Welke benzinemaaier kopen? Let hier op

Als je een benzinemaaier wilt kiezen valt het je pas op: het aanbod is enorm. Er zijn veel verschillen tussen de merken en typen benzinemaaiers. Let bij het kiezen van zo’n motormaaier vooral op:

1. Welke maaibreedte voor de benzinemaaier?

Met een bredere grasmaaier kun je sneller een grotere oppervlakte maaien. Maar vaak is een kleine maaier wendbaarder en makkelijker te manouvreren en dus beter geschikt als je een kleiner of onregelmatig gevormd gazon hebt.

Tip: Heb je veel rondingen in je tuin? Dan ben je ook beter af met een grasmaaier met grote achterwielen. Machines met grotere achterwielen zijn namelijk wendbaarder.

Hoe groot is je gazon?Aanbevolen grasmaaier
t/m 250 m² *benzine-, elektrische-, robot- of handmaaier
met een maaibreedte tussen 33 en 37 cm
van 250 en 1.000 m²benzine-, elektrische-, robot- of hele goede handmaaier
met een maaibreedte tussen 38 en 49 cm
van 1.000 en 1.500 m²Een zelftrekkende benzinemaaier of een robotmaaier
met een maaibreedte tussen 50 en 55 cm
groter dan 1.500 m²Een zelftrekkende benzinemaaier of robotmaaier
met een maaibreedte groter dan 55 cm.
*250 m² is ongeveer de grootte van een tennisbaan

2. Welk vermogen heeft de benzinemaaier nodig?

motortype benzine grasmaaier kopenEen grasmaaier met meer vermogen en dus meer kracht gaat gemakkelijker door verwaarloosd gras, stug onkruid, of boomtwijgen heen. Het vermogen van tegenwoordige grasmaaiers varieert van 1.100 watt tot zo’n 3.500 watt.

Heb je een tuin met bomen en wat rommelige onkruidhoeken, en/of is regelmatig maaien niet je hobby, dan heb je een krachtige maaier nodig. Zie de sterkste grasmaaiers op benzine **link**

3. Kies een zelfrijdende benzinemaaier

De meeste, maar niet alle grotere benzinemaaiers zijn zelfrijdend. Daardoor hoef je nauwelijks te duwen en gaat hij ook lekker vlot een helling op.

Heb je een grote tuin? Een tuin met glooiingen? Of ben je lichamelijk niet zo sterk? Dan is het echt raadzaam om voor een zelftrekkende grasmaaier te kiezen.

Zie ‘De beste zelfrijdende grasmaaiers‘.

4. Benzinemaaier met mulchfunctie en/of opvangbak

Standaard gooit een grasmaaier het afgemaaide gras naar achteren uit. Dat kun je niet laten liggen, anders verstikken de grasplanten eronder. Na het maaien moet je dat afgemaaide gras dus nog opruimen, bij elkaar harken en afvoeren naar composthoop of groenbak.

Als de grasmaaier een opvangbak heeft, hoef je het afgemaaide gras allemaal niet bij elkaar te harken. Dat scheelt een hoop tijd. Zie “De beste maaiers met opvangbak” **link**.

Nog handiger is een grasmaaier met mulchfunctie. Dan hoef je namelijk zelfs geen opvangbakken te legen, want een mulchmaaier versnippert het afgemaaide gras in hele kleine stukjes en strooit ze weer uit over het gazon. Die snippers verteren snel en dienen dan als bemesting voor de grasplanten. Je gazon blijft met een mulchmaaier veel mooier en groener.

Zie ‘De top 6 beste mulchmaaiers‘.

5. Kun je de maaihoogte instellen van de benzinemaaier die je wilt kopen?

Het allermooiste en gezondste gazon bereik je met verschillende maaihoogtes door het seizoen heen. Vind je dat belangrijk kies dan voor een maaier met centrale maaihoogte verstelling in veel stappen. Zie “Grasmaaiers met de beste maaihoogteverstelling” **link**

6. Hoeveel geluid produceert de benzinemaaier?

Het is best goed om ook naar het geproduceerde geluid kijken, want er zijn onderling veel verschillen. De stilste grasmaaiers produceren maar 75 dB, terwijl de luidruchtigste naar 110 dB gaan. Dat is écht een heel groot verschil als je je buren te vriend wilt houden.

En vaak wordt gedacht dat benzinemaaiers luidruchtiger zijn dan elektrische grasmaaiers, maar dat is zeker niet altijd zo. Zie “De stilste grasmaaiers op benzine” **link**

Benzine grasmaaier kopen 4takt7. Welke brandstof kan de motormaaier gebruiken?

De meeste doen het prima op Euro 95 en Euro 98, maar niet alle machines werken op E10 benzine.

Let bovendien op: E10 benzine is milieuvriendelijker, omdat er bio-ethanol in zit, maar deze mag niet te lang in de machine blijven zitten. Na een week of drie wordt E10 brandstof namelijk stroperig.

8. Welke tankinhoud?

Een grotere tank hoef je minder vaak bij te vullen, maar maakt de machine ook zwaarder.

9. Inhoud van de opvangbak/opvangzak?

De inhoud van de opvangbak bepaalt hoe vaak je moet legen. Let op: sommige modellen met een grote opvangzak worden topzwaar en dus instabiel als de zak vol is;

10. Is de snelheid regelbaar?

Voor grote stukken is het fijn als de machine in vlot tempo door kan rijden. Maar voor het secure manoevreren tussen je bloembedden door, vind je het waarschijnlijk fijner als je de machine ook wat rustiger kunt laten rijden.

11. Gemakkelijk te onderhouden?

Een benzinemaaier heeft meer onderhoud nodig dan een elektrische maaier. Het benzine- en oliepeil, de bougie en luchtfilter moeten gecontroleerd en bijgevuld en/of schoongemaakt. En de grasmaaier moet af en toe afgesteld. De maaier gaat bovendien veel langer mee als je in de winter de brandstof eruit haalt, voordat je hem in de berging doet.

Zie je op tegen olie en benzine aan je handen, en is je tuin niet al te groot? Er zijn tegenwoordig ook heel krachtige elektrische maaiers.

Zie de Top 6 van Beste en sterkste elektrische grasmaaiers

Heb je een grotere tuin, dan is een robotmaaier misschien een uitkomst voor je! Na installatie heb je daar helemaal vrijwel geen omkijken meer naar. Zie hier De beste robotmaaiers (**link**)