Beste robotmaaier kleine tuin – de Top 5

De robotmaaier voor de kleine tuin heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De kinderziektes zijn eruit en de meeste merken hebben nu ook een app die fatsoenlijk functioneert. Daarom wagen steeds meer mensen met een klein gazon de overstap naar zo’n compacte robotmaaier.

Nieuwe Robot GrasmaaiersVeel mensen hebben tegenwoordig maar een kleine tuin, met een kleine oppervlakte gazon. En maar weinig mensen hebben nog de tijd om – meerdere keren per week – netjes het gras te maaien.

Gelukkig is er ook voor de kleine tuin een gespecialiseerde robotmaaier. Zo’n robotmaaier voor de kleine tuin is compacter, heeft een smallere maaibreedte en is wendbaarder. Elk hoekje van het gazon wordt daardoor secuur gemaaid.

Zo zorgt een robotmaaier ervoor dat ook een kleiner gazon er altijd fris, groen, strak en véél verzorgder uitziet. En dat jij je tijd kunt gebruiken voor leukere dingen!

We onderzochten wat de beste robotmaaiers zijn voor de kleine tuin met een gazon van 150 m² tot zo’n 800 m² groot.

Bij het opstellen van deze top 6 vergeleken we specificaties, prijs, en natuurlijk ook: de ervaringen van gebruikers met deze kleine robotmaaiers. Dan is dit het resultaat.

Top 6 – Beste robotmaaier voor de kleine tuin:

  1. Beste robotmaaiersSmart variant van de Gardena Sileno City;
  2. Compacte Stihl RMI 422 iMow;
  3. Snel klaar: Bosch Indego robotmaaier;
  4. Gebruiksvriendelijk: Robomow RK1000;
  5. Lekker stille robotmaaier: McCulloch S600;
  6. Voorop: Husqvarna 305;

We bespreken verderop gedetailleerd waarom deze 6 modellen hun plaats verdiend hebben in de Top 6 ‘Beste robotmaaier voor de kleine tuin’.

(En helemaal onderaan staan de 4 allerkleinste robotmaaiers voor een klein gazon.)

Maar de gebruikers gaven ook een paar praktische tips. Die geven we je hieronder graag door.

Nuttige tips bij het kopen van een robotmaaier voor de kleine tuin.

Robotmaaier besturen met app

Robotmaaier besturing app smartphoneElke robotmaaier kun je zo instellen dat hij volautomatisch je gazon netjes en met regelmaat maait.

Maar vrijwel elk merk robotmaaier brengt ook een variant op de markt die je met je smartphone kunt controleren en bijsturen. Dat is – behalve comfortabeler – ook aan te raden. Bij de meeste merken maakt het de robotmaaier namelijk intelligenter, omdat je dan meer variaties op het basisschema kunt instellen.

Let daarbij op hoe de app contact maakt met de robotmaaier. Dat kan via Wifi en/of Bluetooth. Het bereik van Bluetooth is maar maximaal 10 meter, dus veel minder ver dan Wifi. Voor een klein gazon zal dat wat minder van belang zijn.

Maar via Wifi kun je de robotmaaier gewoon vanuit de woonkamer besturen. En heb je ook de controle nog als de maairobot zich verder weg, of aan de achterkant van je huis bevindt.

Negatieve reviews op robotmaaiers hebben bij vrijwel alle merken vaak met de app te maken. Die apps zijn de afgelopen jaren echter zeer sterk door ontwikkeld. Veel ontbrekende functies waar mensen in het verleden over klaagden, zijn inmiddels opgenomen.

extra perimeterdraadBegrenzingsdraad robotmaaier te kort voor kleine tuin

Let op: ook bij de kleine robotmaaiers wordt meestal maar een krappe hoeveelheid begrenzingsdraad geleverd. Meestal is het net genoeg voor een klein vierkant gazon.

Heb je een bochtig gazon, of wil je wat “eilandjes” maken, dan kom je dus te kort. Maar dat perimeterdraad is wel gemakkelijk bij te kopen en te verlengen met klemkoppelingen.

Capaciteit robotmaaier

Meerdere gebruikers merken op, dat het aan te raden is om voor een robotmaaier te kiezen met net iets meer capaciteit (meer m²) dan je eigenlijk nodig hebt.

Laadstation robotmaaierDe robotmaaier hoeft dan minder vaak terug naar het station om te laden. Met een gunstiger verhouding tussen maaitijd en laadtijd heb je minder kans op problemen.

Bovendien hou je dan ook wat reserve, als de opslagcapaciteit van de Li-ion accu na verloop van tijd wat achteruit gaat (dat doet namelijk élke Li-ion accu).

Gardena Sileno mesjesReservemesjes kleine robotmaaier

Wees er op bedacht dat de mesjes van een ijverige robotmaaier hard slijten. Je zult ze meerdere keren per seizoen moeten vervangen. Bekijk bij de aanschaf van een kleine robotmaaier daarom ook de prijzen van reservemesjes voor je koopt!

Of kies voor een robotmaaier met een steviger mes, zoals de Stihl RMI 422 iMow.

Robotmaaier verbetert het gazon

kwaliteit grasmat verbeterd met robotmaaier

Als je de robot grasmaaier regelmatig zijn gang laat gaan, zorgen alle robotmaaiers ervoor dat het gras fijn wordt gemulched. Als een robotmaaier is “voorzien van mulchfunctie” heeft hij een instelling waarmee hij gewoon vaker gaat maaien.

En als alleen kleine topjes van het gras worden gesneden, kunnen die heel gemakkelijk verteren als mest voor het gazon. Dat maakt het gazon groener en gezonder.

Door het regelmatige maaien groeit het gras bovendien meer in de breedte. Er ontstaat een mooie dichte grasmat, waarin mos en onkruid geen kans hebben.

Prijs-kwaliteit verhouding robot grasmaaier

Veel gebruikers gaven aan dat ze de aanschaf van een robot grasmaaier best een investering vonden. Maar ze zagen de kwaliteit van hun gazon echt flink verbeteren.

En natuurlijk is het gewoon fijn om altijd een prachtig gemaaid gazon te hebben. Zonder er zelf veel moeite voor te hoeven doen. Daarom hebben de meeste kopers geen spijt van hun aankoop.

Let op verkrijgbaarheid robotmaaiers

Dit jaar hebben veel fabrikanten problemen om aan de goede onderdelen te komen en dat is ook duidelijk bij de robotmaaiers te zien. Veel robotmaaiers hebben een langere levertijd en – als ze voorradig zijn – zijn ze heel snel weer uitverkocht.

Dan volgen hieronder de 6 beste robotgrasmaaiers voor de kleine tuin.

1. Beste kleine robotmaaier Gardena Sileno City

Gardena heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in robotisering van tuinverzorging, zoals maaien en beregening. Vandaar dat Gardena een behoorlijke voorsprong heeft op het gebied van intelligente robot grasmaaiers.

Alle Sileno robot grasmaaiers van Gardena zijn betrouwbaar, maaien netjes, zijn mooi en degelijk gemaakt, en ook de bijbehorende software is al ver door ontwikkeld.

Gardena Sileno Smart voor kleine tuinGardena robotmaaier Sileno goed gewaardeerd

De Gardena Sileno is verkrijgbaar voor diverse maten gazons van zo’n 250 m², 500 m², 600 m² of 750 m² (maar ze zijn er ook nog groter). Vooral de accu capaciteit verschilt dan.

Deze kleine robotmaaier wordt door 83% van de gebruikers prima gewaardeerd. Qua werking, maar ook omdat de Gardena Sileno met 58 dB een van de stillere maaiers op de markt is. Je hoort hem nauwelijks als hij ’s avonds je gazon weer netjes maakt.

Het drie-wielige ontwerp maakt hem minder gevoelig voor problemen met bulten en andere oneffenheden. Het geeft hem ook extra wendbaarheid en dat is natuurlijk ideaal in een kleine tuin!

De maaier laat geen sporen achter op het gazon en het maairesultaat is erg netjes.

Volgens de specificaties zou de kleine Gardena robotmaaier 250 tegen hellingen tot 25 % op kunnen maaien. Dat vindt men in de praktijk echter wat tegenvallen. Zeker op vochtiger gras zijn de wielen soms te glad.

Met glooiingen tot zo’n 15 % heeft de Gardena Sileno geen probleem. Maar heb je echte hellingen in je gazon? Dan kies je beter voor een Stihl RMI 422 of de Robomow RK1000 (zie verder op deze pagina).

Welke robotmaaier Gardena Sileno heb ik nodig?

gardena robotmaaier sileno city 250 - gebruikGardena maakt het wat verwarrend, maar er zijn van de Sileno drie varianten te koop: de Minimo, de City en de Smart City. Dat geldt voor elke maat (250, 500, 600 en meer).

Het instapmodel Sileno Minimo heeft géén scherm op de robotmaaier, alleen wat eenvoudige tiptoetsen om te starten, stoppen en terug te keren. Uitgebreider instellen doe je dan via de Gardena Bluetooth App.

Je stelt de planningsassistent in en de maairobot berekent zelf hoeveel grasmaaitijd er nodig is. Hij maait verder volautomatisch en goed. Maar gebruikers vinden het soms wel onhandig dat alles via de app moet.

De Gardena Sileno City heeft dezelfde functies als de Sileno Minimo, maar die heeft wel een scherm, waarop je meer kunt invoeren en uitlezen (bijvoorbeeld een eventuele storing). De Sileno City robotmaaier is daarmee wat praktischer dan de Minimo.

Smart robotmaaier voor de kleine tuin

Maar echt meer van deze tijd is de intelligente variant van de Sileno City, de Gardena Smart Sileno City. Die is weliswaar nog een slag duurder, maar hij kan ook veel meer.

tipi tentDe Smart Sileno City stuur je namelijk aan met een andere, slimmere app (Gardena Smart System App).

Dat maakt deze Gardena robotmaaier veel handiger en daarmee helemaal een aanrader. Je kunt de robotmaaier meer variaties laten uitvoeren bijvoorbeeld en veel meer naar je wensen aanpassen.

Zo kun je onder meer verschil maken tussen de schaduw- en zonnige gedeeltes van je gazon (waar het gras harder groeit). Of zones waar het gras wat langer mag blijven.

Of waar de robotmaaier even een tijdje niet mag komen (omdat er bijvoorbeeld een tent met logeetjes staat).

Vanaf voorjaar ’22 introduceert Gardena weer een update, de Smart Sileno City Lona. De Lona is nog een stuk intelligenter gemaakt. De robotmaaier Sileno City Lona weet beter waar hij is, kan dus beter navigeren en het terrein nauwkeuriger leren kennen. Vervolgens berekent hij volautomatisch de meest efficiënte maaischema’s.

Robotmaaier Gardena gateway

Wifi Gateway bij robotmaaier

Elke Smart variant van de Gardena Sileno City wordt geleverd met een eigen wifi gateway. Dat is handig als je de robotmaaier van wat grotere afstand (binnen, of achter je huis) wilt kunnen besturen. En je bent niet van je eigen wifi-netwerk afhankelijk.

Handig: deze Gateway kan bovendien zorgen voor een draadloze verbinding tussen álle Gardena Smart System apparaten.

Zo kun je de robotmaaier en onder meer de intelligente beregening van Gardena op elkaar afstemmen. En instellen dat de maaier in zijn laadstation blijft als de sproeiers aan staan.

Makkelijk te installeren Gardena Sileno

Gebruikers vonden de Gardena Sileno heel gemakkelijk zelf te installeren. De gebruiksaanwijzing werd weliswaar wat verwarrend gevonden. Maar er staan erg duidelijke video-installatiegidsen op YouTube.

Nadat je de kabel en het station hebt geplaatst, is het instellen van de robotmaaier verder eenvoudig. Een installatiehulp begeleidt je namelijk door de menu’s. Vervolgens berekent de Gardena maairobot zelf het maaiplan.

Gebruikers vinden de beide apps van Gardena, dus zowel de Bluetooth app als de Smart System App, goed doordacht, helder en functioneel.

Deze kleine robotmaaier Gardena Sileno City bevalt de meeste mensen prima. Vooral de Smart Lona variant is erg aantrekkelijk.

De Gardena Smart Sileno City Lona 250 is onder meer te koop bij Toolmax en Coolblue.

Gardena Sileno Smart

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

of bij Coolblue
en bij Alternate
en bij Bol.com
of bij Gereedschapcentrum

Model: Gardena Smart Sileno City Lona
Prijs: vanaf € 999,95
Maaibreedte: 17 cm
Gazonoppvl: 250 m²

Robotmaaier Gardena Sileno 500Gardena robotmaaiers met meer capaciteit

Zoals in de inleiding al vermeld, raden veel gebruikers het aan om een robotmaaier met een iets ruimere capaciteit te kiezen.

Dat zijn dan bijvoorbeeld de Gardena Sileno City 500 (te koop bij o.m. Bol.com, Toolmax of bij Coolblue).

Of de Gardena Sileno City 750 die een gazon tot 750 m² aankan.

Tip: Maar let bij de grotere Sileno’s op het aantal wielen. Ze zijn er zowel met 3 als met 4 wielen.

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue

of bij Toolmax
of bij Bol.com
en bij Haxo

2. Kleine robotmaaier Stihl RMI 422 iMow

Grasrobot Stihl RMI 422Voor consumenten is het merk Stihl misschien nog wat onbekend, maar vrijwel alle gemeentes en bedrijven in de groenverzorging werken met het degelijke Stihl tuingereedschap.

Stihl maakt behalve sterke en betrouwbare grasmaaiers ook goede robotmaaiers. Waaronder deze compacte Stihl RMI 422 iMow.

De RMI 422 is speciaal geschikt voor de kleine tuin (circa 800 m²). De naam iMow geeft aan dat dit een intelligente robotmaaier is.

Kwaliteit robotmaaier Stihl

robotmaaier op hellingBij de RMI 422 iMow robotmaaier zie je aan alles de kwaliteit van Stihl. Het materiaal, de constructie, alles is degelijk. En omdat hij van degelijk materiaal is gemaakt en de accu wat meer uithoudingsvermogen heeft, is hij wat zwaarder.

Mede door zijn gewicht van 9 kg ligt hij stabiel en kan hij hellingen tot wel 35% op. De maaikwaliteit blijft daarbij constant dankzij de functie ‘Adaptive Slope Speed’.

Robot grasmaaier Stihl RMI 422 reviewDegelijk maaimes

Deze Stihl iMow is een krachtige robotmaaier met een maaibreedte van 20 cm. Het mes is van sterk slijtvast materiaal en maakt wat meer omwentelingen (4450 omw./min).

Dat samen zorgt voor dat deze maairobot het gras scherp en netjes afsnijdt. Maar zorgt er ook voor dat de Stihl 422 iets meer geluid maakt dan sommige van zijn concurrenten. Echt storend is het zachte snorrende geluid van 60 dB echter niet.

Bediening van de Stihl RMI 422 via display

Deze compacte robot grasmaaier bedien je eenvoudig via een display. Het menu is intuïtief en biedt toegang tot alle gegevens en instellingen.

Je geeft aan binnen welke uren de robot actief mag zijn. Als je vervolgens het maaischema op ‘Standaard’ instelt, dan gaat de robot gewoon continu maaien en laden tijdens deze uren.

Maar stel je het maaischema in op ‘Dynamisch’, dan bepaalt de robotmaaier zelf volautomatisch het aantal en de duur van de benodigde maai- en oplaadbeurten. Je hebt er dan geen omkijken meer naar.

De Stihl RMI 422 is voorzien van regensensoren. Als hij neerslag opmerkt keert hij vanzelf terug naar het dockingstation.

Connect versie Stihl iMow

Stihl app ImowDe prima instapversie RMI 422 is de kleinste Stihl met afmetingen van 60 x 43 x 27 cm. Maar daarnaast is hij ook in twee luxere varianten leverbaar.

De Stihl RMI 422 P heeft meer accu capaciteit en is daardoor geschikt voor nog grotere gazons tot 1.500 m².

En de Stihl RMI 422 PC is geen robotmaaier voor de kleine tuin meer, maar beter geschikt voor gazons tot 1.700 m². Deze is bovendien voorzien van een GSM ontvanger, zodat je altijd kunt zien waar de robotmaaier zich op dat moment bevindt. En je hem altijd op afstand kunt instellen en besturen.

De RMI 422 PC kan o.m. zelf rekening houden met de weerberichten en zijn maaischema daarop aanpassen.

De Stihl RMI 422 iMow is een betrouwbare en doeltreffende robotmaaier voor de kleine tuin. De Connect versie is vooral voor grotere tuinen aan te raden.

robotmaaier Stihl


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

Robotmaaier Stihl RMI 422
Prijs: vanaf € 989,-
Maaibreedte: 20 cm
Gazonoppvl: tot 800 m²


3. Efficiënte robotmaaier Bosch Indego 700

Een andere veel verkochte robotmaaier voor de kleine tuin is de Bosch Indego. De ervaringen met de Indego robotmaaier zijn veelal goed.

Toch kom je ook redelijk wat negatieve reviews tegen. Let dan op de datum, want dat zijn met name reviews van (vele?) maanden geleden. Want áls er problemen waren, was dat meestal met de app of met de communicatie tussen de app en robotmaaier.

De grote update die Bosch de Smart Gardening-app dit jaar heeft gegeven, heeft veel van zulke problemen inmiddels opgelost. En heeft de robotmaaier nog veel slimmer gemaakt, met onder meer de functie ‘Smart Mowing’, zie onder.

Bosch is een gedegen Duits merk dat bekend staat om een goede aftersales en klantenservice. Daarom hebben we alle vertrouwen in de Bosch Indego. En staat deze gewoon op de derde plek in de Top 6 ‘Beste robotmaaier voor klein gazon’.

Doeltreffende robotmaaier voor de kleine tuin

Wat de Bosch Indego bijzonder doeltreffend maakt, is dat deze robotmaaier in een gecontroleerd patroon maait. Hij rijdt dus niet in willekeurige zigzag bewegingen over je gazon.

Bosch Indego LogiCut functieBosch heeft in plaats daarvan het intelligente navigatiesysteem LogiCut in deze kleine robot grasmaaier geïntroduceerd. Dat zorgt ervoor dat de Bosch Indego secuur berekende parallelle banen over je gazon maait.

Met als gevolg dat deze robot grasmaaier in veel minder tijd, je gehele gazon kan maaien. Dat maakt de Bosch Indego dus vooral een aanrader voor mensen waar het gazon intensief, veel uren per dag wordt gebruikt.

Om er vervolgens voor te zorgen dat er geen sporen en strepen in het gras ontstaan, wordt het gras trouwens telkens vanaf een andere kant gemaaid. Met elke maaibeurt varieert de Bosch Indego dus de richting van zijn parallelle banen. Slim bedacht!

Minder geschikt voor onregelmatige vormen

Het nadeel van het maaien in parallelle banen, is dat dat vooral goed werkt op een min of meer vierkant gazon.

Is je gazon erg onregelmatig gevormd? Dan is het willekeurige maaipatroon in principe geschikter. Dan “ontdekt” de robotmaaier namelijk sneller alle moeilijker te bereiken hoekjes. Tenzij… je een Smart Mowing functie aan de app toevoegt!

Nieuwe ‘Smart Mowing’ functie

Robotmaaier Bosch Smart Gardening appDe app-gestuurde Bosch Indego is nog intelligenter geworden. Bij de update dit voorjaar is namelijk de ‘Smart Mowing’ functie aan de app toegevoegd.

Daarmee leert de Bosch Indego een gedetailleerder kaart van je tuin te maken. Zo onthoudt hij óók de verborgen hoekjes, en is hij nu ook geschikter voor onregelmatig gevormde gazons.

De nieuwste app heeft daarnaast een aparte functie voor het secuur randen maaien. Je kunt drie zones instellen. En met SpotMow kun je de robotmaaier heel gericht op een klein gedeelte afsturen.

Smart Mowing maakt bovendien gebruik van de meest recente weersvoorspelling om erg slecht weer te vermijden. De Bosch Indego robotmaaier heeft géén regensensor, maar is wél goed waterdicht en kan dus in principe onder alle weersomstandigheden doormaaien.

Bosch robotmaaier voor kleine tuin, mits vlak

Bosch indego maaimes onderkantVolgens de informatie van Bosch kan deze robotmaaier voor de kleine tuin óók goed hellingen tot 27% aan. Maar meerdere gebruikers geven aan dat de Bosch – net als de Gardena – met glooiingen soms wat problemen heeft. Vooral op vochtig gras kunnen de wielen net te weinig grip hebben.

Deze maairobot ligt met zijn vier wielen lekker stabiel op het gras. Maar gebruikers geven ook aan dat de robotmaaier – juist door de vier wielen – vast kan komen te zitten op een verhoging, zoals een molshoop, of andere oneffenheid in het gras. Als één van de voorwielen omhoog rijdt, heeft het aandrijfachterwiel aan dezelfde kant namelijk minder contact met de ondergrond.

Deze kleine robotmaaier is dus vooral erg geschikt voor goed geëgaliseerde, of nieuw aangelegde gazons. Heb je een ouder gazon met bulten en kuilen, dan kun je beter voor een driewieler kiezen, zoals de eerder genoemde Gardena Sileno. En heb je een gazon met echt schuine hellingen, dan zijn de Robomow RK1000 of de Stihl RMI 422 geschikter.

Intelligente robotmaaier voor kleine tuin met vlak gazon

Bosch Indego 700 M+ gebruikMaar heb je zo’n vlak gazon, dan heb je aan deze kleine robotmaaier van Bosch een hele slimme machine met een mooi maairesultaat.

De afmetingen zijn maar 45 x 36 x 20 cm. Dus de Bosch Indego is een lekker compacte robotmaaier, die overal makkelijk langs en onderdoor kruipt.

De Bosch Indego 700 Connect is een slimme machine met een mooi maairesultaat.

Nb. De nieuwste Bosch Indego heeft een bredere zwarte “bumper” dan zijn voorganger.

Tip: je krijgt tijdelijk € 100,- retour tijdens de cashback actie van Bosch!

Bosch Indego 700 M+

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

of bij Coolblue
en bij Toolmax
of bij Gereedschapcentrum

Model: Bosch Indego 700 M+
Prijs: vanaf € 909,-
Maaibreedte: 19 cm
Gazonoppvl: tot 700 m²

Tip: Onder aan deze pagina vind je ook de kleine robotmaaier Bosch Indego 350

4. Helling op met robotmaaier Robomow RK1000

Robomow was één van de pioneerbedrijven die zich in 1995 helemaal gingen toeleggen op het produceren van robotmaaiers. Vandaar dat de Robomow veel echte fans heeft.

Robotmaaier kleine tuin robomow rk1000Robomow heeft weliswaar de meeste ervaring met robotmaaiers. Maar toch lijkt het alsof ze moeite hebben tegen de concurrentie van grote bedrijven zoals Gardena en Bosch. Die hebben immers grotere budgetten beschikbaar voor de ontwikkeling van de benodigde software. Want daarin lijkt Robomow wat achter te blijven.

Maar misschien is het een bewuste keuze om de software niet teveel toeters en bellen te geven. Want het maakt het instellen van deze Robomow robotmaaier wél heel makkelijk en gebruiksvriendelijk.

De bediening, de app – en zelfs de handleiding! – zijn erg prettig en duidelijk.

Gebruiksvriendelijke robot grasmaaier

Voor de kleine tuin vinden we vooral de Robomow RK 1000 een aanrader. De robotmaaiers uit de RK-serie zijn namelijk nieuwer en wat intelligenter dan de voorgaande RT serie.

Robomow RK1000 schermBij de RK 1000 zie je de gebruiksvriendelijkheid bijvoorbeeld aan het zeer duidelijke en heldere kleuren touchscreen op de robotmaaier. Die is zelfs op een zonnige dag duidelijk af te lezen.

En heb je handschoenen aan? Dan kun je gewoon de knoppen eronder bedienen. Goed bedacht!

Of zit je net lekker in je stoel? Gebruik dan de app om de Robomow instructies te geven. Want dat kan natuurlijk ook. Je maakt verbinding via Bluetooth.

Mooi maairesultaat

Robomow RK1000 gebruikDe robotmaaier volgt ijverig willekeurige patronen over het gras. Dat zorgt ervoor dat er geen banen te zien zijn. Ondanks de willekeurige patronen wordt het maairesultaat gewoon netjes. De robotmaaier weet namelijk echt na enige tijd gewoon alle stukjes gras te bereiken.

Omdat het maaimes zich aan de zijkant van de maaier bevindt, kan hij bovendien tot vlak aan de rand maaien.

Zo blijven er nauwelijks randjes gras staan. Alleen langs hogere opstaande randen en muurtjes zul je eventuele achtergebleven grasrandjes nog zelf moeten verwijderen.

Degelijk en krachtige maairobot

Robomow RK1000 onderkantDe Robomow RK1000 is degelijk gebouwd, heeft een krachtige motor en erg goede – gepatenteerde – profielwielen met veel tractie. Daardoor kan hij zelfs hellingen tot 45 % aan.

De Robomow heeft geen regensensor, dus hij maait in weer en wind stug door. Dan kan, want hij is regenwaterdicht. En zo blijft deze robotmaaier altijd netjes en – zonder onderbrekingen – zijn maaischema volgen.

Wat bij vochtig weer dan wel fijn is, is dat de robotmaaier zelf de plakkerige mulchresten gras in het maaidek verwijdert. Dat hoef jij dus niet te doen.

De Robomow RK1000 heeft uiteraard bots- en optilsensoren. En diefstalbeveiliging met pincode en een alarm.

De maaier produceert verder een heel zacht, niet storend geluid. Maar met 60 dB is dat toch wel iets luider dan sommige concurrenten.

Duidelijke Robomow app

Robomow RK1000 appDe app is duidelijk en je maakt er makkelijk een schema in. Als je na een aantal dagen hebt gezien hoeveel uren de robotmaaier echt nodig heeft, is het schema ook gemakkelijk aan te passen.

En wil je hem een keer extra op pad sturen? Of juist terug te sturen naar het laadstation? Ook dat heb je in de app, of in het touchscreen van de maaier snel geregeld.

Verder doet de Robomow RK1000 volledig automatisch zijn werk. Zo krijg je moeiteloos een keurig net gazon.

Robot grasmaaier Robomow RK1000


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Alternate

of bij bol.com
of bij Toolmax
en bij bol.com
en bij Coolblue

Robomow RK1000
Prijs: vanaf € 1099,-
Maaibreedte: 21 cm
Gazonoppvl: tot 1000 m²

Tip: soms wordt in de webshops tegen een meerprijs de Pro versie van de RK1000 aangeboden. Het enige verschil is dat de Robomow Pro is voorzien van een GSM module.

Tip: onderaan deze pagina vind je nog een paar hele kleine robotmaaiers van Robomow, zoals de Robomow RT300.

5. Lekker stille robotmaaier: McCulloch S600

Robotmaaier McCulloch voorzijdeMcCulloch is, net als Gardena, een onderdeel van Husqvarna. En dat kun je zien aan de goede kwaliteit van die beide merken.

Neem bijvoorbeeld de robotmaaier McCulloch S600. Hij is degelijk gemaakt, heeft goede wielen, maait goed en ziet er fraai uit.

Maar de McCulloch is wel een héél stuk vriendelijker geprijsd dan de robotmaaiers van het moederbedrijf Husqvarna.

Vriendelijke robot grasmaaier

Robotmaaier McCulloch bedieningDe McCulloch S600 is een makkelijk te snappen robotmaaier.

Het bedieningspaneel heeft bijvoorbeeld gewoon lekker grote knoppen en is goed af te lezen. Zo zie je direct dat je met de draaiknop de maaihoogte in kunt stellen.

Je stelt de dagen en tijden in waarop hij mag maaien. En dan doet hij verder de rest. Hij berekent zijn maaischema en gaat aan de gang.

Gebruikers geven aan dat de McCulloch gewoon erg netjes maait.

McCulloch S600 app besturingProbleemloze stille robotmaaier voor de kleine tuin

Wat gebruikers zeker opvalt, of eigenlijk niet: je kan het amper horen dat hij aan het werk is. Want deze robotmaaier is héél erg stil (maar 58 dB). Dus je kunt hem gerust ’s avonds laat in de tuin aan het werk zetten, zonder dat jij of je buren er last van hebben.

Via het menu kan je instellen op welke uren hij moet werken. En in welke gebieden, want je kunt 3 zones instellen.

Besturing robotmaaier via app op smartphone

Het bedienen van de maaier, basisstation en van de app is lekker eenvoudig.

Want natuurlijk kun je de McCulloch S600 ook met een app op je smartphone bedienen. Die app werkt via bluetooth en heeft een maximaal bereik tot ongeveer 10 m afstand van het basisstation.

Prettig: als de robotmaaier ergens tegen een probleem aan loopt, waarschuwt hij je met een signaal via je smartphone. Dus je kunt hem een handje helpen voordat zijn accu leeg raakt.

Probleemloze installatie (dankzij YouTube).

McCulloch S600 installatieDe installatie vraagt wel wat handigheid en tijd. Maar is niet echt moeilijk te noemen.

Gebruikers geven aan dat ze de meegeleverde handleiding met uitleg “wel okay” vinden, maar dat het duidelijker is om even een installatie instructie filmpje op Youtube te bekijken.

Meer zones maaien

Deze McCulloch S600 robotmaaier kun je via de geleidingsdraad naar een tweede, of zelfs een derde, gebied sturen. Je kunt vervolgens instellen hoeveel tijd hij in elke zone door moet brengen.

Robotmaaier McCulloch stationDe robotmaaier gebruikt de perimeterdraad ook om het oplaadstation weer terug te vinden (zie de video). Na een uur laden kan hij weer ongeveer anderhalf uur maaien.

De McCulloch ROB S600 robotmaaier doet in stilte wat hij moet doen. En dat is keurig netjes maaien volgens het geprogrammeerde schema.

De McCulloch ROB S600 heeft veel erg tevreden gebruikers. Gewoon een fijne, aantrekkelijke robotmaaier, van een goed merk.

Robotmaaier McCulloch


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

of bij Gereedschapcentrum
of bij Conrad
en bij Bol
of bij Toppy

Model: McCulloch Rob S600
Prijs: vanaf € 897,-
Maaibreedte: 17 cm
Gazonoppvl: tot 600 m²

6. Voorop in de kleine tuin: Husqvarna Automower 305

Husqvarna Automower 305Husqvarna had tot nu toe een flinke voorsprong op het gebied van robotmaaiers en vooral de software, maar de andere merken zijn aan een flinke inhaalslag bezig. Ook de lager geprijsde robotmaaiers kunnen inmiddels al veel dingen die de Husqvarna robotmaaiers als eersten deden.

Op plek 6 hebben we daarom deze Husqvarna gezet, maar dat komt niet omdat hij minder goed zou zijn dan de andere robotmaaiers. Integendeel.

Hij staat hier vooral omdat hij vrij prijzig is en dus niet voor iedereen weggelegd. Want behalve de aanschafprijs, betaal je ook nog zo’n apart voor het installatiepakket met o.m. de perimeterdraad.

Ook is de Husqvarna moeilijker verkrijgbaar, want de verkoop vindt vrijwel uitsluitend plaats via geselecteerde dealers. Het product wordt daarmee exclusief gemaakt en minder beschikbaar voor het grote publiek.

Maar de werking, de gebruikte materialen, de bediening, de app: het is wel van prima kwaliteit. Je kunt duidelijk zien dat Husqvarna een topmerk is op het gebied van de grotere robotgrasmaaiers.

Intelligente robotmaaier

Husqvarna Automower 305 maaipatroonZo was de Automower een van de eerste robotmaaiers die meerdere zones kon verwerken en zichzelf door kleine passages van zo’n 70 cm smal sturen.

Het maairesultaat is onberispelijk, want slimme software stuurt de robotmaaier telkens via andere patronen over je gazon. En omdat de robotmaaier “leert” hoe je gazon er uit ziet, doet hij dat steeds efficiënter.

Robotmaaier instellen voor je kleine gazon

Gebruikers geven aan dat het display duidelijk is en de menu’s intuïtief. Maar je kunt zó veel helemaal naar wens instellen en dan kost het wat meer tijd om alles te begrijpen.

En uiteraard is deze robotmaaier stil (59 dB), is hij voorzien van botssensoren en diefstalbeveiliging, maar óók van weersensoren en vorstbeveiliging. De machine is geheel waterdicht, dus hij kan gewoon in de regen doorwerken.

Robotmaaier Husqvarna Automower 305 appBesturing met app

De Husqvarna 305 robotmaaier kun je besturen met de Husqvarna Connect-app op je Smartphone of tablet. Hij legt verbinding via Bluetooth. Het effectieve bereik tussen je smartphone en de robotmaaier is dan ongeveer 30 meter.

De Connect app biedt uitgebreide instelmogelijkheden, allerlei maaischema’s en ziet er gelikt uit. Je ziet waar je robotmaaier is en je wordt gewaarschuwd bij eventuele problemen of diefstal.

Kortom: de Husqvarna Automower 305 is een complete en intelligente robotmaaier.

 

Kleine Robotmaaier Husqvarna Automower 305


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

en bij Robotmaaiers.nl

Model: Husqvarna Automower 305
Prijs: vanaf € 1.499,-
Maaibreedte: 22 cm
Gazonoppvl: 150 m² tot 600 m²


De 4 aller kleinste robotmaaiers

Nu we het toch over robotmaaiers voor een kleine tuin hebben: het gebruik van een robotmaaier is allang niet meer alleen voor grote tuinen weggelegd. Want ook mensen met een kleine tuin hebben het druk en willen een verzorgd gazon. Zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn.

Hieronder vind je de kleinste robotmaaiers geschikt voor een gazon met beperkte oppervlakte van 50 tot zo’n 300 m².

Deze kleine robotmaaiers zijn lekker makkelijk te bedienen. Je stelt de dagen en uren in waarop je wilt dat ze maaien. Vervolgens kiest de robotmaaier zelf zijn schema. En ook de installatie van basisstation en grensdraad is tegenwoordig niet moeilijk meer.

Let op: veel gebruikers geven aan dat een robotmaaier met wat teveel capaciteit – ook al heb je maar een kleine oppervlakte – beter werkt. De machine is krachtiger en de verhouding tussen maaien en laden is gunstiger. Dus zelfs al heb je maar 200 m² gras, kies liever een robotmaaier voor 300, of 500 m² gazonoppervlak.

Dit zijn dan de allerkleinste robotmaaiers :

  1. Wolf Garten Loopo S150
  2. Gardena Sileno City 250
  3. Bosch Indego 350
  4. Robomow RX20U

Wolf Garten Loopo S150 robotmaaier voor de kleine tuin

De Wolf Garten Loopo is een robotmaaier zonder poespas van een betrouwbaar merk. Eenvoudig, snel te installeren, dus snel aan de slag!

Kleine robotmaaier wolf garten loopo-s250


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Warentuin

en bij Bol.com

Model: Wolf Garten Loopo S150
Prijs: vanaf € 515,-
Maaibreedte: 18 cm
Gazonoppvl: 150 m²

Kleine Gardena Sileno Minimo 250

Het instapmodel robotmaaier voor een kleine tuin van 250 m² bij Gardena is de Sileno Minimo 250.

De Minimo is lekker eenvoudig. Het oplaadstation plaatsen. De grensdraad om je gazon leggen en aan het station vastmaken.

Dan de gewenste maaidagen- en tijden instellen op de robotmaaier. Op Start drukken. En de Gardena Minimo houdt je gazon gewoon de hele week keurig netjes.

Gardena Robotmaaier Sileno Minimo

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Alternate

of bij Warentuin
en bij Toolmax
en natuurlijk bij bol.com

Model: Gardena Minimo 250
Prijs: vanaf € 629,-
Maaibreedte: 17 cm
Gazonoppvl: tot 250 m²

Kleine Bosch Indego 350

De kleine robotmaaier Bosch Indego 350 voor gazons tot 350 m², wordt eveneens door veel mensen goed gewaardeerd. Dit is het instapmodel zonder app besturing.

Eenvoudige bediening, maar wel met LogiCut functie. Dus eerste de gewenste maaidagen en -tijden invullen. En daarna bepaalt de robotmaaier Indego 350 helemaal zelf de meest efficiënte maaipatronen.

Robotmaaier kleine tuin Bosch Indego

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

of bij Coolblue
en bij bol.com

Model: Bosch Indego 350
Prijs: vanaf € 849,-
Maaibreedte: 19 cm
Gazonoppvl: tot 350 m²

Robotmaaier voor een klein oppervlak: Robomow RX20U

Onderzijde robomow RX12UDe Robomow RX20U is compact, wendbaar en erg gebruiksvriendelijk (installatie 1 uur). Deze robotmaaier is ook bij te sturen via een app op je smartphone.

Let op: Maar deze Robomow heeft twee wielen gecombineerd met een glijvoet. Dat glijden gaat prima op gras, maar op tegels schuurt dat te veel.

Kies dan beter voor een robotmaaier met drie wielen, zoals de Robomow RT300. Veel mensen vinden de capaciteit van de RT300 aan de kleine kant voor een gazon van 300 m². De RT300 is dus beter geschikt voor een gazon van 150-200 m².

De Robomow RT300 is te koop bij Bol.com, Toolmax en Gereedschapcentrum.

Kleine Robomow RX20U

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

Model: Robomow RX20U
Prijs: vanaf € 579,-
Maaibreedte: 18 cm
Gazonoppvl: 200 m²


Kleine robomow RX12URobotmaaier voor het kleinste gazon: Robomow RX12

De Robomow RX12 robotmaaier die nóg kleiner was, is nergens meer te koop.

niet meer bij bol.com

 

Of toch liever een accu grasmaaier?

Bekijk dan het artikel ‘De beste accu grasmaaiers‘!

Welke robotmaaier voor kleine tuin?

Voor een kleine tuin heb je een robotmaaier nodig die compact is, een smallere maaibreedte heeft en lekker wendbaar is. Deze vijf kleine robotmaaiers kunnen secuur elk hoekje van je gazon maaien.

Wat is mulchfunctie bij een robotmaaier?

Als een robotmaaier is voorzien van mulchfunctie snijdt hij alleen kleine topjes van het gras. Die stukjes verteren dan heel gemakkelijk als mest voor het gazon. Dat maakt het gazon groener en gezonder. Niet elke robotmaaier heeft mulchfunctie.

Welke robotmaaier Gardena Sileno kiezen?

Van de Gardena Sileno zijn deze drie varianten te koop: de Minimo, de City en de Smart City. Zoals je ziet verschillen die in bedieningswijze, accu capaciteit en vooral: de intelligentie van de app.