starten door eenmaal aan het koord te trekken. Door de uitstekende kwaliteit van de motoren is dat meestal heel licht en ook in één keer te doen.

Daarnaast zijn er ook luxere varianten Stiga grasmaaier die zijn voorzien van een elektrische starter. Daarbij druk je eenvoudig op de startknop aan het stuur en je kunt meteen beginnen met maaien.

Welke brandstof voor de Stiga grasmaaier?

Stiga motorolie 4taktBenzine grasmaaier motor olieDe meeste Stiga grasmaaiers kun je gewoon vullen met E10, Euro 95 of Euro 98.

Tip: Let er op dat je óók olie in de grasmaaier doet, zodat de motor zichzelf kan smeren.

Meestal wordt bij aanschaf van een grasmaaier géén motorolie meegeleverd. Denk er dus aan deze apart te bestellen.

Wat betekenen de type aanduidingen Stiga grasmaaier?

Stiga clipBij de naam van elke Stiga vind je een aantal codes. Wat betekenen al die termen?

 • Het cijfer geeft ongeveer de maaibreedte aan.
 • S = zelfrijdende grasmaaier;
 • V = voorzien van snelheidsregelaar, dus variabele snelheid mogelijk;
 • Q = zijuitworp mogelijk (meestal 4 in 1 systeem);
 • E = elektrische start;
 • H = voorzien van Honda motor;
 • B = voorzien van Briggs & Stratton motor.

Zowel een elektrische als een benzine Stiga grasmaaier kan de aanduiding ‘Collector’ of ‘Combi’ hebben. Collector geeft aan dat er een opvangbak op de maaier zit. De Combi kan het gras naar wens opvangen, mulchen (= het fijn versnipperen van het maaisel) of gewoon direct uitwerpen.

De 4-in-1 variant kan het gras opvangen, mulchen, naar achter uitwerpen of naar opzij uitwerpen (de 3-in-1 variant kan niet naar opzij uitwerpen).

Stiga grasmaaier Twinclip dubbel mesNieuwste ontwikkeling: TwinClip

‘MultiClip’ of ‘TwinClip’ geeft aan dat er een mulchplug bijgeleverd wordt, waarmee je het opvangkanaal af kunt sluiten, zodat het gras gemulched wordt.

Benzine grasmaaier Stiga TwinClip55Daarbij is de TwinClip onbetwist de beste mulchmaaier. De maaimessen van de TwinClip zijn dubbel uitgevoerd. Dan draaien er dus vier messen in het maaidek rond, waardoor de grassnippers extra klein worden gehakseld.

Zie de serie Stiga TwinClip bij Toolmax.

Andere varianten Stiga grasmaaier

Stiga levert goede grasmaaiers op benzine, maar misschien wil je liever een elektrische, een op accu of een Stiga handgrasmaaier? Bekijk dan ook:

Of toch een ander merk Benzine grasmaaier?

Ook veel andere merken maken uitstekende benzine grasmaaiers. Kijk maar naar de Top 10 – Beste benzine grasmaaier!