De beste bladhark – Goed gekozen Top 7

Natuurlijk kun je bladeren met een goede bladblazer verwijderen. Maar op veel gazons werkt het eigenlijk net zo snel met een bladhark. Mits… je een goede bladhark hebt.

Gardena versus Fiskars bladharkEen goede, moderne bladhark is namelijk licht van gewicht, flexibel en erg prettig te gebruiken. De vorm is dusdanig ergonomisch dat je met weinig moeite – in maar enkele halen – al het blad bij elkaar harkt.

Als je je dan ook nog realiseert dat je met een zo’n hark véél stiller en véél milieuvriendelijker bezig bent, wordt harken gewoon een erg plezierig karweitje.

We hebben het internet afgezocht naar de beste bladharken, en dit zijn onze favorieten. Hierbij hebben we gekeken naar het materiaal, de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en vooral: de eerlijke reviews van gebruikers.

Dit is de Top 7 ‘Beste bladhark’:

 1. Gardena stalen bladhark – Combisystem;
 2. Fiskars kunststof bladhark – QuikFit;
 3. Verstelbare Gardena bladhark – kunststof;
 4. Nylon Fiskars bladhark – universeel;
 5. Verstelbare Gardena bladhark – staal;
 6. Welkoop stalen bladerhark – universeel;
 7. Wolf-Garten bladhark UC-M – MultiStar – staal;

Gardena bladrijf detailAl deze bladharken zijn degelijk gemaakt, duurzaam en krijgen van gebruikers de beste beoordelingen. We bespreken ze hieronder. Maar eerst een paar nuttige tips.

Tip 1: Let op: De meeste bladharken worden zónder steel verkocht (zelfs als ze op de foto met steel afgebeeld zijn). Wordt er wél een steel bij verkocht, bekijk die dan kritisch. Want – vooral bij de goedkopere modellen – is dat soms een erg kort exemplaar. Zie de aanbevolen steellengtes.

Tip 2: En voor welke hark je ook kiest: vergelijk de prijs goed. Want we ontdekten soms extreme prijsverschillen. Dezelfde Gardena bladhark bijvoorbeeld, zagen we bij de ene webshop twee keer zo duur als bij de andere.

Tip 3: Onderaan deze pagina staan meer tips waar je op moet letten als je de ideale bladhark wilt kiezen.

1. Beste bladhark: Gardena Combisystem van staal

Wil je een degelijke, onverslijtbare bladerhark? Dan raden we deze fraaie Gardena aan.

Gardena Bladrijf Combisystem gebruikDie is namelijk gemaakt uit verzinkt verenstaal, zowel de verbindingen als de tanden. Dat verenstaal roest niet, slijt nauwelijks en behoudt zijn vorm en flexibiliteit.

Hij blijft dus jarenlang goed. Zelfs als je dagelijks alle bladeren en grasresten van je gazon, terras, grindtegels en paden ermee schoon zou vegen.

Ook voor de zwaardere harkklussen

Gebruikers zijn enthousiast over deze Gardena bladhark. Hij is met zijn 50 cm lekker breed, degelijk uitgevoerd en blijft ook mooi.

En er wordt geschreven dat je de betere kwaliteit vooral merkt als je groter, natter en zwaarder blad bij elkaar wilt harken. Dat gaat met deze stalen hark namelijk beter dan met bijvoorbeeld een kunststof hark.

En erg prettig: deze Gardena blad hark is onderdeel van het Combisystem. Daardoor kun je hem eenvoudig op één van de stelen van Gardena klikken. Die zijn er in allerlei variaties (bijvoorbeeld houtkleur, of lichtgewicht aluminium) en lengtes. Dus er is altijd een steellengte die precies bij jou past.

Klik deze degelijke Gardena bladhark erop vast en je hebt voor de komende jaren je favoriete bladhark gevonden.

Gardena Bladhark Combisystem 50cm
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

en bij Warentuin
en bij Haxo
of bij Alternate

Gardena bladhark
Verzinkt staal
22 platte tanden
Prijs: circa € 24,-
Breedte: 50 cm

Gardena CombiSystem steelSteel voor de Gardena bladhark CombiSystem

Tip: als je kiest voor de verstelbare Gardena telescoopsteel van 90 – 145 cm lengte heb je altijd voor iedereen – jong, oud, kort, of erg lang – de juiste werklengte! Verkrijgbaar bij Coolblue, Warentuin, Bol.com en Haxo

Tip: We vonden trouwens de goedkoopste Gardena Combisystem steel bij Haxo (steel van 130 cm: € 14,25).

Hier bij Bol.com zie je een overzicht van álle stelen in het Gardena Combisysteem.

 

2. Kunststof Fiskars bladhark QuickFit – 53 cm

Wil je efficiënt bladharken? Of heb je een groter gazon? Dan is de brede QuickFit bladhark van Fiskars een aanrader. Deze moderne bladhark blijkt namelijk verrassend effectief.

Veel gebruikers noemen deze Fiskars ten eerste heerlijk licht van gewicht (weegt inclusief steel maar 770 gram!). Hij ligt prettig in de hand (zelfs met kleine handen). Bij het harken “springt” hij nauwelijks, maar „veegt” eerder over het gazon. Je hoeft er dus niet op te duwen om te kunnen harken. Daardoor wordt deze Fiskars bladhark eigenlijk meer als een bezem ervaren.

Door zijn lichte gewicht zou je het idee kunnen krijgen dat dit een minder degelijke bladhark zou zijn. Maar deze hark is gemaakt uit PBT kunststof, een geavanceerd materiaal dat een hoge vormvastheid en slijtvastheid heeft.  Dus de tanden blijven flexibel, slijten niet, breken niet en behouden altijd hun speciale vorm.

Speciale vorm verbetert veegvermogen

Beste bladharkEn over de vorm van deze bladhark is goed nagedacht. Dankzij zijn rechte vorm veegt hij bijvoorbeeld veel beter langs randen en muurtjes.

Door de kromming trekken de 25 tanden – als een soort vingers – de bladeren bij elkaar. Bovendien zijn die tanden flexibel genoeg om over oneffenheden heen te glijden, zoals bijvoorbeeld graspollen en keien. De ervaring is dat de tanden niet in mos blijven steken en ze beschadigen het gazon evenmin.

Er is nog een reden dat de Fiskars erg efficiënt veegt. Door het materiaal en de tandafstand verliest deze bladhark nauwelijks bladeren of grassprieten tussen de tanden door.

En heel slim: de flexibele tanden hebben voldoende stevigheid om dat blad aan het einde van de veegbaan ook nog even een extra “zetje” te kunnen geven. Ook dat zorgt ervoor dat je met deze Fiskars bladhark effectiever kunt harken. En dat je dus veel sneller klaar met harken bent.

Tip: Kies voor een iets langere QuikFit steel, zodat je nóg langere banen kunt maken.

Veel blad per baan harken

YouTube Fiskars QuikFit rakeDoor de doordachte vorm in combinatie met zijn royale breedte van 53 cm, kan de Fiskars dus lekker veel bladeren per baan meenemen. Zie bijvoorbeeld dit korte filmpje op YouTube van de Fiskars bladhark in gebruik.

Er wordt zelfs geschreven dat men zich niet kan voorstellen wat er aan de Fiskars QuickFit bladhark nog te verbeteren valt. Wij zagen echter nog wel een puntje van aandacht. De koppeling werkt goed en snel, maar is wel gemaakt met kunststof. Dat is degelijke kunststof en het is lichter van gewicht. Maar het gaat waarschijnlijk toch wat minder lang mee dan de stalen koppelingen van Gardena en Wolf Garten.

Maar Fiskars geeft wel een garantie van 10 jaar. En de vele tevreden gebruikers nemen de mogelijk iets minder lange levensduur van deze Fiskars bladhark, waarschijnlijk graag voor lief.

De Fiskars is een nieuwe generatie bladhark voor het grotere gazon. Je bent er sneller mee klaar.
Bladhark Fiskars QuikFit 135013

Fiskars QuikFit 53cm
artnr 135013 (of 1000642)
PBT kunststof
Breedte: 53 cm
25 tanden
Prijs: circa € 15,-
QuikFit steel: ± € 11,50
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Haxo

en bij Toolmax
of bij Bol.com
of bij Gereedschapcentrum
en bij Alternate

Fiskars QuikFit klein bladharkNB. Wat wij verder nog tegenkwamen: de webshops noteren bij deze Fiskars bladhark soms verschillende, of rare afmetingen. Als er 32 cm staat, bedoelen ze de hoogte en niet de breedte.

Elke Fiskars QuikFit bladhark met artikelnummer 135013 (of 1000642), heeft de royale breedte van 53 cm en is – inclusief de snelkoppeling – 32 cm hoog.

Kleine Fiskars QuikFit

Klein Fiskars bladrijfWel is er naast de brede variant, ook een smalle Fiskars QuikFit kunststof bladhark. Die kleine Fiskars QuikFit heeft 11 tanden en is met zijn 31 cm breedte erg handig voor het schoonharken van de kleine doorgangen en je borders (zie afbeelding). Verkrijgbaar bij onder meer Toolmax, Bol.com en Haxo.

Plastic Fiskars bladhark zónder QuikFit

En dan zijn er nog kunststof Fiskars bladharken die heel erg lijken op de bovenbeschreven bladhark, maar dan zónder de QuikFit aansluiting. En ze hebben een meer afgeronde vorm.

Dat zijn dan de bladharken uit de eerdere Fiskars Solid-serie. Die passen op een Solid steel van Fiskars. Zie bijvoorbeeld bij Haxo een middelgrote bladhark van 41,5 cm breed en 17,5 cm hoog (artikelnr 135014 Solid Bladhark Kop M).

Brede bladhark Fiskars XXL-1027036Uit de Fiskars Xact-serie is de extra grote XXL bladhark (63 cm!) nog steeds een aanrader.

Is nog te koop bij Gereedschapcentrum en bij Toolmax.

Bekijk XXL bladhark

3. Gardena verstelbare bladhark kunststof

Gardena blader harkWil je een bladhark zowel op je gazon als tussen je plantenborders gebruiken? Dan is deze verstelbare kunststof bladhark van Gardena een aanrader.

Staat op 3 want hij is prima geschikt voor de moderne stadstuin en wordt door gebruikers met een 9.2 gewaardeerd. Ze noemen deze bladhark veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Hij is licht van gewicht en de breedte kan probleemloos worden aangepast. De vergrendeling werkt snel en goed.

Veelzijdige Gardena hark

Gardena bladhark verstelbaar detailJe kunt de werkbreedte instellen van 35 tot 52 centimeter. Op de grootste breedte beslaat deze bladhark echt een groot gebied. Eenmaal trekken over het gazon en het gebladerte ligt op een hoop.

Het is even uitproberen welke tandafstand het beste werkt. In de smallere standen blijk je er ook prima naalden en klein blaadjes mee uit het gazon te krijgen. En zelfs bij wat hoger gras krijg je de bladeren er met deze Gardena bladhark goed tussenuit “gekamd”.

Bij het opbergen moet je even opletten. Als de hark te warm staat en in de verdrukking, kan het voorkomen dat de buitenste tanden wat verbuigen.

Hoewel deze Gardena bladhark van kunststof is, vindt men hem verder zeer robuust aanvoelen. Hij is stevig en heeft een goede kwaliteit. En kunststof roest natuurlijk nooit.

De Gardena verstelbare bladhark is wat duurder, maar prijs-kwaliteitverhouding klopt.

Gardena bladhark verstelbaar
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Warentuin

en bij Haxo
of bij Tuinland
en bij Tuincentrum Koeman
of bij Bol.com

Gardena Combisystem
Breedte: 35 tot 52 cm
Prijs: circa € 23,50

Gardena Pakket aanbieding

Tip: We vonden een mooie Gardena aanbieding bij Coolblue van deze verstelbare bladhark, mét telescoopsteel én bezem.

Tip: er is ook een uitstekende verstelbare Gardena bladhark van robuust staal. Die bespreken we verderop bij nummer 5.

4. Nylon bladhark Fiskars – 40 cm

Fiskars bladerhark nylon detailDeze nylon bladhark van Fiskars lijkt bedrieglijk eenvoudig. Gewoon een soort bezem op een universele houten steel. Maar deze zeer effectieve tool heeft zijn waarde allang bewezen.

Deze versie van de Fiskars bladhark is namelijk  de voorloper van de eerder genoemde QuickFit versie van Fiskars en al vrij lang op de markt. Veel hoveniers hebben hem standaard in hun bus liggen.

En ook veel particuliere gebruikers bevalt hij goed. Ze vinden hem met zijn 40 cm breedte niet te groot of te klein, lekker licht, en zeer wendbaar. Ook fijn om door kinderen gebruikt te worden.

Prettige bladerbezem

Omdat het nylon wat stroever is dan metaal, blijkt deze bladhark verrassend veel beter in staat om bladeren bij elkaar te harken. Je hoeft er minder kracht voor te zetten.

En de borstelharen blijken na een tijdje zelfs nog wat buigzamer te worden. Daardoor kun je nog gemakkelijker over pollen en oneffenheden heen harken. Alleen met erg groot, nat en dus zwaar blad heeft deze Fiskars mogelijk wat meer moeite, al zijn daar nauwelijks reviews over te vinden.

Plastic bladerhark Fiskars detailKieren vegen

Gebruikers vinden het prettig dat je met deze Fiskars bladhark in heel kleine hoekjes kunt komen. De bezem werkt dan nog steeds, omdat de flexibele zachte tanden heel smal kunnen samenknijpen.

Fiskars bladbezem nylon detailHet buigzame nylon van Fiskars is verder van goede kwaliteit, lekker slijtvast en gaat lang mee.

Let op: Helaas zijn er ook veel imitaties van deze bladbezem in omloop. Daarvan gaat het plastic veel minder lang mee, of er breken – kort na aanschaf – zelfs tanden af. Controleer in ieder geval of de naam Fiskars in de kunststof gegoten staat.

Wat gebruikers verder nog als praktisch pluspunt noemen, is dat er bij deze Fiskars bladhark geen dwarsverbindingen tussen de tanden zitten. Daardoor kunnen er nooit takjes of wortels en dergelijke, in de bladhark verstrikt raken. Prettig!

Deze eenvoudige nylon Fiskars bladhark is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een klein tot middelgroot gazon.

Fiskars bladhark nylon kunststof
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Welkoop

en bij Bol.com
of bij Gereedschapcentrum

Fiskars Nylon
Breedte: 40 cm
Prijs: circa € 15,-
mét steel

Let op: deze bladhark wordt soms los aangeboden, soms op een houten steel en soms op een lichtgewicht fiberglas steel. Vergelijk de prijzen en specificaties!

Tip: ook het merk Talen Tools heeft een soortgelijke bladhark van taai plastic, die in de praktijk redelijk goed bevalt. Deze wordt geleverd inclusief houten steel. Zie Tuinland, Bol.com en Welkoop.

5. Duurzaam: Gardena bladhark verstelbaar – van staal

Gardena Bladhark Combisystem verstelbaarNet als de op 3 genoemde verstelbare kunststof bladhark van Gardena, wordt ook de stalen verstelbare stalen bladhark door veel gebruikers goed gewaardeerd.

Maar deze Gardena bladhark is wat robuuster en duurzamer uitgevoerd en dus ook iets zwaarder. Want hij is gemaakt van verzinkt verenstaal. Dus ook bij het gebruik op ruwe oppervlaktes zal hij probleemloos vele jaren meegaan en dan nog steeds zwaar en nat blad kunnen wegvegen.

De werkbreedte is verstelbaar van een royale 50 cm tot een smalle 30 cm. Dat verstellen doe je eenvoudig door de knop los te draaien, te verschuiven en weer vast te draaien.

Gardena Combisystem verstelbare bladrijvenMultifunctioneel gebruik

Zet hem lekker breed op het gazon, want dan ben je snel klaar. En vervolgens wat smaller om tuinafval tussen je planten (en meubilair) weg te halen. Ook kleinere oppervlakjes en doorgangen kun je met deze hark goed vegen. En – omdat hij van metaal is en in de smalle stand wat stijver – kun je vastgekoekt blad en mos er beter mee weg “krabben” dan met een kunststof hark.

De verstelbare stalen bladhark van Gardena past op elke Combisystem steel van Gardena. Dus er is altijd voor iedereen een ideale lengte te vinden.

Een prettige verstelbare bladhark van Gardena. Gebruikers noemen deze Gardena een bladhark zoals die zou moeten zijn.

Gardena Bladhark Combisystem verstelbaar staal
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Tuinland

en bij Bol.com
of bij Haxo
of bij Warentuin

Gardena verstelbaar staal
Breedte: 30 tot 50cm
Prijs: circa € 28,-


6. Goede prijs-kwaliteit: Welkoop stalen bladhark

Bladerhark WelkoopSoms geldt: “less is more”. Deze eenvoudige bladhark heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding. Voor een klein bedrag koop je een degelijk stuk tuingereedschap dat zo’n 20 jaar mee zal gaan. Waar vind je dat nog?

Deze Welkoop bladhark heeft soepele, verzinkt stalen draadtanden. Verbind hem aan een universele houten steel van de juiste lengte en je hebt een uitstekende bladhark tot je beschikking.

Ronde draadtanden

De draadtanden zijn dus rond en niet afgeplat. Daardoor kun je, behalve bladeren van je gazon vegen, je gras ook “uitkammen”. Want zo kun je mos en dode grassprieten ertussenuit verwijderen.

Bladhark Welkoop staal gebruikDraadtanden zijn ook aan te bevelen bij het schoonharken van een grindpad. Grind blijft namelijk wat beter liggen als je een bladhark met draadtanden in plaats van platte tanden gebruikt. Alleen als je veel hele kleine blaadjes, of bijvoorbeeld dennenaalden in je tuin hebt, zal een bladhark met bredere tanden geschikter zijn.

En wil je behalve je gazon, ook regelmatig even je terras en paden schoonvegen? Deze Welkoop bladhark kan er gewoon tegen, omdat hij van zulk duurzaam staal is gemaakt.

Welkoop bladhark met beste prijs-kwaliteit verhouding

Bladhark Welkoop staal
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij Welkoop

Welkoop
verzinkt draadstaal
Breedte: 50cm
Prijs: circa € 12,-


7. Verstelbare Wolf-Garten MultiStar blad hark UC-M

Verstelbare Bladrijf Wolf Garten multistar-detailVan de bladharken uit de Wolf Garten MultiStar serie wordt vooral de verstelbare stalen bladhark UC-M het best gewaardeerd.

Hij is degelijk gemaakt en heeft 22 verende tanden die je traploos kunt verstellen van 36 naar maar liefst 58 cm. Lekker breed dus!

Wolf Garten gebruikt in zijn bladharken gehard staal. Ook dat is behoorlijk duurzaam, en zal zo’n 10 jaar meegaan. Maar toch is gehard staal iets minder onverwoestbaar dan het verzinkte verenstaal waar de eerdere drie bladharken in deze Top 7, van zijn gemaakt.

Bladerhark Wolf Garten multistar detailDus het advies: heb je al stelen van de Wolf Garten MultiStar serie, kies dan gerust voor deze bladhark. Begin je nieuw en wil je een hark die heel lang meegaat, kies dan bijvoorbeeld voor een stalen Gardena.

Tip: maar let bij de keuze ook op het prijsverschil tussen de stelen en andere gereedschappen. Gardena is meestal wat prijziger dan Wolf Garten.

De goedkoopste houten Gardena steel kost bijvoorbeeld zo’n 20,-. En de voordeligste Wolf Garten steel zo’n € 16,- .

De Wolf Garten bladhark UC-M past op alle stelen van de Wolf Garten Multistar serie. De ideale steel zal voor de meeste mensen de ZM 140 zijn. Langere mensen kiezen beter de ZM 150 cm.

Deze Wolf Garten is gewoon een degelijke en betrouwbare bladhark.

Verstelbare Bladerhark Wolf Garten multistar
Meer informatie en actuele prijs:

Nu bij bol.com

en bij Warentuin
of bij Welkoop
of bij Alternate

Wolf Garten UC-M
Breedte: 36 – 58cm
Prijs: circa € 25,-

Tip: Zie dit overzicht van alle verkrijgbare stelen in de Wolf Garten MultiStar reeks

Welke bladhark kiezen? Hier let je op.

Als je op zoek gaat naar een bladhark, kom je erachter dat er verschillende types bladharken te vinden zijn. Die kun je op de volgende manieren indelen. De voor- en nadelen van elke keuze leggen we verderop uit.

Wat het gebruikte materiaal betreft heb je de keuze uit:

 • metaal;
 • kunststof;
 • of bamboe.

Qua vorm van de tanden vind je bladharken met:

 • ronde draadtanden;
 • of met afgeplatte tanden.

Qua breedte heb je de keuze uit:

 • een bladhark met een vaste breedte, zowel heel breed als heel smal;
 • met een verstelbare breedte;
 • en een deelbare bladhark, ook wel 4 in 1 hark genoemd.

Qua bevestiging aan de steel heb je de keuze uit:

 • bladharken die op een merk-eigen steel vastgeklikt kunnen worden;
 • bladharken die je op een houten steel vast kunt zetten.

Hieronder vind je de voor- en nadelen van elke keuze.

Duurzaamheid materiaal: metaal, bamboe of een kunststof bladhark?

Qua materiaal voor een bladhark heb je de keuze uit:
1. metaal;
2. kunststof;
3. of bamboe.

Voor het metaal van harken wordt meestal staal gebruikt. Een bladhark van staal is wat duurder, maar is erg duurzaam. Een stalen bladhark gaat vele jaren mee, zelfs als je er regelmatig mee over grindtegels of bestrating schaaft.

Niet alle staal is gelijk

Belangrijk detail: het staat bij een webshop niet altijd vermeld uit wat voor staal de bladhark gemaakt is. Verzinkt staal is namelijk sterker dan roestvrij staal. Roestvrij staal, wat ook wel extra gehard staal wordt genoemd – is iets brosser en dus wat minder duurzaam. Maar het gaat wel weer langer mee dan kunststof.

Globaal heb je het dan over een duurzaamheid van respectievelijk 15 jaar, 10 jaar en zo’n 7 jaar voor een bladhark uit verzinkt staal, gehard staal of kunststof. Maar er zijn erg grote verschillen in de levensduur van kunststof. Dat is héél erg afhankelijk van de kwaliteit, samenstelling en lichtbestendigheid.

Even opletten

Een hark van ijzer zal goedkoper zijn, maar roest vrij snel weg. Je gebruikt een bladhark immers vooral bij het wegvegen van vochtige grasresten of natte herfstbladeren. Een eventuele laklaag beschermd nauwelijks, want deze zal aan de onderzijde van de tanden snel wegslijten, waardoor het ijzer onbeschermd komt te liggen. En ook is een berging of tuinschuur meestal wat te vochtig voor de opslag van ijzeren gereedschap.

En er worden aluminium bladharken aangeboden. Aluminium is goedkoop, lichtgewicht, en verroest niet. Maar het is een te zacht metaal voor een bladhark. De tanden van een aluminium hark zullen sneller ombuigen, misvormen en véél sneller slijten. Aluminium is alleen geschikt voor de steel van de bladerhark. Niet voor de tanden.

Een nadeel van metaal kan zijn dat je er je gras of planten sneller mee beschadigt als je niet voorzichtig genoeg harkt. Het metaal is wat harder, stugger en soms scherper.

Kunststof bladhark

Een bladhark van kunststof is lichter van gewicht, maar afhankelijk van de kwaliteit van het plastic, mogelijk wat minder bestand tegen ruwe oppervlakken.

Wel zijn de tanden goed flexibel, zodat ze gemakkelijk over graspollen en planten zullen glijden. Het kunststof gaat echter minder lang mee (zeker als je de bladhark regelmatig in de zon laat staan). Meerdere gebruikers geven aan dat hun kunststof bladhark na zo’n 5 jaar normaal regelmatig gebruik, aan vervanging toe was.

Tip: het kunststof bladhark blijft dus langer goed als je hem na gebruik niet in de volle zon laat staan/ liggen, maar direct weer donker opbergt.

Bamboe bladhark

Iets waar niet veel mensen direct aan zullen denken is een bladhark van bamboe. Maar bamboe is een erg sterk, duurzaam en flexibel materiaal. Dus prima geschikt om bezems of een bladhark van te maken.

Vorm van de tanden

Voor het bijeenharken van tuinafval gebruik je een blad hark met platte tanden. Die zijn wat steviger en lekker buigzaam. Door de tandbreedte neemt dit type hark wat meer blad mee. Je kunt ermee ook bladeren van je bestrating vegen.

Een bladhark met draadtanden is vooral voor het schoon vegen van perken en gazons. De draadtanden gaan gemakkelijker tussen de grasplanten door. Je kunt ze als het ware “kammen”. Daardoor kun je bijvoorbeeld ook erg goed mos tussen de grasplanten vandaan halen.

Als je een degelijke draadhark hebt, kun je hem ook gewoon op je bestrating gebruiken.

Of wil je toch liever een bladblazer?

Bekijk dan onze artikelen over de beste bladblazers!