Beste accu grasmaaier zelftrekkend

De techniek in accu grasmaaiers staat zeker niet stil. De Li-ion accu’s worden steeds beter. En de geleverde accu-energie kan steeds efficiënter worden benut. Tja, waarom zou je dan duwen als je grasmaaier een motor heeft? Dus… is de nieuwste generatie accu grasmaaier zelftrekkend!

Zelfrijdende accu grasmaaierBji het schrijven van het artikel over de beste accu grasmaaiers, bleek dat voor veel mensen vooral een zelfrijdende accu grasmaaier het meest geschikt is.

Zo’n zelftrekkende accu grasmaaier rijdt vanzelf en hoef je alleen wat bij te sturen. Dat maakt zo’n zelftrekker lekker comfortabel en ideaal voor een groter gazon! Of voor een gazon met hellingen.

We bespreken daarom hieronder de op het moment best presterende en dus best gewaardeerde zelftrekkende accu grasmaaier van deze merken.

Dat zijn:

  1. Bosch GRA 53 Pro
  2. Makita DLM532PT4 en DLM533PT4 en DLM462PT4
  3. Stiga Combi 50 SQ DAE en Stiga Combi 43 SQ DAE

Om een zelfrijdende accu grasmaaier van goede kwaliteit te vinden, moet je bij de merken Bosch, Makita en Stiga zijn.

1. Bosch Professional – Beste zelfrijdende accu grasmaaiers

Bosch heeft een tweetal zeer goede zelftrekkende accu grasmaaier op de markt gebracht: de Bosch GRA 53 Pro en de GRA 48 Pro uit de blauwe gereedschapslijn.

zelfrijdende accumaaier

De Bosch Blauw gereedschapslijn is speciaals ontworpen voor professionals, dus voor de vakman en industrie. Deze apparaten zijn van betere kwaliteit en voldoen onder meer aan strenge arbo-eisen (IP-beschermklasse: IPX4).

Maar de zelfrijdende accu grasmaaiers uit deze professionele lijn zijn natuurlijk óók zeer geschikt voor ieder ander met een groot gazon. Vooral als je de voorkeur geeft aan goed gereedschap, boven hobby tools.

a. Zelftrekkende accu grasmaaier Bosch GRA 53 Pro

De Bosch GRA 53 is een zelfrijdende accu grasmaaier met een maaibreedte van 53 cm. Daarmee kun je snel en comfortabel erg grote oppervlakten gazon maaien.

Bosch accu grasmaaier zelftrekkend-detailAls je deze accumaaier beet pakt, voel en zie je meteen dat deze accumaaier degelijk is gemaakt. Het robuuste maaidek is van een solide aluminiumlegering. De wielen zijn goed gelagerd en voorzien van rubberbanden voor een lange levensduur.

De stuurstang is snel instelbaar voor gebruikers van verschillende lengte. De greep kan overal worden vastgepakt, voor optimale controle en comfort.

Eén druk op de startknop en je bent direct aan de slag. De maaimachine trekt zichzelf dan met een mooie constante snelheid vooruit. Die snelheid is bovendien traploos te regelen van 2,5 tot 5 km/uur.

Als je deze zelfrijdende accu grasmaaier gebruikt, merk je dat het trillingsniveau erg laag is (conform de arbo wetten). Daardoor kun je deze accu grasmaaier desnoods de hele dag zonder problemen gebruiken.

Accu’s sneller vol geladen dan leeg verbruikt

zelftrekkende accumaaier Bosch GRA-53 accuDe motor van deze zelftrekkende accu grasmaaier van Bosch is efficiënt en sterk. Hij werkt op een accu van 36 Volt en 6.0 Ah (dus deze accu’s hebben ook veel uithoudingsvermogen). Je kunt 2 accu’s op de machine meenemen. Als de ene accu dan leeg is, zet je de schakelaar eenvoudig om naar de andere accu.

Volgens Bosch kun je bij normaal gebruik met twee volledig opgeladen accu’s in 45 – 60 minuten zo’n 1.500 m2 gras maaien. (Als we dit globaal narekenen: snelheid 5 km/u x ¾ uur x 0,53 maaibreedte. Dan zou dit zo’n 1.988 m² zijn. Dus waarschijnlijk klopt de opgegeven maaioppervlakte ongeveer wel.)

In zware maaicondities (veel graslengte tegelijk) of bij stuggere vegetatie zijn de accu’s natuurlijk wat eerder leeg. De oplaadtijd van een accu is echter maar 42 minuten. Dus waarschijnlijk zijn je accu’s altijd eerder opgeladen dan jij ze al maaiend leeg kunt maken!

Duurzaamheid, prestaties en comfort

Deze accu grasmaaier maait lekker vlot. Die maaisnelheid is vergelijkbaar met een benzinegrasmaaier van dezelfde maaibreedte. Het geluidsniveau is echter een stuk geringer. Dat maakt deze zelftrekker geschikt voor gebruik in lawaaigevoelige zones. Hij is veel duurzamer, produceert geen geur, geen uitlaatgassen. En natuurlijk is deze accumaaier zo goed als onderhoudsvrij!

Het maairesultaat is verder erg gelijkmatig. De maaihoogte kun je in 6 standen door middel van de centrale hendel verstellen van 2 tot 7 cm. De opvangzak is met 75 liter royaal.

Zelfrijdend zonder maaien

accu grasmaaier zelftrekkend-Bosch-GRA-53-detailErg praktisch is dat deze zelftrekker van Bosch ook alleen kan rijden, dus zonder te maaien. Want daardoor kun je hem moeiteloos over je erf verplaatsen naar het gazon.

En professionals willen bijna het hele jaar door kunnen maaien, dus deze zelftrekkende accu grasmaaier is natuurlijk weer- en waterbestendig.

Let op: deze zelftrekkende accu grasmaaier wordt geleverd als losse body, dus zonder accu’s en lader. Die bestel je er apart bij. De accu’s zijn in allerlei ander Bosch gereedschap te gebruiken.

Tip: Optioneel verkrijgbaar is de mulchset met het speciale mulchmaaimes. De gesplitste uiteinden van dat mes snijden het gras in ultra fijne snippers. Je hoeft het maaisel dan niet op te vangen en af te voeren. Het verteert geheel als meststof voor het gazon. Zo ben je nóg sneller klaar met je maaiklus én je hoeft veel minder te mesten!

Conclusie

Een moderne zelfrijdende accu grasmaaier zoals de Bosch GRA 53, doet in prestaties echt niet meer onder voor een benzinemaaier (zie video hieronder). Maar hij heeft wel alle voordelen van een accu grasmaaier. Een geringer geluidsniveau. Geen geur of uitlaatgassen. En zo goed als onderhoudsvrij.

De innovatieve Bosch GRA 53: de zelfrijdende Pro voor het grote gazon!

Bosch zelftrekkende accu grasmaaier GRA53

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

Model: Bosch GRA 53 Pro
Zelfrijdend
Snelheid regelbaar
Prijs: circa € 1.477,-
Maaibreedte: 53 cm

Tip: de bijbehorende Bosch Accu GBA 36V en de Accu lader Bosch AL 36100 vind je ook bij Toolmax.

Variant van deze zelftrekkende Bosch accu grasmaaier

b. Accu grasmaaier Bosch GRA 48 Pro – meer wendbaarheid

Een variant op de bovenstaande grote GRA 53 is de iets smallere GRA 48 Pro. Die heeft een maaibreedte van 48 cm. Hij is daarmee iets wendbaarder en dus makkelijker voor een bochtig gazon. Ook de opvangbak is met 69 liter wat kleiner.

Verder zijn de specificaties én de kwaliteit zo goed als gelijk.

De Bosch GRA 48: de compactere Pro voor meer wendbaarheid!

zelfrijdende accu grasmaaier Bosch GRA48 mulch


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

en bij Toolmax

Model: Bosch GRA 48 Pro
Zelfrijdend
Snelheid regelbaar
Prijs: circa € 1.277,-
Maaibreedte: 48 cm

Tip: de bijbehorende Bosch Accu GBA 36V en de Accu lader Bosch AL 36100 vind je bij Toolmax.

De accu grasmaaier Bosch GRA 53 in actie

accu grasmaaier zelftrekkend Bosch GRA

2. Makita accu grasmaaier zelftrekkend DLM532PT4

Makita accu grasmaaierMakita is ook een innovatief gereedschapsmerk, dat al jaren voorop loopt in snoerloos accugereedschap. De accu’s van Makita staan bekend om hun kracht, uithoudingsvermogen en snelle laadtijd. Natuurlijk was Makita dus ook bij de eerste merken die een zelftrekkende accu grasmaaier op de markt brachten: de Makita DLM532PT4.

makita-DLM462PT4-detailDe Makita DLM532PT4 is een grote, krachtige, zelfrijdende accu grasmaaier met een royale maaibreedte van 53 cm. Deze is speciaal ontwikkeld voor de grotere gazons tot zo’n 2.000 m².

Dubbele maaitijd met 4 accu’s

Bij deze zelftrekker van Makita worden 4 Li-ion accu’s van 18V 5.0 Ah geleverd (inclusief twéé duo snelladers). Die accu’s kun je alle vier bovenin de machine plaatsen. Voor de werking zijn er echter maar twee tegelijk nodig. Zijn die leeg, dan zet je eenvoudig de schakelaar om, waardoor de accumaaier overschakelt op de andere twee accu’s.

Je hoeft dus niet terug naar je berging om verse accu’s te gaan halen, maar kunt gewoon door blijven maaien. Dat is natuurlijk super praktisch bij een groter gazon.

Op de duwboom van deze zelftrekkende accu grasmaaier zie je twee stel indicatoren die de hoeveelheid lading in alle vier de accu’s aangeven.

Variabele snelheid en eco stand

makita zelftrijdende accumaaier detailDe maaisnelheid is variabel in te stellen tot zo’n 5 km/uur. Dus je kunt met volle snelheid de grote stukken maaien en wat voorzichtiger tussen je kwetsbare perken door.

Op de duwboom zie je ook een knop voor een eco-stand. Makita voorziet haar machines van een elektronische controller om de energievraag van de motor en de energielevering door de accu’s optimaal op elkaar af te stemmen. Normaal gesproken geeft de machine de voorrang aan maaikracht boven een zo lang mogelijke accu gebruiksduur.

In de eco stand werkt de grasmaaier iets minder krachtig (want als je regelmatig maait, heb je echt niet altijd de volle maaikracht nodig), maar dan wel energiezuiniger en daarbij stiller. Je kunt dan meer oppervlak maaien op één acculading.

Lichte materialen voor meer maaicapaciteit

Zelfrijdende accu grasmaaier MakitaDe hier besproken zelftrekkende accu grasmaaier DLM532 voelt erg stevig en degelijk aan. Hij is gemaakt met een stalen chassis en maaidek, wat garant staat voor een lange levensduur.

Maar heb je echt een groot gazon? Dan raden we je aan om ook naar de hieronder genoemde DLM533 te kijken.

De specificaties van beide zelftrekkende maaimachines zijn verder hetzelfde, alleen het materiaal van de constructie verschilt. De DLM533 heeft geen stalen, maar een solide aluminium chassis en maaidek. Het aluminium maakt de machine een stuk lichter van gewicht (gewicht met accu is 39 kg).

Als de accumaaier minder gewicht hoeft te trekken, kost dat ook minder energie. Daardoor zal de gebruiksduur van de accu’s langer zijn. En dat verschil merk je vooral op een groter gazon: je hoeft de accu’s minder vaak op te laden.

Zelftrekkende mulchmaaier

makita zelftrekkende accumaaier detailHet maairesultaat van zowel de DLM532 als de DLM533 is heel erg netjes. Dat komt onder meer door de kwaliteit van het maaiblad en omdat je de maaihoogte heel goed kunt afstellen. Met de centrale hendel zet je die maaihoogte heel gemakkelijk in 10 stappen van 2 naar 10 cm.

Je kunt deze Makita zelftrekker bovendien laten mulchen door de meegeleverde mulchplug te plaatsen. Want op een groter gazon wil je natuurlijk niet sjouwen met een volle opvangzak als dat niet nodig is. De opvangzak is overigens met 70 liter wel lekker royaal.

Makita heeft deze zelfrijdende accu grasmaaier trouwens voorzien van een speciale beschermende afdichting binnenin de machine. Die zorgt ervoor dat regenwater en stof niet bij de belangrijke componenten kunnen komen. En daardoor kan je de grasmaaier ook blijven gebruiken als het slechter weer is.

De Makita DLM532PT4 is een uitstekende zelftrekkende accu grasmaaier waar goed over nagedacht is.

makita accu grasmaaier zelftrekkend DLM532pt4


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Gereedschapcentrum
en bij Mtools
of bij Gereedschappelijk

Model: Makita DLM532PT4
4 accu’s 18V 5.0 Ah
Opvangbak 70l
Prijs: circa € 1.100,99
Maaibreedte 53,4cm


Varianten van deze Makita accu grasmaaier met aandrijving

b. Lichtgewicht Makita DLM533PT4 van solide aluminium
Makita DLM533pt4 detail

De hiervoor genoemde DLM532PT4 en deze DLM533PT4 hebben dezelfde specificaties, maar de eerste heeft een stalen constructie en de tweede, de DLM533 accu grasmaaier – zelftrekkend, heeft een aluminium chassis en maaidek.

Dat aluminium van de DLM533 maakt de machine een stuk lichter van gewicht (gewicht met accu is slechts 39 kg). Omdat het verplaatsen van de machine daardoor minder energie kost, zal de gebruiksduur van de accu’s langer zijn. Je kunt dan langer doormaaien en hoeft de accu’s minder vaak op te laden.

En natuurlijk is een lichtgewicht accu grasmaaier ook gewoon gemakkelijker te keren en te hanteren.

makita-accu grasmaaier zelftrekkend DLM533pt4


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Mtools
en bij Gereedschapcentrum
of bij Gereedschappelijk

Model: Makita DLM533PT4
4 accu’s 18V 5.0 Ah
Opvangbak: 70l
Prijs: circa € 1.578,99
Maaibreedte: 53,4cm


c. Smallere accu grasmaaier Makita DLM462PT4

De DLM462PT4 heeft dezelfde uitstekende kwaliteiten als de eerstgenoemde DLM532PT4 accu grasmaaier zelftrekkend, maar deze is iets kleiner. En daardoor beter geschikt voor een gazon van 1.600 tot 1.800 m².

De maaibreedte is met 46 cm wat smaller dan de vorige twee machines. Dat maakt deze machine wat wendbaarder op een gazon met veel bochten of smalle doorgangen.

De opvangzak is iets kleiner en de maaihoogte is in 8 in plaats van 10 standen te verstellen.

Verder is de zelftrekkende accu grasmaaier Makita DLM462PT4 even degelijk met zijn stalen constructie. De snelheid is variabel in te stellen en hij kan óók mulchen.

makita accu grasmaaier zelftrekkend DLM462

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Mtools
en bij Gereedschapcentrum
of bij Gereedschappelijk

Model: Makita DLM462PT4
Met mulchfunctie
Opvangbak 60l
Prijs: circa € 999,-
Maaibreedte: 46 cm

d. Makita DLM462z – body

Heb je zelf al accu’s en laders, dan is deze smallere Makita ook als losse body te koop: Makita DLM462z – body Prijs circa € 629,-.

3. De zelfrijdende accu grasmaaiers van Stiga

accu grasmaaier zelftrekkendHet gerenommeerde Zweedse gereedschapsmerk Stiga is Europa langzamerhand aan het veroveren, en dus ook Nederland. Dat doet Stiga met goede, moderne grasmaaiers die meestal net iets gunstiger geprijsd zijn dan de concurrentie.

Ook in het segment zelftrekkende accu grasmaaiers kun je een aantal innovatieve modellen van Stiga vinden.  (Let op de type aanduiding ‘SQ’, want dat zijn de zelftrekkers).

Vooral de onderstaande typen zelfrijdende accu grasmaaier, zullen veel mensen aanspreken.

a. Zelftrekkende Stiga Combi 50 SQ DAE

Voor een gazon tot 650 m² zal de accu grasmaaier zelftrekkend Stiga Combi 50 SQ DAE, erg goed van pas komen.

Display zelftrekker StigaDeze accumaaier rijdt erg soepel dankzij de grote gelagerde wielen en de automatische aandrijving. De rijsnelheid kun je eenvoudig en traploos, aanpassen van 2,5 tot 5 km/uur met de draaiknop op de duwhendel.

Deze zelftrekker heeft een royale maaibreedte van 48 cm. Ook dat zorgt ervoor dat je lekker snel klaar zult zijn met maaien van je gazon. Hij heeft een flinke opvangbak van 70 liter, maar waarschijnlijk zul je de uitstekende mulchfunctie het vaakst gebruiken. Want door het gras fijn te versnipperen, hoef je de opvangzak niet te gebruiken. Dat scheelt sjouwen. Bovendien blijft je groencontainer in de zomer dan ook leger!

Het maairesultaat van de Combi 50 SQ DAE ziet er goed uit. De maaihoogte is met één centrale hendel in 5 standen in te stellen van 2,5 tot 6,5 cm.

bediening stiga zelftrekkende accu grasmaaierPrettig te bedienen accumaaier

Die duwhendel is verder voorzien van een ergonomische softgrip-handgreep die prettig aanvoelt. De knoppen en bediening zitten op de goede plaats.  Bovenop bevindt zich een scherm waarop je het energieniveau van de accu en de rijsnelheid kunt zien. De draaiknop voor het regelen van de rijsnelheid is makkelijk toegankelijk voor je duim.

Met de knop Eco modus kun je de machine wat energiezuiniger laten functioneren. Hij maait dan met iets minder kracht (want op een regelmatig gemaaid gazon heb je de volle kracht echt niet nodig), waardoor de accu’s gaan langer meegaan.

Aangedreven grasmaaier met twee synchrone accu’s

De Combi 50 SQ DAE is er een van de nieuwste generatie Stiga accumaaiers. Bij deze accu grasmaaier zelftrekkend (met de aanduiding ‘DAE’), wordt de benodigde power voor het maaien en het rijden geleverd door twee accu’s van 48 Volt.

Een controller zorgt ervoor dat die beide batterijen synchroon samen werken, zodat het energievermogen automatisch en evenwichtig wordt verdeeld.

Dat zorgt voor een langere werktijd op gelijkblijvende capaciteit zonder te hoeven stoppen om van accu te wisselen. Die accu’s van 48 Volt zijn overigens ook in veel ander Stiga gereedschap te gebruiken.

accu grasmaaier zelfrijdend stiga combi-50sqdae


Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij ToolMax

en bij Bol.com
of bij Gereedschapcentrum

Stiga Combi 50 SQ DAE
Incl 2 accu’s 48V 4.0 Ah
Prijs: circa € 799,-
Maaibreedte: 48 cm
Gazon: tot 650 m²

 

Let op: In deze moderne Stiga met de aanduiding ‘DAE’ zitten dus twee synchroon werkende accu’s van 45 Volt. Stiga gaat zich steeds meer toeleggen op gereedschap en apparatuur met accu’s van dit voltage.

De oudere typen Stiga accu grasmaaier zelftrekkend hebben nog accu’s van een ander Voltage, waar Stiga mee gaat stoppen. Die accu’s zijn ook nauwelijks meer te vinden. Zo zit in het oudere model Stiga accu grasmaaier met de type aanduiding ‘MAE’ één accu van 60 Volt. Het type Stiga accu grasmaaier zelftrekkend ‘SAE’ heeft ook één accu, maar dan van 80Volt.

b. Kleine zelfrijdende accumaaier van Stiga Combi 43 SQ DAE

zelfrijdende accumaaier Stiga 43 sq dae

Stiga levert ook kleine grasmaaier op accu die zelfrijdend zijn. Dat is de Combi 43 SQ DAE.

De kleine zelfrijdende accu grasmaaier Combi 43 SQ DAE met zijn maaibreedte van 41 cm, zal prima zal voldoen op een gazon tot 550 m².

Je hoeft niet te duwen, alleen wat bijsturen. Zo kost het maaien veel minder kracht. En dat is natuurlijk erg prettig als je glooiingen in je gazon hebt. Of als je bijvoorbeeld lichamelijk wat minder sterk bent.

Dit is een wat compacter type dan de hierboven beschreven Combi 50, maar heeft verder dezelfde goede eigenschappen.

De snelheid is regelbaar en je kunt kiezen uit gras opvangen, achteruitwerpen, zijuitworp en natuurlijk ontbreekt de mulchfunctie in zo’n moderne accumaaier niet.

De Stiga 43 SQ DAE is een erg fijne, zelfrijdende accu grasmaaier voor een kleiner gazon.

accu grasmaaier zelftrekker Stiga 43 sq dae

Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

en bij Welkoop Online
of bij Toolmax

Stiga Combi 43 SQ DAE
Incl 2 accu’s 48V 4.0 Ah
Prijs: circa € 699,-
Maaibreedte: 41 cm
Gazongrootte: tot 550 m²

Tip: alleen bij Welkoop vind je ook de iets bredere Stiga Combi 48 SQ DAE

 

Of toch maar een grasmaaier op benzine?

Denk je dat een zelftrekkende benzine grasmaaier meer geschikt voor je is? Bekijk dan de beste grasmaaier op benzine zelftrekkend