5 Beste Handgrasmaaiers

Maaien met een “gewone” handgrasmaaier, of met de beste handgrasmaaier? Dat is echt een wereld van verschil. Met de laatste kun je gegarandeerd jarenlang, met veel meer plezier en moeiteloos maaien.

Maar wát is de beste handgrasmaaier? Dat hebben we voor je uitgezocht! We vergeleken allerlei merken en typen handgrasmaaiers.

  • Welke maaimachines krijgen de beste beoordeling in gebruiksgemak en degelijkheid?
  • Welke handgrasmaaier draait soepel en maait echt netjes?
  • Wat zijn de eventuele minpunten waar men tegen aan liep?
  • Zou men de handmaaier aan anderen adviseren? Waarom wel? Waarom niet?

Hieronder staan de vijf allerbeste handgrasmaaiers die door gebruikers worden aangeraden.

Tip: handmaaier met mulchfunctie!

Hand grasmaaier mulchfunctieDe beste gewaardeerde, moderne handmaaier is voorzien van een mulchfunctie. Mulchen is het zeer fijn versnipperen van het grasmaaisel. En als het maaisel versnippert wordt, hoef je het niet op te ruimen. Het verteert als mest voor het gazon. Dat bespaart je elke maaibeurt veel tijd.

Gebruikers merken op dat mulchen érg goed en snel werkt, mits je regelmatig maait en het maaisel in hele kleine snippers kan worden gemulched. Na drie weken vakantie en dus lang gras, blijven de snippers wat grof. Dat hebben alle mulchmaaiers. In dat geval kun je er óf meerdere keren over heen maaien. Of het grasmaaisel de eerste keer toch met de opvangbak weghalen.

1. Handgrasmaaier met mulchfunctie – Stiga SCM 440 FS

De beste beoordelingen krijgt de Stiga SCM 440 FS. Deze Stiga is een erg fijne, degelijke handgrasmaaier met mulchfunctie. Tijdens het maaien wordt het gras aan de voorkant uitgeworpen. Daardoor gaan snippers meerdere keren door de maaier. Ze worden gemulched, zodat ze als natuurlijke bemesting kunnen dienen. Je hoeft dan niet meer te mesten én het grasmaaisel niet meer op te ruimen en af te voeren. Zo bespaar je élke maaibeurt tijd en moeite.

Doorrollen dankzij “vliegwiel effect”

detail Handgrasmaaier Stiga 440De Stiga handmaaier is erg degelijk uitgevoerd. Hij is gemaakt van sterk materiaal, met goede kogellagers en scherpe messen. Dat maakt hem redelijk zwaar voor een handgrasmaaier. Bij het opbergen kan dat een nadeel zijn, bij het maaien vinden veel gebruikers het juist een voordeel. De Stiga rolt heel stabiel over het gras en je merkt een soort “vliegwiel effect” waarmee hij soepel door blijft rollen. Zo’n 100 m2 gazon heb je in een kwartiertje gedaan.

Deze moderne handgrasmaaier werkt met een contactloos snijmechaniek en maakt daardoor nauwelijks geluid. Dat ervaren de gebruikers ook als heel erg prettig.

De maaihoogte is met één duidelijke handel in 9 stappen verstelbaar van 2,5 cm tot 7,6 cm.

Kortom: grasmaaien is met deze handgrasmaaier Stiga SCM 440 FS een plezier om te doen!

Handgrasmaaier Stiga 440


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue
of bij Toolmax

Model: Stiga SCM 440 FS
Gewicht: 19,4 kg
Opvangbak is apart te bestellen
Mét mulchfunctie
Prijs: vanaf € 129,-
Maaibreedte: 40 cm
Gazonoppvl: 50 tot 250 m2

2. Gardena Handgrasmaaier 400 Classic

Handgrasmaaier Gardena 400De handgrasmaaier Gardena 400 Classic is zeker ook een zeer prettige handgrasmaaier. Hij heeft een fijne maaibreedte van 40 cm en is dus geschikt voor een wat groter gazon tot 250 m2.

De constructie en messen zijn degelijk en dus wat zwaarder maar ook heel erg scherp (ook het ondermes is geslepen). De messenwals van deze kooimaaier is bovendien voorzien van antikleefcoating, zodat hij makkelijk schoon te maken is. De meeste grasresten vallen er vanzelf af.

De maaihoogte is heel gemakkelijk in vier stappen te verstellen van 12 tot 42 mm. Dus zelfs de mensen die van een zeer kort geschoren grasmat houden, zullen deze Gardena handgrasmaaier erg waarderen.

Handmaaier Gardena 400 fluisterstilOok erg fijn: deze maaier werkt fluisterstil. Het typische ratelgeluid van de vroegere handgrasmaaiers is bij deze handmaaier ver te zoeken. Je kunt gerust ’s ochtends je gras maaien, of zelfs als je buren in de tuin zitten. Je zult echt niemand storen!

Gebruikers vinden de maaiprestaties van deze handgrasmaaier boven verwachting goed. Met een beetje extra duwen is zelfs gras van 10 à 15 cm hoogte geen probleem. De maaier kan tegen een stootje en vooral de messen zien er degelijk en stevig uit.

De Gardena 400 Classic is een fijne, zeer betrouwbare en degelijke handgrasmaaier van een goed merk!

Gardena Handgrasmaaier 400


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue
en bij bol.com
en bij ToolMax

Model: Gardena 400 Classic
Gewicht: 8,9 kg
Prijs: vanaf € 91,99
Maaibreedte: 40 cm
Gazonoppvl: 50-250 m2

3. Handgrasmaaier Gardena 330

Heb je een wat kleiner gazon? Of heb je een onregelmatig gevormd gazon en is wendbaarheid belangrijk? Dan is deze kleinere handgrasmaaier van Gardena een aanrader.

De Gardena 330 is een eenvoudige grasmaaier, maar van een prima kwaliteit. De constructie is degelijk en de messen zijn ook heel erg scherp (ook het ondermes is geslepen). Die messen zijn bovendien voorzien van een antikleef coating en dus makkelijk schoon te maken.

Ook deze Gardena handmaaier werkt fluisterstil. Dat komt door de contactloze snijtechniek waarbij de messenwals en ondermes elkaar niet raken. Dat ratelende handmaaier geluid van vroeger, hoor je bij de modernere handgrasmaaier dus niet meer.

Gebruikers beoordelen de Gardena 330 goed, want hij loopt super soepel en maait alles vlijmscherp weg. En dat is toch waar je een handgrasmaaier voor koopt.

De maaihoogte is met een eenvoudige schuif in vier stappen te verstellen van 12 tot 42 mm. De maaibreedte is 33 cm, dus deze smalle handgrasmaaier is lekker wendbaar. Ook is hij deels in te klappen waardoor hij makkelijk op te bergen is.

Uit de reviews blijkt: gezien prijs en prestatie is de Gardena 330 een uitstekende koop!

Handgrasmaaier Gardena 330


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com
en bij Coolblue
en bij Warentuin

Model: Gardena grashandmaaier 330
Gewicht: 8,4 kg
Opvangbak apart te bestellen
Prijs: vanaf € 79,99
Maaibreedte: 33 cm
Gazonoppvl: 150 m2

4. Gardena handmaaier Comfort 400C

De handmaaier Gardena Comfort 400C is een luxere versie van de handgrasmaaier Gardena 400. Hij is voorzien van een zachte bekleding op de duwstang die comfortabeler aanvoelt voor je handen.

Handmaaier Gardena 440Comfort

De Comfort versie is voorzien van een kunststof kap die het gemaaide gras naar achteren uitwerpt. Dus als je de (separaat aan te schaffen) opvangbak aan de maaimachine bevestigt, wordt het maaisel netjes verzameld. En alle gras wat niet op het gazon terechtkomt, hoef je immers niet op te harken en op te ruimen.

Deze moderne handgrasmaaier maait licht, efficiënt en fluisterstil, niet te vergelijken met de oude typen grasmaaiers uit het verleden. Gebruikers vergelijken het alsof je met een kinderwagen een rustige wandeling door de tuin maakt.

Gebruikers geven als review dat zelfs grotere oppervlakten gras (600 à 700 m2) goed, snel, zonder gedoe en met plezier met deze handmaaier Gardena 400C Comfort te maaien zijn!

Gardena Handgrasmaaier 400Comfort


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Coolblue
en bij bol.com
en bij Warentuin

Model: Gardena Comfort 400C
Gewicht: 9,4 kg
Opvangbak is apart te bestellen
Prijs: vanaf € 125,-
Maaibreedte: 40 cm
Gazonoppvl: 50-250 m2

 

5. Kooimaaier Fiskars StaySharp Max

Een handgrasmaaier van maar liefst € 230,-. Is die dat wel waard?

Als we de reacties van de gebruikers bekijken: ja. Deze kooimaaier is uit kwaliteitsmateriaal gebouwd. Men noemt hem “geweldig, prachtig stuk tuingereedschap, milieuvriendelijk, stil, gebruiksvriendelijk, zeer aangenaam”.

Nog meer opmerkingen “rijdt als vanzelf, messen doen perfect hun ding, ecologisch verantwoorde aanrader, terecht de beste kooimaaier, een feest om mee te maaien, ook op zondag, als de buren in de tuin zitten. Maaier nemen, in stilte rondstappen en wegzetten. Easy.”

Hand maaimachine Fiskars StaySharp Max opvangbakAlles aan dit toestel is aanpasbaar; duwhoek, hoogte van de messen (van 2,5 tot 10cm), snijlijn van de messen enz. Dat maakt dat het gras perfect is “gesneden”. Kanttekening: wél de messen goed afstellen, maar dat geldt voor elke kooimaaier.

Handmaaier met mulchfunctie

Ook de Fiskars StaySharp heeft een mulchfunctie. Hij werpt het gras namelijk aan de voorzijde van de machine uit, zodat de grasresten meerdere malen door de messen gaan en heel fijn versnipperen.

De speciale kettingaandrijving zorgt voor makkelijk en aangenaam grasmaaien. En daardoor wordt hij door gebruikers ook op grotere gazons van 900 m2 gerust toegepast.

Er kan een opvangbak aan de maaier worden gehangen, maar veel gebruikers waarderen die niet zo. Omdat hij aan de voorzijde zit, belemmert hij het zicht op het te maaien oppervlak. En hij blijkt niet super stevig vast te zitten.

In de praktijk gebruiken veel mensen die opvangbak sowieso toch niet, vanwege de goed werkende mulchfunctie.

Let op: omdat hij wat zwaarder is, is hij minder geschikt voor glooiende hellingen. Het is dus ook zwaarder om hem in en uit de berging te halen. En hij is erdoor ook wat minder wendbaar. Heb je een tuin met veel perkjes, speeltoestellen, bomen en andere obstakels, dan is deze maaier voor jou wellicht wat minder geschikt.

Maar voor recht-toe recht-aan maaien en grotere vlaktes werkt deze grasmaaier perfect. Door het gewicht ligt hij stabieler en is je gazon in een mum van tijd gemaaid. Zie ook de video hieronder!

Handgrasmaaier Fiskars StaySharp Max


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com
en bij Coolblue
en bij Gereedschapcentrum

Maaihoogte: 25-100 mm
Gewicht: 23,5 kg
Mét opvangbak
Mét mulchfunctie
Prijs: vanaf € 230,-
Maaibreedte: 46 cm
Gazonoppvl: 200-500 m2

 

De handgrasmaaier Fiskar StaySharp Max in actie

Geen uitlaatgassen, geen stank, geen herrie, geen stroomkabels, geen accu’s!

Ecologisch verantwoorde aanrader!

Deze fijne grasmaaier vind je bij Bol.com
en bij Coolblue

 

Of zoek je 7 goede redenen om een handmaaier te kiezen?