De beste handgrasmaaier – De Top 5

Je zoekt “gewoon” een handgrasmaaier waarmee je jarenlang plezierig kunt maaien. Maar wát is de beste handgrasmaaier?

Dat hebben we voor je uitgezocht door allerlei merken en typen handgrasmaaiers te vergelijken.

  • Welke maaimachines krijgen de beste beoordeling in gebruiksgemak en degelijkheid?
  • Welke handgrasmaaier draait soepel en maait prima?
  • Wat zijn de eventuele minpunten waar men tegen aan liep?
  • Zou men de handmaaier aan anderen adviseren? Waarom wel? Waarom niet?

De conclusies vind je hieronder. We beschrijven de vijf allerbeste handgrasmaaiers die door gebruikers worden aangeraden.

1. Handgrasmaaier met mulchfunctie – Stiga SCM 440 FS

De Stiga is een erg fijne, degelijke handgrasmaaier met mulchfunctie. Tijdens het maaien wordt het gras aan de voorkant uitgeworpen. Daardoor gaan snippers meerdere keren door de maaier. Ze worden gemulched, zodat ze als natuurlijke bemesting kunnen dienen. Omdat je het grasmaaisel daarna niet meer hoeft op te ruimen en af te voeren, bespaar je élke maaibeurt veel tijd.

Mulchen ná de vakantie

Handgrasmaaier Stiga 440Gebruikers merken op dat mulchen érg goed en snel werkt, mits je regelmatig maait en het maaisel in hele kleine snippers kan worden gemulched. Na drie weken vakantie en dus lang gras, blijven de snippers wat grof (dat hebben alle mulchmaaiers). In dat geval kun je er óf meerdere keren over heen maaien. Of het grasmaaisel de eerste keer toch met de opvangbak weghalen.

Door rollen dankzij “vliegwiel effect”

De Stiga handmaaier is erg degelijk uitgevoerd. Sterk materiaal, goede kogellagers, scherpe messen. Hij is dus redelijk zwaar voor een handgrasmaaier. Bij het opbergen kan dat een nadeel zijn, bij het maaien vinden veel gebruikers het juist een voordeel. De Stiga rolt heel stabiel over het gras en je merkt een soort “vliegwiel effect” waarmee hij soepel door blijft rollen. Zo’n 100 m2 gazon heb je in een kwartiertje gedaan.

Deze moderne handgrasmaaier werkt met een contactloos snijmechaniek en maakt daardoor nauwelijks geluid. Dat ervaren de gebruikers ook als heel erg prettig.

De maaihoogte is met één duidelijke handel in 9 stappen verstelbaar van 2,5 cm tot 7,6 cm.

Kortom: grasmaaien is met deze handgrasmaaier Stiga SCM 440 FS een plezier om te doen!

Handgrasmaaier Stiga 440

Model: Stiga SCM 440 FS

Maaibreedte: 40 cm
Gazonoppvl: 50-250 m2
Gewicht: 19,4 kg
Opvangbak is apart te bestellen

Mét mulchfunctie
Prijs: vanaf € 130,-

Aanbod bij Coolblue

en bij Welkoop
en bij Bol.com
of bij ToolMax

2. Handgrasmaaier Gardena 330

Deze kleine handgrasmaaier van Gardena is een eenvoudige grasmaaier, maar van een prima kwaliteit. De constructie en messen zijn behoorlijk zwaar maar ook heel erg scherp (ook het ondermes is geslepen). De messenwals van deze kooimaaier is voorzien van antikleefcoating.

Ook deze Gardena handmaaier werkt fluisterstil. Dat komt door de contactloze snijtechniek waarbij de messenwals en ondermes elkaar niet raken. Dat ratelende handmaaier geluid van vroeger, hoor je bij de modernere handgrasmaaier dus niet meer.

Gebruikers beoordelen de Gardena 330 goed, want hij loopt super soepel en maait alles vlijmscherp weg. En dat is toch waar je een handgrasmaaier voor koopt.

De maaihoogte is met een eenvoudige schuif in vier stappen te verstellen van 12 tot 42 mm. De maaibreedte is 33 cm, dus deze smalle handgrasmaaier is lekker wendbaar. Ook is hij deels in te klappen waardoor hij makkelijk op te bergen is.

Uit de reviews blijkt: gezien prijs en prestatie is de Gardena 330 een uitstekende koop!

Handgrasmaaier Gardena 330

Model: Gardena grashandmaaier 330

Maaibreedte: 33 cm
Gewicht: 8,4 kg
Gazonoppvl: 150 m2
Opvangbak apart te bestellen
Prijs: vanaf € 80,-

Aanbod bij Bol.com

en bij Coolblue
en bij Warentuin
of bij Wehkamp

3. Gardena Handgrasmaaier Classic 400

Handgrasmaaier Gardena 400De handgrasmaaier Gardena Classic 400 is de grotere broer van de vorige handmaaier. Hij kan bredere stroken van 40 cm maaien en is dus geschikt voor een groter gazon dan de vorige (tot 250 m2). Hij is ook wat zwaarder.

Verder zijn de eigenschappen gelijk aan de 330, dus ook een maaihoogte die in vier stappen is te verstellen van 12 tot 42 mm. Wel jammer dat de handgreep niet in hoogte verstelbaar is en dat is jammer voor de langere mensen. Maar ook deze maaier werkt fluisterstil.

Gebruikers vinden de maaiprestaties van deze handgrasmaaier boven verwachting goed. Met een beetje extra duwen is zelfs gras van 10 à 15 cm hoogte geen probleem. De maaier kan tegen een stootje en vooral de messen zien er degelijk en stevig uit.

De Gardena Classic 400 is een fijne, zeer betrouwbare en degelijke handgrasmaaier!

Gardena Handgrasmaaier 400

Model: Gardena Classic 400

Maaibreedte: 40 cm
Gazonoppvl: 50-250 m2
Gewicht: 8,9 kg
Prijs: vanaf € 99,-

Aanbod bij Coolblue

en bij Bol
en bij ToolMax

4. Gardena Handgrasmaaier Comfort 400C

De handgrasmaaier Gardena Comfort 400C is een luxere versie van de handgrasmaaier Gardena 400. Hij is voorzien van een zachte bekleding op de duwstang die comfortabeler aanvoelt voor je handen.

Handgrasmaaier Gardena 440Comfort

De Comfort versie is voorzien van een kunststof kap die het gemaaide gras naar achteren uitwerpt. Dus als je de (separaat aan te schaffen) opvangbak aan de maaimachine bevestigt, wordt het maaisel netjes verzameld. En alle gras wat niet op het gazon terechtkomt, hoef je immers niet op te harken en op te ruimen.

Deze moderne handgrasmaaier maait licht, efficiënt en fluisterstil, niet te vergelijken met de oude typen grasmaaiers uit het verleden. Gebruikers vergelijken het alsof je met een kinderwagen een rustige wandeling door de tuin maakt.

Gebruikers geven als review dat zelfs grotere oppervlakten gras (600 à 700 m2) goed, snel, zonder gedoe en met plezier met deze handmaaier Gardena 400C Comfort te maaien zijn!

Gardena Handgrasmaaier 400Comfort

Model: Gardena Comfort 400C

Maaibreedte: 40 cm
Gazonoppvl: 50-250 m2
Gewicht: 9,4 kg
Opvangbak is apart te bestellen
Prijs: vanaf € 130,-

Aanbod bij Bol.com

en bij Coolblue
en bij Warentuin

 

5. Kooimaaier Fiskars StaySharp Max

Een handgrasmaaier van maar liefst € 260,-. Is dat het wel waard?

Als we de reacties van de gebruikers bekijken: ja. Deze kooimaaier is uit kwaliteitsmateriaal gebouwd. Men noemt hem “geweldig, prachtig stuk tuingereedschap, milieuvriendelijk, stil, gebruiksvriendelijk, zeer aangenaam”.

Nog meer opmerkingen “rijdt als vanzelf, messen doen perfect hun ding, ecologisch verantwoorde aanrader, terecht de beste kooimaaier, een feest om mee te maaien, ook op zondag, als de buren in de tuin zitten. Maaier nemen, in stilte rondstappen en wegzetten. Easy.”

Handgrasmaaier Fiskars StaySharp Max opvangbakAlles aan dit toestel is aanpasbaar; duwhoek, hoogte van de messen (van 2,5 tot 10cm), snijlijn van de messen enz. Dat maakt dat het gras perfect is “gesneden”. Kanttekening: wél de messen goed afstellen, maar dat geldt voor elke kooimaaier.

Handmaaier met mulchfunctie

Ook de Fiskars StaySharp heeft een mulchfunctie. Hij werpt het gras namelijk aan de voorzijde van de machine uit, zodat de grasresten meerdere malen door de messen gaan en heel fijn versnipperen.

De speciale kettingaandrijving zorgt voor makkelijk en aangenaam grasmaaien. En daardoor wordt hij door gebruikers ook op grotere gazons van 900 m2 gerust toegepast.

Er kan een opvangbak aan de maaier worden gehangen, maar veel gebruikers waarderen die niet zo. Omdat hij aan de voorzijde zit, belemmert hij het zicht op het te maaien oppervlak. En hij blijkt niet super stevig vast te zitten.

In de praktijk gebruiken veel mensen die opvangbak sowieso toch niet, vanwege de goed werkende mulchfunctie.

Let op: omdat hij wat zwaarder is, is hij minder geschikt voor glooiende hellingen. Het is dus ook zwaarder om hem in en uit de berging te halen. En hij is erdoor ook wat minder wendbaar. Heb je een tuin met veel perkjes, speeltoestellen, bomen en andere obstakels, dan is deze maaier voor jou wellicht wat minder geschikt.

Maar voor recht-toe recht-aan maaien en grotere vlaktes werkt deze grasmaaier perfect. Door het gewicht ligt hij stabieler en is je gazon in een mum van tijd gemaaid. Zie ook de video hieronder!

Handgrasmaaier Fiskars StaySharp Max


Maaibreedte: 46 cm
Gazonoppvl: 200-500 m2

Maaihoogte: 25-100 mm
Gewicht: 23,5 kg
Mét opvangbak
Mét mulchfunctie
Prijs: vanaf € 253,99

Aanbod bij Bol.com

en bij Coolblue
en bij Gereedschapcentrum

De handgrasmaaier Fiskar StaySharp Max in actie

Geen uitlaatgassen, geen stank, geen herrie, geen stroomkabels, geen accu’s!

Ecologisch verantwoorde aanrader!

Deze fijne grasmaaier vind je bij Bol.com
en bij Coolblue

 

Of zoek je 7 goede redenen om een handmaaier te kiezen?