Beste kooimaaier – de Top 6 | Goed gekozen

Het maaien met een kooimaaier blijft erg populair, ondanks alle automatisering. Logisch: je pakt de kooimaaier en kunt meteen aan de slag.

Daarom hebben we voor je uitgeplozen wat tegenwoordig de beste kooimaaier is. Het resultaat is de onderstaande ‘Top 6 beste kooimaaiers’:

We bespreken de ervaringen met:

  1. Aanrader: Stiga SCM 440;
  2. Kooimaaier Gardena Classic / Comfort;
  3. Bosch kooimaaier AHM30;
  4. Kooimaaimachine MTD RM 380;
  5. Fiskars kooimaaier StaySharp Max;
  6. Gardena kooimaaier met Accu.

Kooimaaier Fiskars StaySharp-MaxMet een té goedkope grasmaaier is het maaien van je gazon zwaar werk. Dat kun je verbeteren als je de maaier nauwkeuriger afstelt, maar er blijft een kwaliteitsgrens.

Gebruikers die een kooimaaier uit deze top 6 probeerden, geven aan dat een ietsje meer betalen voor een degelijke grasmaaier, een goede investering is!

Soepel en efficiënter maaien

De techniek van kooimesmaaiers is de afgelopen jaren namelijk flink verbeterd. Ze werken veel efficiënter, lichter en prettiger. Zelfs het geluidsniveau van (de betere) kooimaaiers is sterk gereduceerd omdat ze contactloos snijden (de messen raken elkaar niet).

Als je daarnaast alle andere voordelen van zo’n handmaaier met kooimessen bekijkt, begrijp je dat kooimaaiers nog steeds erg populair zijn.

Kooimaaier met mulchfunctie

Kooimaaier met mulchfunctieEr zijn tegenwoordig zelfs kooimaaiers die óók kunnen mulchen. Daarbij wordt het maaisel klein versnipperd. Het verteert dan als mest voor je gazon. En omdat je het maaisel niet meer bij elkaar hoeft te harken, bespaar je bij elke maaibeurt veel tijd.

Dus wil je snel en moeiteloos maaien, dan ben je allang niet meer aangewezen op elektrische of benzine maaiers. Bekijk de onderstaande goed gewaardeerde modellen kooimaaiers maar eens!

1. Handgrasmaaier met mulchfunctie: Stiga SCM 440 FS

Handgrasmaaier kopenWil je een mooie brede, soepel werkende kooimaaier van een zeer degelijke kwaliteit, die bovendien kan mulchen? Dan is deze Stiga kooimaaier voor jou de beste keuze.

De Stiga 440 is gemaakt uit stevig materiaal dat jarenlang goed blijft. Daardoor is hij vrij zwaar. Dat is goed voor het maaien op ongelijke ondergrond omdat hij dan mooi laag en vlak kan maaien. Maar het kan wat onhandig zijn als je hem vaker moet optillen.

grasmaaier Stiga 440Het rollen gaat héél soepel, maar het kost wat kracht (door zijn gewicht) om de boel in beweging te krijgen. Maar zodra deze grasmaaier in beweging is, heb je direct een grote versnelling waardoor het maaien ook op topsnelheid gebeurt. Het geheel blijft als een soort vliegwiel continue doordraaien. Het grote voordeel ervan is dat het gras heel strak en moeiteloos door de scherpe messen wordt afgeknipt.

Makkelijk instelbare kooimesmaaier

De hoogte van de duwboom is makkelijk te verstellen. En dat is fijn als er zowel grote als kleine personen zijn die deze maaimachine gaan bedienen (en je kinderen zullen dat met deze maaier waarschijnlijk graag willen doen).

Beste Kooimaaier Stiga SCM440FS-detailDe maaihoogte is bij deze kooimaaier ook echt heel eenvoudig in te stellen. Daarvoor zit er één grote centrale hendel op de machine die je niet over het hoofd kan zien. Maar wel jammer is dat deze kooimaaier kan niet dicht tegen een zijkant maaien. Langs muurtjes of bloembakken blijft een randje gras staan.

En wie van een zéér kort geschoren grasmat houdt, kan ook beter voor een andere maaier bijvoorbeeld de Gardena Classic, kiezen. De laagste maaistand op deze Stiga grasmaaier is 2,5 cm, die op de Gardena 1,2 cm.

Mulchfunctie en schone benen met deze kooimaaier

Vrijwel alle gebruikers vinden de mulchfunctie uitermate prettig. Doordat het gras aan de voorkant wordt uitgeworpen kan het maaisel nog een keer door de maaier om te worden versnipperd. Je hoeft dan geen grasmaaisel op te ruimen en dat bespaart je veel tijd bij elke maaibeurt.

Maar dit ontwerp zorgt er bovendien voor dat het gras niet tegen je benen aan geworpen wordt. Je wordt dus niet vies bij bijvoorbeeld nat gras. Ook schop je nooit tegen de bak aan, wat bij andere maaiers nog wel eens gebeurt. Het nadeel ervan? Als je de opvangbak gebruikt, kun je soms minder goed zien wat er vlak vóór de maaier ligt.

kooimaaier geluid fluisterstilTot slot: heel enthousiast zijn mensen over de fluisterstille werking van deze kooimaaier door de contactloze snijtechniek. Je kunt met een gerust hart het gras maaien op zon- en feestdagen, want je buren zullen echt niet klagen over het geluid.

Veel gebruikers vinden deze kooimaaier van Stiga de beste koop en raadden hem anderen zeker aan.

Beste Kooimaaier Stiga


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Welkoop

en bij Coolblue
of bij Bol.com

Model: Stiga SCM 440 FS
Opvangbak apart aan te schaffen
Mét mulchfunctie
Prijs: vanaf € 129,-
Maaibreedte: 40 cm
Gazonoppvl: tot 250 m²


Let op: de Stiga 440 is op het moment moeilijker te vinden en – als er aanbod is – ook weer héél snel uitverkocht!

De iets eenvoudiger kooimaaier Stiga SCM 240 mulcht niet, maar is wel wat makkelijker te vinden, o.m bij Coolblue, Bol of Welkoop.

2. Aanrader: kooimaaier Gardena Classic 400 of 400 Comfort

Gardena is al jarenlang een erg sterk merk in kwalitatieve handgrasmaaiers, gemaakt van solide materiaal. Ze zijn ontworpen om lang mee te gaan.

Kooimaaier Gardena Comfort 400CMaaien gaat heerlijk licht, door onder meer de vijf superscherpe messen en het soepele mechaniek. Daarbij maken de grote wielen deze grasmaaier prettig wendbaar.

Gardena maakt in haar kooimaaiers bovendien gebruik van contactloze snijtechniek, waardoor het maaien fluisterstil gebeurt. Je buren zullen je dankbaar zijn!

De maaihoogte is makkelijk in 4 stappen te verstellen van 1,2 tot 4,2 cm. En bij het opbergen kan je deze maaier makkelijk kleiner maken door de beugel om te klappen, zodat hij in de berging minder ruimte in neemt.

Die wekelijkse maaiklus gaat ermee véél lichter en is sneller gedaan.Vrijwel alle gebruikers vinden de Classic kooimaaier van Gardena een aanrader.

Beste Kooimaaier Gardena 400

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Coolblue
of bij bol.com
en bij VTWonen

Model: Gardena Classic 400
Opvangbak apart aan te schaffen
Prijs: vanaf € 102,-
Maaibreedte: 40 cm
Gazonoppvl: 250 m²

Meer Comfort met de Gardena 400 C

Handgrasmaaier Gardena 440ComfortTip: Gardena levert ook een Comfort versie, de 400 C. Hierbij is onder meer de duwboom omhult met zachter materiaal. Ook is er een kap over de kooi geplaatst, zodat het grasmaaisel naar achteren wordt geworpen.

Dat maakt het mogelijk om het gras te verzamelen in de opvangbak die apart verkrijgbaar is. Die combinatie is helemaal ideaal, want dan hoef je de grasresten na het maaien niet meer bij elkaar te harken!

Gardena Comfort 400C.
Prijs vanaf € 128,-.

Bij ToolMax
of bij Coolblue
en bij VTWonen
en bij Alternate

3. Compacte Bosch kooimaaier AHM 30

Kooimaaier kopen Bosch AHM30De Bosch AHM is een compacte kooimaaier die heel weinig bergruimte inneemt. Hij is smal (maaibreedte 30 cm) en de duwboom is ook nog inklapbaar. Bosch is een degelijk gereedschapsmerk en dat merk je ook bij deze Bosch handgrasmaaier AHM 30.

De spilwals met de 4 gebogen messen is kogelgelagerd, dus hij draait lekker soepel en is nagenoeg onderhoudsvrij. De maaihoogte kan erg precies versteld worden (10 stappen). Het ondermes is te verstellen met een klikvergrendeling.

Gebruikers zijn héél erg tevreden over deze maaier en ook over het maairesultaat… mits de maaier goed afgesteld wordt. Enkele gebruikers beoordelen het maairesultaat namelijk minder goed. Maar er wordt ook aangegeven dat de handleiding niet erg duidelijk is. Het maairesultaat van een kooimaaier hangt vooral af van het goed afstellen van de messen. Daarom zijn de genoemde problemen waarschijnlijk simpel op te lossen door de maaier beter af te stellen. Die enkele minder goede reviews staan gewoon té lijnrecht tegenover de andere juist zeer enthousiaste reviews van het merendeel van de gebruikers.

Conclusie: deze Bosch is een kleine en handige kooimaaier voor een beperkt budget!

Beste Kooimaaier Bosch

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax
en bij Coolblue

Model: Bosch AHM 30
Prijs: vanaf € 79,79
Maaibreedte: 30 cm
Gazonoppvl: 100 m²

Tip: goede aanbieding! Je kunt tijdelijk bij VT Wonen voor bijna hetzelfde bedrag de iets bredere Bosch AHM 38 aanschaffen!

4. Beste kooimesmaaier van MTD: de RM 380

Beste kooimaaier van mtd RM380-detailAls je de kooimesmaaier van MTD bekijkt zie je dat deze van degelijk materiaal is gemaakt. Zo heeft de kooi vijf scherpe stalen bladen, die voor een mooi maairesultaat zorgen.

Toch is deze handgrasmaaier niet zwaar. Met zijn 9 kilo haal je hem gemakkelijk even uit de berging.

Je kunt de maaihoogte in 4 stappen verstellen tussen de 13 mm en 38 mm. Dus je kunt óók lekker kort maaien. Eventueel is er een 25 liter opvangbak verkrijgbaar.

Verder heeft deze kooimaaier een ergonomische duwboom die is voorzien van softgrip handgrepen, waardoor hij lekker vasthoudt tijdens het maaien. De grote wielen zorgen daarbij voor optimale wendbaarheid.

Zeer degelijk gepoedercoat stalen chassis voor een lange gebruiksduur. En dat maakt deze MTD een kooimaaier met een uitstekende prijs – kwaliteit verhouding.

Beste Kooimaaier mtd RM380

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com
en bij Haxo

Model: MTD RM380
Prijs: vanaf € 119,-
Maaibreedte: 38cm
Gazonoppvl: 250 m²


5. Kooimaaier Fiskars StaySharp Max

Kooimaaier Fiskars StaySharp Max

Wil je écht aangenaam grasmaaien op een groter gazon? Dan is de Fiskars StaySharp echt het neusje van de zalm! Deze handgrasmaaier is vrij prijzig, maar de Fiskars is dan ook echt iets aparts.

De Fiskars StaySharp is de enige handmaaier die is voorzien van een speciale kettingaandrijving. Het grasmaaien gaat daardoor zó comfortabel dat hij door gebruikers ook op grote oppervlaktes gazon (van 900 m²) wordt toegepast.

En dat is heel goed te begrijpen: met de Fiskars is het heerlijk in je tuin rondstappen achter een zeer soepel draaiende maaier. Geen snoeren, geen benzinedampen, geen accu’s opladen. Fluisterstil maaien met alleen de geur van het gras en het fluiten van de vogels.

Moderne kooimaaier mét mulchfunctie

De Fiskars StaySharp is bovendien voorzien van een mulchfunctie. Hij werpt het gras aan de voorzijde uit, zodat de grasresten meerdere malen door de messen gaan en heel fijn versnipperen. Je hoeft het maaisel dan niet op te ruimen, zodat je elke maaibeurt weer veel tijd bespaart.

Handgrasmaaier Fiskars StaySharp MaxEr is een opvangbak apart verkrijgbaar, maar die heeft wel een nadeel. Omdat de Fiskars StaySharp lekker breed is, is ook de bak vrij groot. Daardoor belemmert hij het zicht op het te maaien oppervlak. Echter: in de praktijk gebruiken veel mensen die opvangbak sowieso toch niet. Ze geven veruit de voorkeur aan de uitstekend werkende mulchfunctie.

Aandachtspuntje: door de degelijke materialen in deze grasmaaier is de StaySharp best zwaar. Daardoor ligt hij goed stabiel op het gazon en is het maairesultaat onberispelijk. Maar als je maar een kleine berging hebt, zal hij er moeilijker in en uit te tillen zijn.

Kooimaaier Fiskars StaySharp-MaxHeerlijk aan de StaySharp is dat hij de randjes ook uitstekend mee maait. Dat doen de meeste andere kooimaaiers niet, omdat daar de wielen aan de buitenzijde van de kooi zitten.

Wat verder nog bijdraagt aan het comfortabele maaien wat je met de Fiskars zult doen, is dat alles aan dit toestel aanpasbaar is. Niet alleen de hoek van de ergonomische duwstang en de maaihoogte (van 2,5 tot 10cm), maar ook de snijlijn van de messen enz. Dat maakt dat het gras perfect wordt “gesneden”.

De gebruikers zijn zeer enthousiast over de Fiskars StaySharp. Het is een eenmalige investering, maar deze kooimaaier wordt zelfs “een feest om mee te maaien” genoemd. En gezien de kwaliteit van de gebruikte materialen zul je dat ook vele jaren blijven doen!

De Fiskars StaySharp Max: een “feest om mee te maaien”!

Kooimaaier Fiskars StaySharp Max

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Alternate

of bij Haxo
en bij Toppy.nl
en bij bol.com

Fiskars Stay Sharp Max
Mét mulchfunctie
Prijs: vanaf € 229,-
Maaibreedte: 46 cm
Gazonoppvl: 200-500 m²


Tip: De smallere versie – zonder opvangbak – heet de Fiskars StaySharp Plus. Je vindt hem bij Toppy, Welkoop en bij Alternate.

6. Elektrische kooimaaier Gardena 380Li Accu

handgrasmaaier accu kooimesmaaier gardena 380 liHeb je een groter gazon, of ben je lichamelijk wat minder sterk? Dan is dit waarschijnlijk jouw perfecte grasmaaier. Niet echt een handmaaier, maar zeker wél een kooimesmaaier.

Maar dan eentje waarvan de kooi lekker comfortabel aangedreven wordt door een motor op li-ion accu’s!

Deze Gardena kooimaaier gaat echt voor een veel mooier gazon zorgen. Want – in tegenstelling tot motor maaimachines waarbij een roterend mes het gras grof af slaat – wordt het gras met een kooimaaier heel secuur afgesneden.

En bij deze kooimaaier draagt ook het snelle constante toerental van het messenblok (door de accu aandrijving) nog eens bij aan een mooi maairesultaat. Als het blad van gras recht wordt afgesneden in plaats van rafelig afgeslagen, worden de uiteinden véél minder geel/bruin. Je gazon ziet er dan over het geheel groener uit.

De messenwals is gemaakt van gehard kwaliteitsstaal en voorzien van een antikleefcoating. Ook het ondermes is geslepen voor zuivere precisiesnit.

Bovendien maakt deze Gardena kooimaaier op accu gebruik van de contactloze snijtechniek, dus hij werkt fluisterstil. Met deze gazonmaaier kun je dus gerust op een zonnige dag aan de slag als je buren in de tuin zitten.

Gardena kooimesmaaier op accu

Een Li-Ion accu van 25 volt en 3,2 Ah en een acculader zijn meegeleverd. Met één opgeladen accu kun je circa 300 m² maaien. De accu drijft alleen de kooi aan, niet de wielen. Dus is de accu leeg, dan kun je de maaier nog gewoon handmatig gebruiken. Je moet dan alleen iets harder duwen.

Voor gazons groter dan 300 m² wordt aangeraden een extra accu aan te schaffen voor verdubbeling van de werktijd. De laadtijd van de accu is circa 1 uur.

Wil je wel graag een prachtig gazon, maar niet zo hard duwen? Dan is deze Garden kooimaaier op accu een uitstekende keuze. Hij is bijzonder licht te bedienen en gemakkelijk te sturen!

Handgrasmaaier accu gardena 380 li kooimesmaaier

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Alternate

en bij Haxo
of bij ToolMax
en bij Bol

Model: Gardena 380Li
Prijs: vanaf € 402,-
Maaibreedte: 38cm
Gazonoppvl: 300 m²

Tip: Gardena HandyMower – Review

Gardena HandyMower gebruikGeen kooimaaier, toch we noemen hier deze prettige kleine handgrasmaaier: de Gardena HandyMower op accu. Want we denken dat deze compacte grasmaaier van Gardena een uitkomst kan zijn voor veel mensen. Hij is namelijk érg handzaam, wendbaar en makkelijk te bedienen.

Een accu drijft het rondcirkelende maaimes aan. Het mooie van dit maaimes is bovendien dat hij het grasmaaisel héél fijn versnippert (mulchen genaamd).

Dus je hoeft erna geen grasresten aan te harken en op te ruimen! En niet meer bukken, dus. Je kunt de kleine snippertjes gewoon laten liggen, want ze verteren als mest voor het gazon.

Deze compacte grasmaaier bespaart je zo veel tijd en energie.

Gardena HandyMower review-wendbaarheidDoor de elegante slanke vorm, de twee grote wielen én het slimme derde zwenkwiel is de Gardena HandyMower heel wendbaar. Je kunt hem met één hand overal heen, overal tussen en onder sturen. En hij is ook nog zeer compact op te bergen.

Er is weinig kracht nodig om deze Gardena HandyMower te bedienen, dus moeiteloos maaien.

Gardena HandyMower aanbieding

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue

of bij Alternate
en bij Bol

Gardena HandyMower
Prijs: vanaf € 175,-
Maaibreedte: 22 cm
Gazonoppvl: 50 m²

 

Handgrasmaaier review over één van de bovenstaande grasmaaiers?

Handgrasmaaier kopenBekijk dan ‘De beste handgrasmaaier – Top 5‘!

Of twijfel je nog: “ga ik nu een handmaaier of elektrische grasmaaier kopen?”.

Zie dan ‘Een handgrasmaaier kopen? 7 goede redenen.